HIRDETÉS

12 érdekesség Petráról – az elveszett városról, amit a jordán sivatag szikláiból faragtak

Aki nem tudná, Petra egy ősi város, amit sziklákból faragtak ki. Jordániában található, egy olyan országban, aminek a legnagyobb része sivatag. Ez az egyedülálló ősi város csak egy keskeny kanyonon keresztül érhető el, amin nem könnyű végig menni. Ez persze még nem állítja meg a turistákat.


 1. 7 Hogyan éltek az emberek víz nélkül a sivatagi sziklák között?

  2b25e55adc977c73b7a48788f2

  A petrai emberek a vízellátás és torlás technológiájának szakértői voltak. Ciszternákat, gátakat és tározókat építettek, szóval a város egyfajta oázis volt a fáradt utazók számára. A fejlett technológiájuk lehetővé tette az itt élő emberek számára, hogy a száraz évszakban se legyen problémájuk a vízhiánnyal.

  Voltak idők, amikor heves áradások sújtották ezt a területet, de a nabateusok remekül megfékezték: gátakat és vízvezetékeket építettek, amikkel irányítani tudták az esővíz áramlását, és ezáltal túlélték az áradásokat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 2. 8 Hogyan életek az emberek a sziklákon?


  Petra jelentős vallási központ volt, feltehetően főleg papok, kereskedők, szobrászok, és a szolgáltató szektorban dolgozó emberek éltek itt. Több mint 1 millió sírhely van a közelben, és sok sírban komplett családok nyugszanak, szóval a városban valószínűleg a temetkezési vállalkozások is virágoztak egykoron.

  Érdekesség, hogy nehéz megválaszolni, hogy a fénykorában 20 ezer (egyes források szerint 30 ezer) ember lakta városban az emberek vajon a sziklán belül vagy kívül éltek-e. Becslések szerint, ha minden családban átlagosan 10 ember élt, akkor is kb. 2000 otthonnak kellett volna lennie a városban, de ennél sokkal kevesebb van. Sokkal valószínűbb tehát, hogy számos család a kőfalakon kívül, sátrakban élt.

 3. 9 Kik azok az emberek, akiket Petra sírjaiba temettek?

  c8241359b38bd81d72ac9b2cff

  Ebben a kérdésben a kutatóknak nincsenek konkrét feltételezéseik. Annyi biztosan elmondható, hogy a sírokat különböző történelmi korszakokban faragták, mert küllemükben nagyon különböznek. A helyi lakosok a többi nabateustól eltérően nem tettek rájuk olyan feliratokat, amik alapján kikövetkeztethető lenne, hogy kiket temettek el a sírokban. Úgy vélhették azonban, hogy az eltemetett emberek egy másik világban élednek majd újra, mivel ételeket és háztartási cikkeket is temettek az elhunytakkal.

  Érdekesség, hogy a hihetetlen számú sírhely miatt Petrát először nagy nekropolisznak tekintették. Csak később fedezték fel a tudósok, hogy egy tökéletesen fejlett város volt itt egykoron.

 4. 10 Mi van még Petrában a gyönyörű kapu mellett, amiről mindenki képeket készít?

  Petra amfiteatrum

  Petra egyik legimpozánsabb épülete az amfiteátrum. Ez szinte a város központjában található, és ülőhelyeit tekintve akár 8500 ember befogadására is képes egyszerre.

  Az egyéb feltűnő helyek közé tartozik még a Rua das Fachadas síremlék és az Ad Deir kolostor. Ennek a gyönyörű és hatalmas építménynek a célját a kutatók mind a mai napig keresik.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  1985-ben Petrát a világörökség részévé nyilvánították, 2007-ben pedig az UNESCO a világ 7 új csodájának egyikévé választotta. Megállapodást kötöttek az itt élő beduin törzsekkel, és a várostól távolabb, jól kiépített településen helyezték el őket. Ezeknek a beduin embereknek egyébként a fő foglalkozása manapság a turizmus.

 5. 11 Mire valók a monumentális "kockák" Petra kapui előtt?

  de641750ab8a0184104f46a8d9

  Petrában sok minden még mindig rejtélynek számít. Ezek közé tartoznak például a város bejáratánál található hatalmas kövek. Senki sem tudja, hogy miért építették őket, vagy milyen jelentőségük volt. Csak legendák léteznek arról, hogy állítólag olyan dzsinnek laktak bennük, akik segítettek védeni az ősi várost.

 6. 12 Ki fog valaha derülni Petra összes titka?


  A város felfedezése még most, napjainkban is zajlik. 2016-ban a régészek például egy ünnepi helyszínt fedeztek fel, a tudósok pedig most próbálják kideríteni, hogy mire is használhatták. 1993-ban bizánci időszakból származó tekercseket találtak, ám ezek tartalma még mindig rejtély.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A régészek szerint azonban továbbra is csak a város 15%-át fedezték fel, a fennmaradó 85% pedig még mindig föld alatt van, érintetlenül. Van még mit tanulnunk tehát erről az ősi városról.

  A Közel-Kelet ezen része nem túl népszerű úti cél napjainkban, Petrát ennek ellenére 2019-ben több mint 1 millióan keresték fel, ezzel pedig a világ leglátogatottabb régészeti helyszíne. További érdekesség, hogy itt forgatták az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című filmet. Napjainkban is rengeteg ember álma, hogy egyszer személyesen is láthassa ezt a paradicsomot a sivatag közepén.

  Előfordul, hogy csak éjszaka engedik be a turistákat a városba, ilyenkor a Petrába vezető utat és a város főbejáratát is egyaránt gyertyákkal és lámpásokkal díszítik.

  Ha még soha nem látogattad meg ezt az ősi várost, de nagyon szeretnéd, akkor első lépésben érdemes felkeresned a Google Maps által készített petrai útmutatót, ami mellé még angol nyelvű audio guide is jár. Érdemes kipróbálni!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!