HIRDETÉS BEZÁRÁS
Tetszik

„Ne tartsd nyomva a kuplungot, mert kinyírod” – igaz ez vagy csak kamu?

A tengelykapcsoló az egyik leginkább féltett gépelem az autón.
Szólj hozzá

  Az interneten több ezer cikket találhatsz, köztük neves magazinoktól is, melyek erre figyelmeztetnek. Annyira fanatikusan szajkózzák, hogy gyanús lett, és utánajártam a dolognak.

  HIRDETÉS

  Mit gondolsz? Kiderült, hogy csak egy újabb rémtörténettel van dolgunk a sofőrök számára.

  Kuplung tanácsok 007

  Lehet, hogy nem érdekel, hogyan működik a tengelykapcsolóágy, csak szeretnél megtanulni óvatosan vezetni – akkor nyugodtan ugord át az első három részt. A cikk végén találsz néhány hasznos tanácsot a pedálok használatához.

  Mi a baj a kinyomott kuplunggal?

  Minden forrás ugyanazt az okot említi: a kinyomócsapágy sérül. Állítólag, amikor a kuplung ki van nyomva, fokozott terhelés éri, és gyorsabban elkopik.

  Ha érdekel, így néz ki egy kinyomócsapágy.

  Kuplung tanácsok 006

  És így épül be ez az alkatrész a teljes kuplungszerkezetbe.

  Kuplung tanácsok 005

  A tapasztalt sofőrök véleménye nem ezt támasztja alá

  Az egyik fórumon egy egész topikot szenteltek annak a kérdésnek, hogy szabad-e sokáig kinyomva tartani a kuplungot.

  Egyébként is, mi az, hogy sokáig?

  A beszélgetés résztvevői között voltak néhányan a „ne tartsd kinyomva a kuplungot” szabály hívei, de a legtöbb sofőr mégis egyetértett abban, hogy ez a rémtörténet túlzás. Volt, aki még csak nem is hallott róla, és évekig „helytelenül” vezetett, nem tudva a veszélyről (és soha nem törte el a kinyomócsapágyat).

  Sokan bevallották, hogy néhány másodperccel a zöld lámpa felvillanása előtt sebességbe teszik az autót, és kinyomott kuplunggal várják a zöld jelzést.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Mások gurulás közben is kinyomják a kuplungot, hogy üzemanyagot takarítsanak meg.

  Az egyik sofőr még a saját oktatóját is megkérdezte erről, aki arra ösztönözte a tanulóit, hogy emelkedőkön és lámpáknál tartsák az első fokozatban az autót és kinyomva a kuplungot.

  Ez volt a válasza: „Ez mind mese! 5 év alatt volt több autóm is volt: Golf Mk II, Yaris, Mercedes A170, Opel Omega. Ez idő alatt csak egyszer cseréltem kuplungot és kinyomócsapágyat a „Golfon”.

  A régi autók hibája

  A fórumozók között voltak, akik kiemelték, hogy ennek a tanácsnak a 90-es évekig lehetett létjogosultsága, amikor az alkatrészek minősége még nem volt olyan magas.

  Kuplung tanácsok 004

  Manapság azonban az alkatrészek élettartama sokszorosára nőtt, akárcsak a kenőanyagok minősége. A kinyomócsapágy terhelése már nem kritikus, és nem vezet a meghibásodásához.

  A kuplung helyes használata

  Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a tapasztalt sofőrök nem viszik túlzásba a kuplung és a sebességváltó használatát. Senki nem tartja órákig kinyomva a kuplungot – maximum néhány másodpercig, nem tovább. Ennyi időt minden kuplung kibír.

  Van egy másik véglet is: a mítosztól megijedt sofőrök minden alkalommal üresbe teszik a váltót, ezzel gyötörve a váltókart. Lehet, hogy ezzel meghosszabbítják a kinyomócsapágy élettartamát, de a váltó élettartamának rovására. Mint sok más esetben, itt is a mértékletesség a jó.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Kuplung tanácsok 001

  Íme még néhány hasznos tanács:

  Ne nyomd ki teljesen a kuplungot

  Elég annyira lenyomni a pedált, hogy a tárcsák, a hajtó és a hajtott tárcsa elváljanak egymástól. Így tanulhatod meg elkapni ezt a pillanatot: sebességváltáskor kezdd el kinyomni a kuplungot egy kicsit korábban, mint ahogy elveszed a gázt. Amikor a tárcsák elválnak, a motor fordulatszáma elkezd növekedni – ennél tovább nem kell nyomni a kuplungpedált.

  Vezetés dugóban

  A legkárosabb dolog a motor pörgetése a kuplungpedál játszadozásával. Az előtted lévő autó elindult – hagyd, hogy egy kis távolságot megtegyen, majd indulj el simán és magabiztosan, rángatás nélkül, majd teljesen engedd fel a kuplungot.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Kuplung tanácsok 003

  Újabb torlódás jelent meg előtted? Nyomd ki a kuplungot, állj meg, és figyeld, hogy várhatóan meddig kell majd állni. Ha tovább tart, mint 10-20 másodperc, válts üresbe.

  Egyenes szakaszokon

  Ha hosszú egyenes szakasz következik, ahol nem kell sebességet váltani, teljesen vedd le a lábad a kuplungpedálról – hadd pihenjen a pedáltól balra lévő lábtámaszon.

  Kuplung tanácsok 002

  Jó utat, és balesetmentes közlekedést!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.