HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért nem keveredik a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán?

Szólj hozzá

  A Föld bolygók körülbelül 1,39 milliárd köbméter víz borítja. Éppen ezért nem meglepő, hogy olyan sok csodálatos, vízzel kapcsolatos fotót láthatunk a neten. A róla készült fotóknál már csak egy dologból van több: a vízzel kapcsolatos rejtélyekből és érdekességekből.

  HIRDETÉS

  Biztosan te is láttál már olyan képet, amin a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán találkozását örökítették meg: a víz egyik oldala zöld árnyalatú, a másik élénkkék. A kérdés már csak az, hogy miért nem keveredik össze egymással ez a hatalmas víztömeg, vagy ami még fontosabb, miért ilyen éles a határvonaluk?

  Óceánok keveredése 14

  A hidrológusok megállapításai szerint a két óceán vizének összetétele merőben eltérő. Különböző sószinttel, sűrűséggel és hőmérséklettel rendelkeznek, ami mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a vizek nem keverednek egymással.

  Óceánok keveredése 15
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ez egy nagyon szokatlan jelenség, de tény, hogy létezik és nem mellesleg neve is van: haloklin. Így hívjuk azt, amikor az összeérő víztömegeknek egyértelmű, szemmel látható határa van. Hasonló jelenség figyelhető meg Dániánál az Északi-tengeren, de a Gibraltári-szorosnál is, és igazából sok helyen, ahol két eltérő adottságú tenger metszi egymást.

  Óceánok keveredése 16

  Ez a haloklin jelenség sok embert vonz a különleges megjelenésével, vannak utazók, akik csak azért csónakáznak ki ezekhez a távoli helyekhez, hogy a tökéletes szemszögből lencsevégre kaphassák ezeket a páratlan jelenségeket. Ez valahol nem véletlen, az ilyen hatalmas víztömegek találkozása ugyanis felülről nézve valóban elképesztő hatást tud nyújtani.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Gyanúm szerint a képeken nem 2 óceán vizének keveredését látjuk, hanem egy folyótorkolat környékét, ahol a folyó vize csak nagyon lassa keveredik össze a tengervízzel. Az óceán vize mégis miért lenne ennyire zavaros?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.