HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért van fiók a sütő alatt? Egy meglepő tény, amit nem gondoltál volna

Te mire szoktad használni a sütő alatti fiókot?

    Jó eséllyel különféle konyhai eszközöket tárolsz benne, mint például tepsiket, sütőformákat, serpenyőket és más hasonlókat.

    HIRDETÉS

    Azonban kiderült, hogy ennek a fióknak van egy sokkal hasznosabb és praktikusabb funkciója is. Hogy mi is pontosan az? Járjunk utána. Spoiler: meg fogsz lepődni!

    háztartási tippek, konyhai eszközök, konyhai szervezés, konyhai tippek, konyhai trükkök, melegentartó fiók, praktikus konyha, rejtett funkciók, sütő fiók, sütő használata

    A modern sütőkben gyakran már nincs is alsó fiók. A gyártók igyekeznek a készülékeket egyre kisebbé és praktikusabbá tenni, ezért sokszor elhagyják ezt a részt, és inkább más, hasznosabb megoldásokat alkalmaznak helyette. Régebben viszont még a legegyszerűbb sütő is elképzelhetetlen volt fiók nélkül – ez a kezdetektől fogva a szerkezet része volt.

    A mai fiatalok többsége azt gondolja, hogy ezt a fiókot edények tárolására találták ki – és ez nem is csoda, hiszen a legtöbb konyhában kevés a hely, ezért minden polcot és zugot igyekszünk okosan kihasználni. De valójában a fiók eredeti célja egészen más.

    Mire való a sütő alatti fiók?

    háztartási tippek, konyhai eszközök, konyhai szervezés, konyhai tippek, konyhai trükkök, melegentartó fiók, praktikus konyha, rejtett funkciók, sütő fiók, sütő használata
    Sokan nincsenek tisztában ennek a fióknak az eredeti céljával.

    Nos, lássuk a választ a legfontosabb kérdésre! Igen, a sütő alatti fiók tárolásra való… de nem edények, hanem a kész ételek tárolására, amelyeket épp most vettél ki a sütőből, vagy tettél le a tűzhelyről. Ez tulajdonképpen egy melegen tartó polc, egy átmeneti hely az ételeknek, ami azért készült, hogy ne hűljenek ki, és megőrizzék a frissességüket és az illatukat.

    Ez egy nagyon hasznos és praktikus találmány, hiszen lehetővé teszi, hogy előre elkészítsd a vacsorát, és ne kelljen kapkodnod a konyhában, miközben a vendégek már az ajtóban toporognak. Ráadásul akkor is remekül jön, ha már megterítettél, de a családtagok telefonálnak, vagy kicsit késnek, mert még dolgoznak, vagy épp a dugóban ülnek. Persze, megszokásból a tálat az étellel együtt a sütőben is hagyhatod, de akkor könnyen kiszáradhat. Viszont ha az ételt az alsó fiókba teszed, ott ez nem fog megtörténni. Biztos lehetsz benne, hogy megőrzi a megfelelő hőmérsékletet, az állagát és az illatát is, ami nagyon fontos.

    HIRDETÉS

    Ez különösen desszertek esetében praktikus. Amíg a vendégek a húst falják, dicsérik a salátáidat és a legújabb pletykákat beszélik, addig a sütemény vagy a pogácsa nyugodtan várja a sorát a fiókban – és neked nem kell aggódnod, hogy kihűl, vagy kiszárad.

    Van még egy érdekes funkciója ennek a fióknak, de ezzel csak néhány gáztűzhely dicsekedhet. Ha a tűzhely fűtőszála alul van, akkor a fiókot akár grillként is használhatod! Sajnos nagyon kevés háziasszony tudja, hogy ebben a kihúzható fiókban szépen meg lehet pirítani a húsok, halak, lasagnák vagy rakott ételek tetejét. Pedig ez egy remek befejező lépé lehet az étel számára!

    Hogyan tartja meg a hőt a fiók?

    háztartási tippek, konyhai eszközök, konyhai szervezés, konyhai tippek, konyhai trükkök, melegentartó fiók, praktikus konyha, rejtett funkciók, sütő fiók, sütő használata
    Hogy biztosan ne hűljön ki az étel, érdemes alufóliába csomagolni.

    Mivel ez a fiók közvetlenül a sütőkamra alatt van, miközben a sütőben sül valami, a fiók felfogja a hőt, és hosszú ideig meg is tartja. Ennek köszönhetően az ebben tárolt ételek kellemesen melegek maradnak – nem hűlnek ki, de nem is melegszenek túl.

    Tárolhatunk edényeket ebben a fiókban?

    háztartási tippek, konyhai eszközök, konyhai szervezés, konyhai tippek, konyhai trükkök, melegentartó fiók, praktikus konyha, rejtett funkciók, sütő fiók, sütő használata
    Sokan edényeket tárolnak ebben a fiókban.
    HIRDETÉS

    Bár a sütő tervezői kétség kívül zsenik voltak, sokan ritkán használják a sütőt. Inkább főzőlapon, multifunkciós edényben vagy air fryerben készítik el az ételeket. Ebben az esetben praktikusabb a fiókot edények tárolására használni, különösen, ha a konyha nem túl nagy.

    Serpenyők, tepsik, sütőformák és más konyhai eszközök remekül elférnek benne, és mindig kéznél vannak. Vagyis a fiók egyszerre két funkciót is betölt: segít rendet tartani a konyhában, és praktikus tárolást is biztosít.

    Mit ne tegyél a fiókba?

    háztartási tippek, konyhai eszközök, konyhai szervezés, konyhai tippek, konyhai trükkök, melegentartó fiók, praktikus konyha, rejtett funkciók, sütő fiók, sütő használata
    A szerszámok tárolása például nem igazán jó ötlet.

    Bár edényeket nyugodtan tárolhatsz a sütő alatti fiókban, van néhány dolog, amit semmiképp se tegyél oda! Ilyenek például a konyharuhák, szerszámok, törlőkendők, tisztítószerek és mindenféle papír alapú termék. Ezek az anyagok nagyon gyúlékonyak, és ha elfelejted kivenni őket a fiókból, mielőtt bekapcsolod a sütőt, tűzveszélyes helyzet alakulhat ki.

    Poharakat, borospoharakat, tányérokat és bögréket se tarts ebben a fiókban. Egyrészt elég kényelmetlen lenne állandóan lehajolgatni értük, másrészt be kell látnunk, hogy a forró sütő nem a legjobb barátja az üveg-, porcelán- vagy kerámia edényeknek. Könnyen megrepedhetnek, ha épp sütsz valamit. Ráadásul, ha valamilyen szaftos ételt készítesz, például almás kacsát, a tepsiből kicseppenő zsír a fiókba kerülhet. Gondolj bele, mennyi ideig kellene sikálnod a zsíros poharakat utána!

    HIRDETÉS

    Bónusz: 5 dolog, amit szintén rosszul használunk.

    háztartási tippek, konyhai eszközök, konyhai szervezés, konyhai tippek, konyhai trükkök, melegentartó fiók, praktikus konyha, rejtett funkciók, sütő fiók, sütő használata
    Ez a lyuk segít kimérni az egy adag spagettit.

    A sütő alatti fiók nem az egyetlen dolog, aminek a valódi célját sokan nem ismerik. Van még pár olyan eszköz, amit gyakran nem rendeltetésszerűen használunk.

    • Fokhagymanyomó. Általában fokhagymaprésként használjuk, de tudtad, hogy a fokhagymagerezdek héját is le tudod vele hántani? Csak vágd le a végét, tedd a gerezdet a nyomóba, szorítsd össze, és voilá, ott a teljesen tiszta fokhagymagerezd, amit már használhatsz is!
    • Spagettiszedő kanál. Biztosan te is feltetted már magadban a kérdést, hogy vajon miért van lyuk a közepén. Nos, kiderült, hogy ez egy adag spagetti kimérésére szolgál, de más hosszú tésztákhoz is jó. A lyukba pont 80 gramm tészta fér bele, ami egy átlagos adag egy főre. Mostantól könnyen kiszámolhatod, mennyi tésztát kell főznöd, és nem kell azon aggódnod, hogy valakinek kevés lesz, vagy túl sok marad a fazékban.
    • Hűtőszekrényben tárolás. Bár sokan az ajtóban szokták tartani a tojást és a tejet a hűtőben, valójában nem szabadna ott tárolni őket, pedig tényleg praktikusnak tűnik. Az ajtó polcán nem megfelelő a hőmérséklet ezeknek az élelmiszereknek, ezért sokkal hamarabb megromlanak, mint kellene.
    • Lyuk a vágódeszkán. Sokan azért használják, hogy felakasszák rá a deszkát, de valójában azért van rajta, hogy a felaprított zöldségeket vagy húst könnyen bele tudjuk söpörni egy edénybe vagy serpenyőbe.
    • Hosszú nyelű serpenyő vagy lábas. Az ilyen nyeleken gyakran van egy lyuk, de nem, ez nem csak azért van, hogy könnyebb legyen tárolni. A lyuk arra való, hogy beletedd a fakanalat vagy a spatulát, amivel az ételt keveredgeted. Ez egy remek ötlet, hiszen így nem kell azon törni a fejedet, hogy hova tedd a maszatos kanalat.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Szólj hozzá Te is!

Jelentkezz be!

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Én a sütő alatti részben tepsiket tartok.A melegentartó dolgot még nem próbáltam ki.

Iratkozz fel a hírlevelünkre,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni