HIRDETÉS BEZÁRÁS

Milyen mély lyukat lehet ásni lapáttal? Tudományos szemszögből mondom

Játsszunk el a gondolattal.

  A legegyszerűbb kérdések néha váratlan és meglepő felfedezésekhez vezetnek. Ebben a cikkben izgalmas tényeket gyűjtöttünk össze a lyukakról és mindenről, ami velük kapcsolatos.

  HIRDETÉS

  Tehát adott a kérdés: tudományos szempontból mennyire mély lyukat lehet ásni egy lapáttal?

  Lyuk ásás 013

  Először is menjünk Amerikába

  A Guinness Rekordok Könyvében két kézzel ásott kút található: a greensburgi (USA) és a woodingdingi (Egyesült Királyság). Az elsőt ismerik el a legnagyobbnak – ez 9,8 méter átmérőjű és 33 méter mély -, a másodikat pedig a legmélyebbnek – ez 390 méter mély.

  A greensburgi kutat amerikai vasútépítők kezdték el ásni 1887-ben. 15 munkás dolgozott rajta, és egy év alatt készült el. Ma a létesítmény múzeumként működik, és Kansas állam nyolc fő turisztikai látványosságának egyike.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Lyuk ásás 012
  A lyukat később múzeummá alakították.

  A woodingdingi angolok története ennél érdekesebb volt. A földmunkákat a helyi fegyház lakói végezték.

  A 19. században ilyen fegyházakat hoztak létre a kicsinyes bűnözők és szegények számára, akiket munkára kényszerítettek az élelemért és szállásért cserébe. A városi vezetés nem volt hajlandó vízvezetéket bekötni a létesítménybe, így az embereknek maguknak kellett kutat ásniuk.

  Azonban 134 méter mélyen a föld alatt sem találtak vizet. Ekkor a munkások négy alagutat ástak a világ minden tája felé, majd további 256 méterrel lejjebb mentek. A bánya beomálsának megakadályozása érdekében téglával bélelték ki a falakat, és gyertyákat használtak lámpák helyett, amelyeket a sisakjukra rögzítettek. Nagy nehezen végül megjelent a víz a kútban!

  Lyuk ásás 011

  A Guinness Rekordok Könyvébe történő bekerüléshez az angoloknak 4 évre volt szükségük. Érdekes, hogy további 4 évvel később a városi hatóságok végül mégis bekötötték a fegyházba a központi vízvezetéket.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Tudományos szempontból mennyire mély kutat lehet ásni lapáttal?

  Fizikai számítások alapján egy ilyen kút maximális mélysége 1667 méter lenne. A lelkes földmunkás számára a legnagyobb akadályt a geotermikus gradiens fogja jelenteni. Ennek oka, hogy minél mélyebbre megyünk a földben, a kőzetek hőmérséklete átlagosan 3°C-kal emelkedik 100 méterenként.

  Úgy gondolják, hogy az ember viszonylag könnyen képes még tolerálni az 50 °C-os levegőhőmérsékletet. Vagyis az adott érték mellett az emberünk még képes lenne valamilyen fizikai tevékenység végzésére anélkül, hogy fennállna a túlmelegedés miatti halál veszélye. Ez az említett 50 °C a számítás szerint körülbelül 1,7 kilométer mélységben lenne.

  Lyuk ásás 010

  A megnövekedett hőmérséklet problémája persze modern technológiákkal is megoldható: hőálló ruhát is viselhetünk, vagy csatlakoztathatunk mindenféle hűtőberendezéseket. Például az ember által valaha fúrt legmélyebb kút a Koala-félszigeten található. Ezt a szupermély kutat szovjet mérnökök fúrtak 1970-ben, és 12 262 méter mélyen van a föld alatt! Mi azonban most olyan emberről beszélünk, aki csak egy lapáttal vagy csákánnyal töri a földet.

  Mekkora kutat áshatok a saját telkemen a jogszabályok szerint?

  A jelenleg hatályos törvények szerint egy telektulajdonos maximum 1 méter mély lyukat áshat a kertjében, minden más engedélyhez kötött. Kutat is csak maximum 50 méterig lehet ásni – szintén bejelentéssel.

  Ha egy lelkes ásó ennél mélyebb kutat ásna, azért közigazgatási bírságot kapna, és valószínűleg köteleznék őt a lyuk betemetésére. A szabályok persze folyamatosan változnak és területenként is eltérnek, ezért kútásás vagy bármilyen földmunka megkezdése előtt mindig érdemes tájékozódni a helyi jogszabályokról.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.