HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért vezetnek a britek a baloldalon, és még 10 dolog, amit mindig is tudni akartál más országokról

A kulturális különbségek néha zavarba ejtő, kínos helyzeteket eredményezhetnek. Képzeld el például, hogy ha az Egyesült Királyságban, Indiában, vagy Ausztráliában születsz, akkor bárhová is mész a bolygón, mindenhol az ellenkező sávban kell közlekedned az autóval, mint amit Te otthon megtanultál az életed során. Ha Olaszországban születsz, akkor el kell fogadnod, hogy cappuccino a reggeli, Dániában pedig fahéjjal öntenek le, ha betöltöd a 25 éves kort. Hogy miért? Az mindjárt kiderül.
🔥 40 hozzászólás

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most olyan különleges szokásokat és kulturális különbségeket gyűjtöttünk össze, melyek nagy meglepetésként szokták érni a világ turistáit.

  1. 1 A britek a bal oldalon vezetnek.

   Anglia kozlekedes

   Az igazi kérdés inkább az, hogy miért hagytak fel az emberek a bal oldalon történő közlekedéssel majdnem mindenhol a világon, mikor már a lovagkor óta a bal oldalon közlekedtünk, mivel a kardjukat is a bal oldalon hordták közben az emberek.

   A jobb oldali közlekedés csak a francia forradalom után terjedt el, és vált egyre népszerűbbé, amikor megjelentek az első igazi áruszállító kocsik, mivel sokkal könnyebb volt a bal oldali lovon ülve felügyelni az állatokat, miközben szállították őket. Egyes tanulmányok szerint egyébként a bal oldali közlekedés biztonságosabb, mint a jobb oldali.

  2. 2 Magyarországon "csííz" helyett azt mondjuk, hogy "ott repül a kismadár".

   Mosoly elohivasa

   Mióta csak népszerűvé vált a fényképeken történő mosolygás, a világon mindenhol különféle kreatív módon próbálják meg mosolyra csábítani a fényképészek az embereket. A világon a legelterjedtebb a "csíz" (angolul: cheese/sajt) kifejezés, ám vannak országok, akik ennél kreatívabbak.

   Például mi, magyarok, akik ehelyett sokszor azt mondjuk, hogy "ott repül a kismadár" vagy a hollandok, akik a "nevess a kismadáron" kifejezést használják. A spanyolok egyszerűen annyit mondanak, "whiskey".

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Japán és a kék jelzőlámpák.

   Japan jelzolampak

   Az ókori japánban 4 alapszín létezett: fekete, fehér, piros és kék. Ennek köszönhetően nem tettek számottevő különbséget a kék és a zöld színek között, egyszerűen a zöld színt is kéknek vagyis a japán nyelv szerint "ao"-nak hívták. Ez annyira megragadt az országban, hogy a ma használatos jelzőlámpáik még mindig nem nevezhetők zöld színűnek, sokkal inkább a kék szín árnyalatának tekinthetők.

  4. 4 A hollandok nem köszönnek telefonáláskor.

   Hollandia telefon

   Amikor valaki felveszi a telefont, a világ nagy részén "halló?"-val vagy "helló"-val szól bele a telefonba, de a hollandok nem, ők egyszerűen bemutatkoznak, például, hogy "itt Alexa".

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Ecuadorban a szemeteskocsik hasonló zenét játszanak, mint nálunk a teherautók.

   Fagyis es kukaskocsi

   Ez praktikus, hiszen az emberek számára egyértelmű, hogy közeledik a kukáskocsi, így ha eddig nem tették, még gyorsan ki tudnak szaladni a szemetessel. Ilyen zenét játszanak egyébként náluk a kukáskocsik:


  6. 6 Luxemburgban a tömegközlekedés ingyenes.

   Tomegkozlekedes luxemburg

   Annak ellenére, hogy Luxemburg egy kis ország, szörnyű forgalmi problémáktól szenved. Ennek oka, hogy nagyjából 180.000 munkavállaló található az országban, akik egyébként az országon kívül élnek, de mindennap átjárnak dolgozni. Az ingyenes tömegközlekedést ennek a kontrollálhatatlan forgalomnak a megoldására találták ki, egyúttal zöldebb alternatívát is kínálva a közlekedésre.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

40 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 6-oshoz. A Q metró New Yorkban van és $3 a jegy. Azaz bőven több, mint 400ft. Legalábbis most, amíg fel nem megy
  • Es a fizetes is boven tobb mint magyarorszagon . Ugyhogy eleg olcsonak mondhato a tomegkozlekedes . Ja es ha atszalsz egy masik metrora nem kell megont szakasz jegyet venni .
   • Egy ideje már nálunk sem kell másik jegy, ha átszálsz metrókon.
  • Pontosabban $2.75 egy “one way” minden metroval NYC-ben. Ha mar okosnak akartal tunni. 😂😀
  • A 4es konkrétan IGAZ! Jó pár éve hívogatok Hollandiában  mivel az a munkám és az echt holland bizony a nevét mondja. Miért mondod hogy nem igaz?🤷‍♂️
   • Itt ül mellettem a holland barátom, aki szerint mindkét változat használata előfordul.
  • Azért nem mindenkiről mondható el, főképp a fiatalabbakról nem, de nagyon sokan Belgiumban is igy szólnak bele a telefonba, "Met Erika" = Erikával 
   • Hát normális embereknél (magyaroknál is így szokás)Ha ismeretlen számról hivnak:"Igen tessék, Horváth Jóska"Ha pedig is. erős a szám akkor pedig:Szia Erika ( vagy aki engem hiv a nevét mondom)Ez lenne a normális etiket
   • Amit mondanak àltalában,  Halo... met Shannon, u spreekt met Shannon. Tehát, Shannonal, vagy ön Shannonnal beszél. Természetesen van a hivatalos is. Jó napot kívánok, vállalat neve, saját név és megkérdezed, hogy miben segíthetsz.
   • Így igaz. Idegen szám esetében én is mondom a nevem. 
   • Nem ez az etikett. Hivatalos "vállalati" telefonnál a hívott fél mutatkozik be. Tessék X Hivatal, központ porta stb. Aztán a hívó azonosítja magát, és elmondja mit szeretne. Amennyiben a hívott fél magánszemély, úgy annak nem kell, és nem is illik, bemutatkozni. Tessék! Hallo, stb. Utóbbi esetben a hívó fél köteles bemutatkozni. Alapvető illemszabály, hogy a magánszemély nem köteles bemutatkozni egy ismeretlennek. Semmi közöd hozzá, hogy ki van a privát telefon mögött. Nyilván akit hívtál, és ha nem érdekled, akkor névtelen is marad. Bemutatkozol, és majd eldönti, hogy foglalkozik-e veled érdemben, vagy felfedi-e magát egy téves hívásnak. Ebből alakulnak az értelmes beszélgetések, mintha Győzike testvére telefonálna. Halló. Kive beszélek? Akit hívtál. Ki vagy-e? Ki kérdezi? Jóska van-e? Van, csak nem itt. Hun van? Hát nem itt.......... Van, hogy felhív néha a "kivagyol" értelmiségi... aztán leteszi érdekes másodjára eltalálja a keresett számot, mert nem hív újra.
  • Miért mondanának a spanyolok whiskeyt? Marhaság.Alapból több nemzet, több nyelv van Spanyolországban, a "királyi spanyolt" nagyon sok helyen csak a hivatalos érintkezésben használják, illetve sokszor ott sem, főleg Katalóniában. Jó, a katalánok egy nyakas nép, évszázadok óta küzdenek a függetlenségért, sok település névtáblája alatt ott a felirat: "Municipi de la República Catalana", azaz "A Katalán Köztársaság Önkormányzata"
  • Ezt az "itt repül a kismadár"-t én max. könyvekben olvastam, élőben sosem hallottam ilyet. Itt is mindenki csízt mond, ami ugye nálunk nem sajt, hanem egy madár.
   • Az "Itt repül a kismadár!" mondatot a fényképész mondta, hogy mindenki odanézzen felé. Igaz én is gyerek koromban hallottam utoljára vagy 40 éve. :D
 • Ami azt illeti,a "hollandiában nem köszönnek bele a telefonba" a legnagyobb marhaság.itt élek már egy jópár éve,de itt is ugyan úgy beleköszönnek.Persze bunkók itt is akadnak,dehát hol nem.De maga a kijelentés miszerint nem köszönnek bele,csak az "itt Alexa" duma,az nagyon messze van a valóságtól.Ja és egyébként kb 50% ban itt is "csíz-t" mondanak fényképezéskor.
 • Az "ott (pontosabban :itt) repül a kismadár" nálunk arra szolgál, h figyelj a kamerába; az angol cheese arra hogy mialatt kimondod nevess, de legalábbis ne fapofával legyél rajta a képen. Ez két különböző dolog és cél. 
 • Itthon egyre több helyen hallom a "Vízibicikli" szót a kismadar verzió helyett..
 • Az első képnél levő magyarázattól teljesen lehidaltam. lenyűgöző eszmefuttatás........
 • Sok más országban is a bal oldalon vezetnek, nem úgy van hogy “UK vs a világ többi része” . Ilyen pl. Írország, Ciprus, AUSZTRÁLIA, India, Japán, Hong Kong.... csak hogy egy párat említsek!
  • Így van, Nagy-Britannián kívül Írországban, Japánban, és szinte az összes korábbi brit gyarmaton (de pl. USA, Kanada kivétel) bal oldali közlekedés van (így pl. Hongkongban és Indiában és Ausztráliában is)
 • Éppen a minap lattam egy cikben fotót dugóról a napon amikor Angliaban atértek a jobb oldali kozlekedesrol a bal oldalira. Itt pediz azt sugalja a cikk hogy eleve a baloldalon kozlekedtek es hogy Angliaban maradt így. 🤔
  • Ez a cikk a helyes, eleve bal oldalt közlekedtek és közlekednek a mai napig a Brittek. Nálunk is bal oldali közlekedés volt, 1941-be váltottunk.
   • Nálunk igazából semmilyen oldali közlekedés nem volt 1941 előtt, mindenki ott ment, ahol gondolta és ahol elfért. '41-ben viszont már túl sok jármű volt az országban ehhez. 
 • A csíz torzítja arcot, lehet, hogy mindenki azt mondja, de akkor rosszul csinálja. Profi fotósok szerint azt kell mondani, hogy 'brass'. 

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.