HIRDETÉS
ÁllatokÉrdekességek

Egy kutatás kimutatta, hogy vannak, akik jobban szeretik a háziállataikat, mint az embereket

  Biztosan Te is ismersz olyan embert, aki jobban érzi magát a kutyák/macskák, mint más emberek társaságában. De vajon minek köszönhető ez a furcsa jelenség? A bostoni Northeastern University tudósai kutatásokat végeztek a jelenség mögött húzódó okokat keresve, és megállapítottak, hogy egyesek jobban értékelik és szeretik a háziállataikat, mint más embereket. Különösen igaz ez akkor, ha valaki korábban visszaélt a bizalmukkal/szeretetükkel, és emiatt csalódniuk kellett az emberekben.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál egy kicsit mélyebben is elmerültünk a témában, és összegyűjtöttük a vele kapcsolatos legérdekesebb információkat, hogy mindenki számára érthető legyen, miért ragaszkodnak egyesek annyira a házi kedvenceikhez.

  Hogy nézett ki a kutatás?

  A tanulmány a Society and Animals folyóiratban került publikálásra, a kutató Jack Levin és Arnold Arluke által. Ők voltak azok, akik meg akarták érteni, hogy egyesek miért törődnek jobban a kutyájukkal, mint más emberekkel. A kísérlet arra összpontosított, hogy megvizsgálják, az embereket vajon mi zaklatja fel jobban: egy állat vagy egy ember bántalmazása.

  Egy kezdeti elmélet szerint úgy vélték, hogy a személy kora nagyban befolyásolja majd a vizsgálat során hozott döntéseit, ám a kutatók meglepődtek, hogy kortól függetlenül majdnem mindenki ugyanolyan válaszokat és reakciókat adott bizonyos kérdésekre, illetve szituációkra.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Az alkalmazott módszer

  A jelenség megértése érdekében az egyetem 240 hallgatóját kérték meg, hogy mutassanak bizonyos szintű empátiát olyan szokatlan helyzetekben, mint például amikor egy felnőtt ember baseball ütővel üt meg egy gyereket, vagy egy kisgyerek játékból bántalmaz egy kiskutyát. Ezeket a megrendezett/kitalált szituációkat aztán egy ál-híradóban tálalták a diákoknak, akik a kölyök és felnőtt kutyák történeteit látva sokkal több szenvedést és együttérzést mutattak, mint azon hírek kapcsán, melyek az emberekről szóltak.

  Miért aggódnak jobban az emberek a háziállatokért?

  A tanulmány készítői tehát rámutattak, hogy az embereket inkább zavarja az állatok szenvedése, mint az emberek által érzett fájdalom. A reakció egyedül abban az esetben változik, amikor az emberi bántalmazás áldozta egy gyermek. Ennek oka az lehet, hogy az emberek többsége életkortól függetlenül úgy véli, hogy például a kutyák sebezhetőbbek, mint az emberek, akiknek elvileg képesnek kellene lenniük megvédeni saját magukat. Lehetséges ok lehet továbbá, hogy az emberek a családjukban tartott kutyákat nemcsak egyszerűen családtagként kezelik, hanem úgy tekintenek rájuk, mint a család egyik csecsemőjére.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Az eredmények

  A tanulmány megállapította tehát, hogy az áldozatok életkora döntő tényezőnek számít az emberek bántalmazása esetén, ám a kutyák és más állatok bántalmazásakor nem mutatható ki különbség az életkor alapján. Az is kiderült, hogy az emberek szemmel láthatóan hajlamosabbak az empátiára, ha az áldozat nem képes megvédeni önmagát. (pl. kisgyerekek, kutyák)

  Mit a véleményed a tanulmányról? Ha el kéne döntened, hogy egy embert vagy a kedvenc háziállatodat mented meg, Te kit választanál? Írd meg nekünk hozzászólásban! ✍️

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

11 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.