HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Miért nem isszák az olaszok tejjel a kávét délután?

Bármennyire is rajonganak az olaszok a cappuccionóért, délután mégis tej nélkül isszák a kedvenc frissítőjüket, ennek pedig tudományos és általános magyarázata van.

  Sokan tudják, hogy ha Olaszországba utazunk, akkor fel kell készülnünk rá, hogy ebéd után nem találkozunk olyan helyi emberrel, aki cappuccinót iszik. De miért nem isszák tejjel a kedvenc italukat az olaszok délután és este?

  HIRDETÉS

  Valójában persze senki sem fog rosszallóan nézni egy turistára, ha úgy dönt, hogy a késő délutáni órákban elfogyaszt egy csésze cappuccinót, a helyiek azonban csak délelőtt 11-ig fogyasztják ezt az italt.

  Olasz kávé

  A kávékultúra Olaszországban körülbelül azóta létezik és virágzik, hogy az 1500-as években először hoztak be kávébabot az országba. Mára a kávé ugyanúgy az olasz kultúra részévé vált, mint a pizza vagy a tészta. A 16. század óta azonban az olaszok aprólékosan tökéletesítették ennek az italnak az elkészítésének és fogyasztásának művészetét.

  Az olaszok még egy különleges kávézőfőt is feltaláltak, hogy a csizma alakú ország minden lakója saját maga is el tudja készíteni ezt a frissítő italt a konyhája falai között. Ez a „la moka” néven piacra dobott készülék, vagy ahogy itthon ismerjük a „kotyogós kávéfőző” olyan hirtelen olyan népszerűvé vált a világon, hogy a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Cappuccino olaszország

  A kávéfogyasztás olaszországi művészetének másik ékes bizonyítéka, hogy a városok minden kerületében, gyakorlatilag minden sarkon rengeteg kávézó és bár található, hogy a lakosok bármikor felfrissíthessék magukat napközben. Az ilyen kávézók rendkívül népszerűek az olaszok körében, mivel a kávézás itt egyfajta rituálé a helyieknek. A munkahelyi szünetet például általában mindig egy csésze eszpresszó kíséri, amit naponta többször is szívesen fogyasztanak. Olaszországban rengetege különböző kávéfajtát készítenek, de talán mégis a tejjel készült cappuccino a legnépszerűbb, ám szigorúan csak a reggeli órákban.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  „Az olasz kávékultúra nagyon fontos szerepet játszik az ország gasztronómiájában és kultúrájában, és hagyományosan inkább a „qualità” (minőség) és az „arte” (művészet) fogalmait helyezik előtérbe, mintsem a tejet vagy más hozzávalókat.”

  Olaszország délután kávé

  Amíg az eszpresszót általában minden nélkül isszák, addig a cappuccinót hagyományosan egy kis péksütemény vagy szendvics kíséri reggelente.

  Ennek a hagyománynak tudományos magyarázata is van: az olaszok ugyanis régóta észrevették, hogy a tej rossz hatással lehet az emésztésre, illetve gyomor- és bélpanaszokat okozhat, ha például egy bőséges étkezés közben fogyasztjuk. Mivel Olaszországban a legkönnyebb étkezés mindig a reggeli, ezért logikus, hogy ehhez fogyasztják a cappuccinót, míg a jóval laktatóbb ebédnél vagy vacsoránál inkább egy csésze eszpresszóval frissítik fel magukat.

  Kávézás olaszországban

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.