10 sztereotípia, amit egyszer s mindenkorra ideje elfelejtenünk a gazdagokról

A társadalom régóta hoz létre olyan sztereotípiákat a gazdag emberekről, mint például, hogy szórják a pénzt, nem dolgoznak, és kerülik az adófizetést. Valójában azonban ezek a rosszindulatú feltételezések csak a gazdagok egy nagyon apró részére jellemző, többségük pedig sokkal felelősségteljesebb és fárasztóbb életet él, mint gondolnánk. Az alábbi listán 10 ilyen népszerű mítoszt és tévhitet gyűjtöttünk össze a gazdagokról, melyek valójában egyáltalán nem helytállóak a nagy többségre nézve.


 1. 1 Ha gazdag családból származol, akkor neked is sok pénzed lesz.


  Természetesen a gazdag szülők gyermekeinek sokkal nagyobb az esélyük rá, hogy sikeresek legyenek az életben, hiszen általában kiváló oktatásban részesültek és testközelből figyelhették meg, hogyan is kell felelősségteljesen bánni a pénzzel, befektetni, felhalmozni, stb.

  Ettől függetlenül a statisztikák mégis azt mutatják, hogy a gazdag családok több mint 70%-a teljesen elveszíti a vagyonát a második generáció alatt, ami egyben azt is jelenti, hogy az örökösök alig 30%-a képes megtartani és/vagy gyarapítani a szülőktől örökölt vagyont.

 2. 2 Minden gazdag ember örökölte a pénzét.


  A Forbes szórakoztató statisztikát tart nyilván ezzel kapcsolatban: 2014-ben például a gazdagok több mint 70%-a első generációs gazdag volt, ami azt jelenti, hogy ezek az emberek egytől-egyig maguknak teremtették meg a jólétet, nem pedig a rokonoktól örökölt vagyonból. Fontos leszögezni azonban, hogy ez a statisztika csak az amerikai emberekre vonatkozik, a kelet-európai és ázsiai gazdagok túlnyomó többsége örökölte vagyonát. Következtetésképpen: ha milliomossá akarsz válni, akkor tényleg érdemes lehet Amerikában próbálkozni – ahogy ugyanis a statisztikák is mutatják: az amerikai álom tényleg létező jelenség.

 3. 3 A gazdag embereknek nem kell sokat dolgozniuk.


  Thomas Corley gazdaságtannal foglalkozó könyvében érdekes húrokat penget meg ezzel kapcsolatban: statisztikák alapján ugyanis a gazdag emberek 86%-a legalább 50 órát dolgozik hetente. Emellett jól kimutatható, hogy kevesebb időt pazarolnak el a mindennapokban, kevesebb időt töltenek a közösségi hálózatokon, televízió előtt ülve, stb.

 4. 4 A gazdag emberek sosem mennek csődbe


  Még a nagyon gazdag emberek számára sem garantált a siker. Doland Trump például 4 alkalommal jelentett csődöt különböző vállalkozásokkal. A különbség pusztán annyi, hogy az anyagi hátterüknek köszönhetően ők viszonylag gyorsan képesek talpra állni egy csődöt követően és egy új ötlettel esetlegesen még több pénzre szert tenni.

 5. 5 A gazdag emberek nem fizetnek adót.


  A PEW kutatóintézet statisztikái szerint az emberek többsége úgy gondolja, hogy a gazdagok vagy egyáltalán nem, vagy legalábbis túl kevés adót fizetnek. De mi a helyzet valójában? A kutatási adatok szerint a jövedelemadóból származó bevétel több mint 45%-át a gazdagok fizetik, egyes országokban pedig még nagyobb ez az arány a jövedelem mértékével arányosan növekedő adókulcs miatt.

 6. 6 Minden gazdag ember egyetemet és főiskolát végzett.


  Annak ellenére, hogy a felsőfokú oktatás fontos és nagy ugródeszka lehet a későbbi sikeres élethez, ez azért még önmagában nem garancia arra, hogy valakiből tényleg gazdag ember lesz. Sőt mi több, a világ leggazdagabb emberei közül sokan – úgy mint pl. Mark Zuckerberg – otthagyták az egyetemet, hogy saját vállalkozásukkal foglalkozhassanak, majd csak később, mikor már meggazdagodtak fejezték be tanulmányaikat.

 7. 7 A gazdagok megváltoztatják a lakóhelyüket, hogy kevesebb adót kelljen fizetniük.


  Bár a lakhely változtatás egy kényelmes megoldás lehet arra, hogy a gazdag emberek kevesebb adót fizessenek, ez mégis általában inkább csak a filmek világára jellemző. A valóságban a legtöbb gazdag ember ott él és adózik, ahol született, még a más országokban esetlegesen kedvezőbb adózás sem képes elcsábítani őket otthonról. Persze vannak kivételek.

 8. 8 A gazdagok ritkábban adakoznak, mint az átlagemberek.


  Általánosságban véve elmondható, hogy a statisztikák alapján a gazdag emberek igenis több pénzt fordítanak adakozásra, mint az átlagos jövedelműek. Sokan közülük például jótékonysági alapítványokat hoznak létre, hogy ezeken keresztül segíthessék a rászoruló embereket évről-évre.

 9. 9 Minden gazdag ember tudja, hogyan kell bánni a pénzzel.


  Még a legsikeresebb üzletemberek is külön szakembert bíznak meg a pénzügyi helyzetük és/vagy befektetéseik kezelésére, hiszen attól, hogy valaki jó a szakmájában, még nem jelenti azt egyértelműen, hogy az anyagi helyzetet tekintve is képes jó döntéseket hozni - növelni vagy akárcsak megtartani vagyonát.

 10. 10 Minden gazdag szórja a pénzt.


  Tény és való, hogy a feneketlen pénztárca miatt az ember sokszor érezhet rá késztetést, hogy privát jachtot vagy épp saját szigetet vásároljon, a gyakorlatban azonban ez mégis ritkán van így. Statisztikák kimutatták, hogy a gazdag emberek közel 90%-a teljesen felelősségteljesen bánik a pénzével, soha nem szórja el azt luxusautókra vagy épp márkás göncökre.

  Jó példa erre például Zuckerberg, aki az egész világon híres a teljesen egyszerű, hétköznapi, mindenféle luxust mellőző ruhatáráról, vagy a világ harmadik leggazdagabb embere, Warren Buffett, aki 80 milliárd dolláros vagyona ellenére még mindig abban a házban él, amit 1958-ban 31 ezer dollárért vásárolt.


Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Bejegyzés
Sok-sok szöveg, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!