HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért viszik el azonnal a pincérek az étlapot rendelés után?

Azért viszik el, hogy ne tudjuk összehasonlítani a számlán szereplő árakat az étlapon szereplőkkel?
Szólj hozzá

  Mindannyian találkoztunk már azzal a furcsa szokással, hogy a pincérek gyorsan elveszik az étlapot, miután leadtuk a rendelést. Néha még csak meg sem kérdezik, hogy végeztünk-e a rendeléssel. Őszintén szólva, ez elég idegesítő tud lenni, legalábbis számomra!

  HIRDETÉS

  Gondolkodtál már azon, miért viszik el a pincérek az étlapot, még mielőtt kihoznák a rendelést? Nos, ennek számos oka van. Most elmagyarázom neked részletesen, amit több tucat pincér barátomtól hallottam Magyarországon és külföldön.

  Étterem étlap 004

  Helyezkedj el kényelmesen, és csak ezután olvass tovább! Apropó, a menü szó a francia „menu”-ből származik (jelentése: kicsi, apró). Eredetileg „menu de repas”-nak hívták, ami azt jelenti, hogy „kis könyv az ételekről”.

  Először is, rögtön eloszlatom azt a tévhitet, miszerint azért viszik el az étlapot, hogy ne tudd összehasonlítani az árakat a számlán szereplőkkel. Ugyan már! Bármikor kérhetsz egy új étlapot, és mindent összehasonlíthatsz az utolsó fillérig.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Étterem étlap 002

  Egyáltalán nem arról van szó, hogy megpróbálnák átverni a vendéget.

  Először is, ez egy régóta (már vagy száz éve) fennálló íratlan etikett az éttermekben. Úgy tartják, hogy az étlap zavarja a vendéget, nem hagyja nyugodtan enni, és nem tudja oda tenni a poharakat és tányérokat, ahová csak akarja az asztalon. Az éttermi kódex előírja, hogy a vendégnek a lehető legkényelmesebben kell elhelyezkedni az asztalnál. Vagyis a lehető legkevesebb felesleges dologgal kell körülvennie magát.

  Étterem étlap 003

  A jó éttermekben a jól képzett pincéreket arra tanítják, hogy gyorsan vegyék el az étlapot a vendégektől. Ez már-már reflexszerűen történik. Ha egy pincér otthagyja az étlapot az asztalon, az hiba, amiért a főnöke később valószínűleg majd megdorgálja őt.

  A pincérnek azonnal el kell vennie az étlapot, mert később, amikor az egyik kezében egy tálcányi rántotthúst, a másikban pedig egy üveg bort tart, már nagyon nehéz lenne ezt megtennie. 🙂

  A vendég össze is koszolhatja vagy akár tönkre is teheti az étlapot. A következő vendégnek pedig kellemetlen lenne egy ilyen piszkos étlapot a kezébe venni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A vendég meg is próbálhatja elvinni emlékbe, különösen, ha valami különleges, menő helyről van szó.

  Bár az étlap valójában csak néhány oldal, a nyomtatása nem olcsó mulatság. Főleg néhány elit étteremben.

  Étterem étlap 001

  És végül egy utolsó lehetséges ok a jelenséghez.

  Az is előfordulhat, hogy nincs elég étlap az összes vendég számára. Főleg azokban az étkezdékben, ahol nagyon sokan esznek egyszerre. Egyszerűen nem lehet mindenkinek külön étlapot biztosítani. Hiszen ha egy étteremben száz asztal van, akkor száz étlapnak kéne lennie?

  Hol tudnák egyáltalán tárolni őket ilyen mennyiségben – a szomszédos könyvtárban? Az étlapnak mindig kéznél kell lennie a felszolgáló számára… Ezért a pincérek egyszerűen asztalról asztalra viszik.

  Az étlapot ráadásul gyakran kell javítani, cserélni. Ezért nem is lehet belőlük túl sok egy étteremben.

  Összefoglalva tehát: a pincérek azért viszik el az étlapot, mert a vendéget semmi sem zavarhatja az asztalnál, a vendég összepiszkolhatja vagy ellophatja az étlapot, és mert általában csak néhány étlap van egy étteremben – nem lehet minden asztalnál otthagyni egyet-egyet.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.