HIRDETÉS BEZÁRÁS

Gyönyörű, de veszélyes: 11 mérgező kőzet és ásvány

Nem az azbeszt az egyetlen, ami veszélyt jelent az emberekre.

  A Föld tele van lenyűgöző ásványokkal és kőzetekkel, amelyeket gyűjteményekbe rendezhetünk, és díszítőelemként is használhatunk otthonunkban. Azonban nem minden csillogó kincs ártalmatlan! Néhány ásvány és kőzet komoly veszélyt jelenthet az egészségre, ha belélegzed a porát, vagy érintkezel vele.

  HIRDETÉS

  Fontos, hogy tudd, mely ásványok és kőzetek károsíthatják az egészségedet, ha például díszítőelemként tartod őket az otthonodban.

  1. Hidroxiapatit:

  Veszelyes asvanyok 012

  A hidroxiapatit a csontszövet fontos alkotóeleme, és részt vesz a foszfor-kalcium anyagcserében. Azonban ez a ásvány komoly veszélyt jelenthet, ha belélegzed a porát, mert vérrögöket okozhat a szívbillentyűkben és az artériákban.

  2. Krokidolit (kék azbeszt):

  Veszelyes asvanyok 011

  Ez a Föld legveszélyesebb ásványa. Korábban széles körben használták a szilárdsága, tűzállósága és rugalmassága miatt, de az 1960-as években bebizonyították, hogy az azbeszt okozza a mezoteliómát (a szervek közötti szövet daganata). A kék azbesztet ma már betiltották, de sok régi épületben még mindig megtalálható.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3. Cinnabarit (cinóber):

  Veszelyes asvanyok 010

  Ez a higanyszulfid a higany legfőbb forrása. A higanyt régen festékként és tetoválófestékhez használták, de ma már tudjuk, hogy rendkívül mérgező, és súlyos károkat okozhat az idegrendszerben, különösen kisgyermekeknél. A higany belélegezhető, lenyelhető, sőt a bőrön keresztül is felszívódhat.

  4. Erionit:

  Veszelyes asvanyok 009

  Az erionit a zeolitok csoportjába tartozik. Ezek az ásványok hasonló összetételűek és tulajdonságúak, és gyakran használják molekulaszitaként, mert képesek szelektíven kiszűrni a különleges molekulákat a levegőből és a folyadékokból. Az erionitot leggyakrabban vulkáni hamu formájában találhatjuk meg. Használják katalizátorként nemesfémek ötvözéséhez, szénhidrogének krakkolásához (feldolgozásához), valamint műtrágyák gyártásához is.

  Az erionit, akárcsak sok azbeszt ásvány, mezotelióma (a szervek közötti szövet daganata) okozója lehet. Miután ezt a tényt felismerték (a 20. század 80-as éveinek végén), az erionit bányászatát azonnal leállították.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  5. Torbernit:

  Veszelyes asvanyok 008

  A kő nevét a svéd kémikusról és mineralógusról, Torbern Bergmanról kapta. A ásványt Németországban, Csehországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, az USA-ban, Lengyelországban, Dél-Afrikában és a világ más országaiban bányásszák.

  A torbernitet nem ok nélkül nevezik „pokoli” ásványnak. Ez a természetes kő közvetlenül kapcsolódik a hírhedt uránhoz (minden következményével együtt). A kellemes zöld színű kövek radont bocsátanak ki, ami rákkeltő gáz. Ez az ásvány olyan sok uránt tartalmaz, hogy a jelenlétéből uránlelőhelyeket lehet azonosítani.

  Egy átlagember valószínűleg soha nem fog találkozni ezzel a halálos kővel. Talán egy kivétellel: a népszerű építő- és díszítőanyagot, a gránitot. Ha gránitlapokat választunk bármilyen célra, kerüljük a zöld erekkel díszített anyagokat. Lehetséges, hogy ezek a halálos torbernit ásványt rejtik.

  6. Fenakit:

  Veszelyes asvanyok 007

  A fenakitet ékszerkészítéshez, valamint értékes berilliumforrásként bányásszák. A berilliumot korábban kerámiaanyagok gyártásához használták, de hamarosan kiderült, hogy a berilliumpor belélegzése berilliózist okoz. Ez egy foglalkozási megbetegedés, amely a tüdő kötőszövetének gyulladásával jár. A berilliózisból nem lehet felépülni, ha valaki berilliózisban szenved, akkor kénytelen lesz vele élni az élete végéig.

  A lényeg az, hogy a tüdő hiperérzékennyé válik a berilliumra, ami allergiás reakciót vált ki. Ennek során apró csomók, granulómák alakulnak ki a tüdőben. A granulómák jelentősen megnehezítik a légzést, súlyos esetben pedig tuberkulózist is okozhatnak.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.