Sokan tudják, hogy ha Olaszországba utazunk, akkor fel kell készülnünk rá, hogy ebéd után nem találkozunk olyan helyi emberrel, aki cappuccinót iszik. De miért nem isszák tejjel a kedvenc italukat az olaszok délután és este?
Valójában persze senki sem fog rosszallóan nézni egy turistára, ha úgy dönt, hogy a késő délutáni órákban elfogyaszt egy csésze cappuccinót, a helyiek azonban csak délelőtt 11-ig fogyasztják ezt az italt.
A kávékultúra Olaszországban körülbelül azóta létezik és virágzik, hogy az 1500-as években először hoztak be kávébabot az országba. Mára a kávé ugyanúgy az olasz kultúra részévé vált, mint a pizza vagy a tészta. A 16. század óta azonban az olaszok aprólékosan tökéletesítették ennek az italnak az elkészítésének és fogyasztásának művészetét.
Az olaszok még egy különleges kávézőfőt is feltaláltak, hogy a csizma alakú ország minden lakója saját maga is el tudja készíteni ezt a frissítő italt a konyhája falai között. Ez a „la moka” néven piacra dobott készülék, vagy ahogy itthon ismerjük a „kotyogós kávéfőző” olyan hirtelen olyan népszerűvé vált a világon, hogy a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.
A kávéfogyasztás olaszországi művészetének másik ékes bizonyítéka, hogy a városok minden kerületében, gyakorlatilag minden sarkon rengeteg kávézó és bár található, hogy a lakosok bármikor felfrissíthessék magukat napközben. Az ilyen kávézók rendkívül népszerűek az olaszok körében, mivel a kávézás itt egyfajta rituálé a helyieknek. A munkahelyi szünetet például általában mindig egy csésze eszpresszó kíséri, amit naponta többször is szívesen fogyasztanak. Olaszországban rengetege különböző kávéfajtát készítenek, de talán mégis a tejjel készült cappuccino a legnépszerűbb, ám szigorúan csak a reggeli órákban.
„Az olasz kávékultúra nagyon fontos szerepet játszik az ország gasztronómiájában és kultúrájában, és hagyományosan inkább a „qualità” (minőség) és az „arte” (művészet) fogalmait helyezik előtérbe, mintsem a tejet vagy más hozzávalókat.”
Amíg az eszpresszót általában minden nélkül isszák, addig a cappuccinót hagyományosan egy kis péksütemény vagy szendvics kíséri reggelente.
Ennek a hagyománynak tudományos magyarázata is van: az olaszok ugyanis régóta észrevették, hogy a tej rossz hatással lehet az emésztésre, illetve gyomor- és bélpanaszokat okozhat, ha például egy bőséges étkezés közben fogyasztjuk. Mivel Olaszországban a legkönnyebb étkezés mindig a reggeli, ezért logikus, hogy ehhez fogyasztják a cappuccinót, míg a jóval laktatóbb ebédnél vagy vacsoránál inkább egy csésze eszpresszóval frissítik fel magukat.
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK