HIRDETÉS

10 egykoron virágzó ősi város, amit végül teljesen elnyelt a tenger kegyetlen mélysége

  Mi jut eszedbe a „víz alatti város” kifejezés hallatán? Fogadunk, hogy Atlantisz! Ez nem is csoda persze, hiszen Atlantisz nevét mindenki ismeri, annak ellenére, hogy semmilyen bizonyíték sincs a létezésére. Akadnak azonban olyan vízalatti városok, amiknek ugyan kevésbé színes a történetük, ám mégis valóban léteztek egykoron, majd később a tenger fenekére süllyedtek.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most 10 ilyen titokzatos ősi várost gyűjtöttünk össze, melyek egyben remek példák is rá, hogy mennyire kiszolgáltatott az ember a természet erejével szemben.

  1. 1 Baiae

   1 211

   Baiae egy ókori római tengerparti üdülőváros volt a modern Nápoly közelében. Első említése Titus Livius, római történetírótól származik, aki megemlíti, hogy Scipio, a nagy hadvezér nagyapja Baiaeban gyógyíttatta magát. A Római Köztársaság vége felé Baiae már benépesült, gazdag rómaiak nagyszabású villákat építettek a Pozzuoli-öböl partján és élvezték a nagyszerű éghajlatot és fürdőket.

   Egy nap azonban a fényűző pompának vége szakadt: a gyakori földrengések és tengermozgások miatt a Nápolyi-öböl jelentős része víz alá került, a város pedig ezután hanyatlani kezdett.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 2 Olous

   3 212

   Olous egy település volt Kréta szigetén. Egykoron nagyjából tízezer ember élt itt. A város különlegessége abban rejlett, hogy homokra épült, míg ebben az időben általában kőalapra építették a városokat.

   A városnak végül egy földrengés vetett véget, a búvárok pedig ma is messzi földről érkeznek ide, hogy megcsodálhassák a tenger fenekén fekvő ősi tárgyakat.

  3. 3 Shi Cheng

   5 207

   Shi Cheng körülbelül 1300 évvel ezelőtt létezett a mai modern Kína területén. A Ming és Qing dinasztiához köthető építészeti műemlékei révén vált híresé.

   Shi Cheng 1959-ben süllyedt el, amikor a kínai kormány egy új vízi erőmű és gát megépítéséről döntött a területen, melynek következtében az ősi város víz alá került. A vidék elárasztásával jött létre a Qiandao mesterséges tó.

   Hihetetlen, de az itt élő nagyjából 300 ezer embernek egyik napról a másikra kellett elhagyniuk az otthonukat.

   A tó mélyén fekvő város azóta természetesen valóságos búvár-paradicsom lett, pláne, mivel rejtélyes módon a város fából épült szerkezetei nem indultak rothadásnak. A tudósok úgy vélik, hogy ennek oka az ideális hőmérsékleti viszonyokban keresendő.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 4 Heracleion

   7 192

   Heracleion-t több évszázadon keresztül csak egy mitikus, kitalált helynek tartották, míg 1999-ben egy Franck Goddio nevű régész meg nem találta. A víz alatt tökéletes állapotban maradt szobrokra, és egyéb kincsekre bukkantak.

   A tudósok úgy vélik, hogy a város egyszerűen a saját súlya miatt süllyedt el, valamikor a 3. század környékén.

  5. 5 Ravenser Odd

   8 190

   Ravenser Odd egy kikötőváros volt az angliai Yorkshire megye partjainál. Sok skandináv hajó kényszerből állt meg itt annak idején, hogy feltankoljon, mielőtt folytatja az utazást. A feljegyzések szerint egykor valóságos "kalózparadicsom" volt, ahol teljes autonómiában éltek az emberek.

   Az 1356–57-es tél folyamán a viharok teljesen elárasztották a várost, aminek köszönhetően az ott lakó emberek egyszerűen tovább álltak. A helyi lakosok és kalózok igyekeztek mindent ellopni, amit lehetett, mielőtt elhagyták a környéket.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!