HIRDETÉS

A 10 legjobban őrzött hely a Földön, ahová egy átlagember sohasem lesz képes bejutni

Számtalan olyan hely található bolygón, ahová nagy valószínűséggel soha életünkben nem lesz módunk eljutni, ám ennek általában inkább anyagi korlátai vannak.

A most következő 10 hely azonban más, ide - legyen bármennyi pénzünk is - nem lehet csak úgy besétálni, még akkor sem, ha a világ legbefolyásosabb emberei közé tartozunk.


 1. 1 Fort Knox, avagy Amerika arany-raktára


  Ki lehet következtetni, hogy a Fort Knox is egy katonai támaszpont, amit Kentucky állam északi részére, az indianai határtól úgy 5 kilométerre húztak fel még az első világháború végén, de komolyabb szerepet csak a harmincas évek elején kapott. 

  Az Egyesült Államok 1937 óta tárolja aranytartalékainak nagy részét a legendás Fort Knoxban. Amerika pénzügyi hatalmának szimbólumaként is fel lehet fogni, élő hétköznapi ember még nem tette be oda a lábát, sem pedig ki onnan. 

 2. 2 Iron Mountain - ,,a világ archívuma"


  öbb mint 500 különféle óriás cég és vállalat komplett adatbázisa mellett, a világ legnagyobb bankjainak adatbázis mentései is itt találhatók. Emellett több mint 27 millió eredeti fotót és negatívot tárolnak a világtörténelem legfontosabb eseményeiről, illetőleg a legnagyobb lemezkiadók is itt ,,bújtatják el" az olyan híres énekesek eredeti hangfelvételeit, mint például Elvis Presley vagy Frank Sinatra. Nem utolsó sorban pedig Bill Gates saját képgyűjteményét is itt őrzik.

 3. 3 A Coca Cola titkos receptjének otthont adó Coca Cola múzeum

  pikabu
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Minden egyes nap körülbelül 1,8 milliárd Coca Cola-t fogyasztanak a világ több mint 200 országában. Ezen üdítőitalok pedig egytől-egyig az eredeti recept alapján készülnek, mely ma is a Coca Cola múzeum páncéltermében található. Magát a Coca Cola múzeumot egyébként bárki látogathatja, ám az eredeti, titkos recept egy több biztonsági rendszerrel is védett páncélteremben található.

 4. 4 Támaszpont a Cheyenne-hegység belsejében


  Az amerikai Cheyenne-hegység oldalában található hatalmas méretű szuperbunkert 1961-től egészen 1966-ig ásták, ami - hogyha hihetünk a szóbeszédnek - a világ legbiztonságosabbnak számító építménye, ahol gyakorlatilag bármi, még egy közvetlen atomcsapás is gond nélkül túlélhető.

  Az amerikaiak a hegy gyomrában egy szabályos kisváros alakítottak ki, mintegy 15 nagyobb, egymástól hermetikusan elszigetelt épülettel, amelyben 1100 ember élhetett és dolgozhatott. Annak ellenére, hogy a NORAD főhadiszállása katonai létesítmény, a tervezők nem feledkeztek el a személyzet kényelemről sem. Van itt étterem, kórház, fogorvos, szauna, fitnesz terem, sőt egy kápolna is.

 5. 5 A koreai demilitarizált övezet


  A koreai demilitarizált övezet négy kilométer széles, 250 km hosszú demilitarizált zóna, mely a Koreai-félszigetet választja ketté a 38. szélességi fok mentén. A koreai háborút lezáró panmindzsoni fegyverszünet után hozták létre 1953-ban. Itt található a közös biztonsági terület (Joint Security Area), mely a háborúban lerombolt, lakatlan Phanmundzsom falutól délre fekszik, itt írták alá a fegyverszünetet.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Az iráni aranytartalék (helye ismeretlen, a kép csak illusztráció)


  Az irányi aranytartalékot az teszi igazán különlegessé, hogy senki sem tudja pontosan hol található. Az biztos, hogy van, ám pontos helyét teljes homály fedi, egyes feltételezések szerint titokban már évtizedekkel korábban Európába szállították, de olyan pletykák is léteznek, hogy az Egyesült Államokban őrzik őket.

 7. 7 Air Force One


  Az Air Force One az Amerikai Egyesült Államok Légierejének (USAF) kötelékében azon repülőgépeknek a hívójele, amelyen az Egyesült Államok elnöke utazik. Manapság ezt az elnevezést az elnök speciális berendezésekkel felszerelt, az USAF által üzemeltetett kettő darab – 28000 és 29000 lajstromjelű – VC–25A-ra használják, amely a Boeing 747–200B erősen átalakított változata.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 8. 8 A vatikáni titkos levéltár


  A vatikáni titkos levéltárban a Vatikán Államban található. Általában történelmi szempontból fontos, esetenként súlyosnak ítélt esetek dokumentumainak tárolására hozták létre az archívumot. Becslések szerint a polcok hossza nyolcvanöt kilométer lehet. Az archívum tartalmaz olyan állami papírokat, levelezéseket, pápai üzleti könyveket, és sok egyéb dokumentumokat is, amelyeket az egyház halmozott fel az évszázadok során.

 9. 9 Varószia


  Varószia egy ciprusi kísértetváros a sziget keleti részén. 1974. augusztus 14. és 16. között azonban a török hadsereg elfoglalta a várost és tiltott területnek nyilvánította. Az üres város köré falat emeltek, a lakosságot néhány nap alatt evakuálták, és megakadályozták, hogy bárki is belépjen. Így lett a népszerű üdülőhelyből a világ egyik leghíresebb és legnagyobb szellemvárosa.

 10. 10 Az 51-es körzet


  Az 51-es körzet egy amerikai katonai bázis beceneve, amely Nevadában található, az Amerikai Egyesült Államok nyugati részén. A terület a Groom Lake nevű kiszáradt tóban terül el, melynek déli részén egy nagy területű titkos katonai repülőtér van. A katonai bázis elsődleges célja a kísérleti repülőgépek és fegyverek tesztelése és fejlesztése.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

2 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!2 comments

 • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.