HIRDETÉS BEZÁRÁS
Tetszik

Miért nem túl jó ötlet Portugáliában élni: 6 érv

Mint mindennek, ennek festői országnak is vannak bizonyos hátrányai.
🔥 5 hozzászólás

  Portugália hihetetlenül szép, az egyik legolcsóbb európai ország (ha nem számítjuk a lakások árát), és híres arról, hogy a lakói elfogadóak a bevándorlókkal szembe: nem kell hallgatnod, hogy „minek jöttek ide”, és nem fognak szúrós szemmel nézi rád.

  HIRDETÉS

  Mindez a portói bor hazáját az egyik legcsábítóbb hellyé teszi bevándorlás szempontjából – nem is csoda, hogy folyamatosan bevándorlók ezrei sietnek, hogy a saját országukat erre a kis paradicsomra cseréljék.

  Az igazság azonban az, hogy néhány hónappal a költözés után kezdik észrevenni, hogy Portugáliának is vannak hátrányai. Most elmondom, hogy mire panaszkodnak legtöbbször az azulejo és a fantasztikus strandok hazájába költözött emberek.

  Hideg lakások

  Portugál dolgok 007

  A napsütéses Portugália nem tudja, mi az a központi fűtés. Ha szerencséd van, egy új házban fogsz lakni jó ablakokkal, amelyeken nem szűrődik át a szél, gázfűtéssel, vagy akár kandallóval, amit romantikusan befűthetsz esténként.

  Ha nem vagy szerencsés, megtudod, milyen a tél egy szép, de régi házban, ahol be kell tömködni az ablakok és ajtók réseit, nehogy huzat legyen, és elektromos takarókkal kell melegedni, majd hatalmas villanyszámlákat kapni.

  Hogy vegyél-e vagy ne vegyél Portugáliában lakást, az még Hamlet „Lenni vagy nem lenni?” kérdésénél is nehezebb. Egyrészt télen melegebb lesz. Másrészt nyáron nem lesz hová bújni a hőség elől, főleg ha nincs légkondid. A nyár pedig itt fél évig tart.

  Egy másik probléma a portugál lakásoknál a páratartalom miatti nedvesség. Ezért nem árt néhány párátlanító, ha el akarod kerülni a penészt.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Amanhã

  Portugál dolgok 006

  A portugálok, mint más napsütéses tengerparti országok lakói, egy különleges betegségben szenvednek, amit itt amanhã-nak hívnak, ami azt jelenti, hogy „holnap”. Az amanhã gyakorlatilag annyit tesz, hogy itt mindent el akarnak halasztani, beleértve azt is, amit ma is meg lehet és meg is kéne tenni. Az amanhã miatt Portugáliában problémás például időben megkapni a rendelt árut, lehetetlen normálisan üzletelni (mert a határidők úgysem lesznek betartva), és könnyű idegösszeroppanást kapni, ha nem fogadjuk el ezt a helyi sajátosságot.

  Bürokrácia

  Portugál dolgok 003

  Az amanhã nem kímél senkit. Még a kormányhivatalok dolgozóit sem: lehetetlen pontos határidőt kapni arra, hogy mikor adják ki a szükséges dokumentumokat. Ráadásul néha a különböző települések önkormányzatai különböző dokumentumokat kérnek ugyanazon okmányok kiadásához, nem létező igazolásokért küldenek, és érvényes dokumentumokat érvénytelennek nyilvánítanak. Hogy ne kelljen egyedül harcolni a köztisztviselőkkel, a külföldről érkezett munkavállalók gyakran ügyvédekhez fordulnak.

  Szerencsére szinte mindenhol lehet találni olyan embert, aki tud angolul, és ráadásul szeret is angolul beszélgetni.

  Portugáliában ugyanakkor nem szabad elfelejteni befizetni még a legkisebb díjakat sem, például az autópályadíjakat. Különben a 1,50 EUR, amit nem fizettél be időben, egy idő után 2000 EUR bírsággá válhat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Pokol az ambiciózus karrieristáknak

  Portugál dolgok 002

  A protekció Portugáliában megszokott jelenség: a magas beosztások hallgatólagosan a „saját embereknek” vannak fenntartva, így felesleges a portói bor hazájában nagy karrierre számítani (kivéve, ha egy kiválasztott család tagját vetted feleségül vagy mentél hozzá feleségül – akkor minden út nyitva áll előtted).

  Portugáliában egyébként elég alacsonyak a fizetések. Még az IT-szektorban is jó fizetésnek számít az 1500 EUR, míg Németországban ugyanazért a munkáért a 3500 EUR-t is könnyen kifizetnek. Az adók pedig magasak.

  Az óceán nem tenger

  Portugál dolgok 004

  Portugália nem Olaszország és nem is Törökország. Itt a tenger helyett az akaratos Atlanti-óceán van, és a strandok, bár hihetetlenül szépek, sziklásak, magas hullámokkal és folyamatosan szél fújja őket.

  Nehéz itt élvezni az úszást, és időnként egyszerűen félelmetes egyedül engedni a gyereket a vízbe.

  Viszont Portugáliában nagyon jól lehet szörfözni. Persze Európa nagy részén kevesen szeretik vagy űzik ezt a sportot – mivel nem volt hol megtanulnunk.

  Furcsa tájszólás

  Portugál dolgok 001

  Állítólag úgy a legkényelmesebb portugálul beszélni, ha selypítesz és enyhe náthád van (ez utóbbit egyébként a helyi szelek is okozhatják). Máskülönben minden alkalommal komoly erőfeszítésekbe fog telni, hogy olyan hangokat produkálj, amelyek hasonlítanak a helyiek beszédére.

  Jártál már Portugáliában? Hogy tetszett? Szeretnél egy ilyen országban élni?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

5 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Arról se feledkezzünk el, hogy mindenhol átvágnak és becsapnak, náluk ez nemzeti sport. Az étteremben, a piacon, de még a hivatalos bérletpénztárban is! Hiába beszéltünk franciául, angolul és németül, a portugál nélkül képtelenség volt kommunikálni, ami abból a szempontból volt problémás, hogy az átvágási árfolyamunk azonnal a tízszeresére növekedett, mert hülye külföldiek vagyunk Kibírhatatlan éghajlat, feledhető látványosságok, ízetlen ételek, kosz, piszok és lehúzás. Soha nem mennék vissza.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.