HIRDETÉS

11 turistalátványosság, ami nincs többé, mivel sikeresen tönkretették az emberek

Napjaink turistalátványosságainak népszerűsége nagyban függ a közösségi hálózatokon megosztott fényképektől. Ma már az utazni vágyók mintegy 50%-a ugyanis ezek alapján dönti el, hogy hová is tervezi a következő utazását. Ez a hirtelen jött népszerűség azonban nem feltétlenül kedvez maguknak a turistalátványosságoknak, hiszen a sok szemét, graffiti és meggondolatlan rongálás maradandó sebeket ejt bennük. Az alábbi cikkben néhány olyan népszerű turistalátványosságot gyűjtöttünk most össze, melyek egyszerűen nem bírták tovább az emberek jelenlétét.


 1. 1 Maya Bay - Phiphi-szigetek, Thaiföld


  A Maya Bay akkor tett szert világhírnévre, miután 2000-ben itt forgatták A part című brit-amerikai filmet, Leonardo DiCaprio-val a főszerepben. A turizmus a film bemutatása után megélénkült, ami odáig vezetett, hogy 2018-ra mintegy napi 5000 turista látogatta az öblöt. 2018 júniusában végül a hatóságok úgy döntöttek, hogy bizonytalan ideig kitiltják innen a turistákat, amíg az élővilág helyreáll.

 2. 2 Karácsony-szigeti korallzátony, Ausztrália.


  Szinte hihetetlen, de alig 10 hónap alatt a zátony több mint 90%-a teljesen megsemmisült. Néhány korall csak kifehéredett, mások teljesen elhaltak. A szokatlan jelenség mögött az éghajlatváltozás okozta hőmérséklet emelkedés lehet a felelős.

 3. 3 Guaíra-vízesés, Brazil-Paraguay határ.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A Guaíra-vízesés fülsüketítő zaját még 30 km-ről is lehetett hallani egykoron. Hosszú éveken át turistalátványosságként vonzotta a látogatókat, mígnem 1981-ben a brazil hadsereg fel nem robbantotta a vizet megtörő sziklákat, hogy helyén megépítsék az Itaipu víztározót.

 4. 4 Altamira-barlang, Spanyolország.


  A Spanyolország északi részén található Altamira-barlang 2002 óta van zárva a turisták elől, mivel az oda látogató turisták a puszta légzésükkel is olyan szinten károsították az itt található páratlan barlangrajzokat, hogy azok nemes egyszerűséggel penészedni kezdtek. 2001-ben megépítették a barlang pontos hasonmását, a turisták azóta ebben a mesterséges barlangban élhetik át az Altamira-barlang hangulatát.

 5. 5 Chacaltaya-jégmező, Bolívia.


  Becslések szerint több mint 18 ezer évig formálódott Dél-Amerika egyik leghíresebb jégmezeje, melynek mérete 1980-óta aztán folyamatosan csökkent, míg végül 2009-ben teljesen el nem tűnt. Ennek oka szintén a globális felmelegedés.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Nohmu-piramis, Belize.


  A 2300 éves maja piramist 2013-ban semmisítette meg egy építő cég, aki buldózerekkel szedte darabokra a piramist, hogy a belőle származó mészkövekből utakat építhessenek a közeli városokban. Az ügy nagy port kavart, később a kotrógépek vezetőit, a művezetőt és a vállalat két igazgatóját is elítélték az ügy miatt.

 7. 7 Poopó-tó, Bolívia.


  A Poopó-tó egy időszakos tó Bolíviában, ami azt jelenti, hogy a tó mérete folyamatosan változik (vagy akár teljesen el is tűnik) a környéket ért csapadékmennyiség hatására. 1994-ben már egyszer kiszáradt, ám az azt követő heves esőzések végül újra feltöltötték. 2016-ban ismét kiszáradt, azóta viszont (még) nem tért újra magához.

 8. 8 Wedding Cake Rock, Ausztrália.


  A 2015-ben népszerű turisztikai célponttá vált sziklát le kellett zárni a látogatók elől, mivel az oda látogató emberek súlya alatt teljesen instabillá vált. Ennek ellenére a lezárás, a bírságok és a rendőrségi jelenlét sem mindig akadályozza meg a turistákat, hogy kimásszanak rá egy-egy gyors fotó erejéig. A hivatalos rendelet szerint a szikla zárva marad mindaddig, míg természetes okból végleg el nem tűnik.

 9. 9 Raja Ampat-szigeteki korallzátony, Indonézia.


  2017-ben az óceánjáró hajók egy nagyjából 1600 négyzetméteres területen teljesen elpusztították a korallzátonyt, melynek helyreállítása hosszú évtizedekbe telhet. A mesébe illő korallzátony pusztulását a környékbeli búvárkodással foglalkozó cégek sínylették meg leginkább, akik így nagyjából 18,6 millió dollár bevételtől esnek el évről-évre.

 10. 10 Duckbill, Oregon


  A szokatlan külsejű sziklaformáció rendkívül népszerű volt a turisták között, egészen 2016. augusztus 29-ig. Ekkor ugyanis egy baráti csoport átugrott a kerítésen és magukból kifordulva teljesen tönkretették ezt a természeti képződményt, állítólag bosszúból - mivel az egyik barátjuk korábban a lábát törte rajta. És ezért bosszút álltak. Egy sziklán. Hihetetlen. 🤦

 11. 11 Pont des Arts, Párizs


  A népszerű hidat a szerelem hídjaként tartották számon a turisták, ami olyan népszerű volt az emberek körében, hogy egyszerűen nem bírta tovább. A látogatók ugyanis körülbelül 45 tonnányi „szerelemlakatot” aggattak a hídra, ezért az önkormányzat a híd összeomlásától tartva minden lakatot eltávolított a hídról és üveglapokkal fedte be annak korlátját, hogy gátat szabjon a turisták évtizedek óta tartó szokásainak. A híd azóta nagy csalódást okoz a turistáknak, mivel így teljesen elvesztette varázsát.

  A listát persze bármikor tovább folytathatnánk, hiszen a turisták miatt olyan példátlan turisztikai látványosságok kerültek veszélybe, mint a Kínai nagy fal, a római Colosseum, Velence vagy épp maga az Antarktisz.

  Nem is minden esetben a turisták száma okozza a problémát, hanem inkább  azok viselkedése - mivel szemetelnek, feliratokat rajzolnak vagy karcolnak a falakra, rosszabb esetben pedig megpróbálnak letörni belőlük egy darabot, hogy hazavihessék magukkal emlékbe. Az ilyen viselkedés miatt pedig napról-napra amortizálódnak a világ legszebb, pótolhatatlan turistalátványosságai.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

1 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!One comment -

 • Szia, guest
 • Ez a cikk is jó, de azért a globális felmelegedést ne kössük már a turistákhoz; pláne ne említsük az Antarktisz-t, ami katonai fennhatóság alatt álló -- a civil világ számára lezárt terület, melyen bár minden ország alapíthat kutatóintézetet, de csak szigorú felügyelet alatt.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.