HIRDETÉS BEZÁRÁS

Földalatti városok: miért és hogyan éltek itt az emberek

Elképesztő barlangrendszereket hoztak létre a föld alatt.

  1963-ban egy török ​​ember a pincéje felújítása közben egy furcsa, régi kőfalat fedezett fel, amit részben le is bontott. A fal mögött egy hatalmas, sötét és hideg tér tárult elé.

  HIRDETÉS

  Fényképezőgéppel felszerelkezve átkúszott a kőfalban lévő lyukon, és több, félkör alakú mennyezetű szobát talált, amelyeket vulkáni kőzetbe vájtak.

  Földalatti barlanglakások 012

  Ezek a titokzatos szobák csak egy kis részét képezték az ősi lakóhelyekből álló labirintusnak. A labirintus közösségi terekből és alagutak hálózatából állt. A teljes épületkomplexum 13 szinten terült el, a legmélyebb szint 85 méterrel a föld alatt feküdt.

  Ez az ősi helyszín elég nagy volt ahhoz, hogy 20 000 embert is befogadjon. Kiderült, hogy egy hatalmas, elfeledett földalatti várost fedeztek fel.

  Földalatti barlanglakások 011

  A napfény és a friss levegő szellőzőaknákon át jutott be a helyiségekbe, a várost pedig egy kristálytiszta víztározó táplálta, amely ivóvizet biztosított, és közvetlenül a város alatt futott. A közeli szobákat és alagutakat bejárva a restaurátor végül egy szűk átjáróhoz ért, amelyet egy hatalmas kerek kő zárt el, ami egy óriási malomkőre hasonlított. Úgy tűnt, szándékosan helyezték oda, hogy elzárja a további bejáratokat a földalatti városba.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Így fedezték fel a Kaymaklı nevű ősi földalatti várost. Ez csak egy a kappadokiai régióban felfedezett számos ősi földalatti város közül.

  Földalatti barlanglakások 010

  Kamaklıban van egy 9 km hosszú alagút, amely egy másik földalatti városba, Derinkuyu-ba vezet. Jelenleg a régészek nyolc szintet tártak fel, de csak a felső négyet lehet látogatni.

  Földalatti barlanglakások 009

  Bár a pontos kor nem ismert, feltételezik, hogy ezeket a hatalmas földalatti városokat legalább 2800 évvel ezelőtt építették. De a puha vulkáni kőzetbe vájt barlangok potenciálisan már sokkal korábban is lakhatók lehettek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Földalatti barlanglakások 008

  Biztos, hogy több mint ezer éven át különböző kultúrák lakták ezeket a földalatti városokat. Először indoeurópaiak, majd görögök. Később a rómaiak is kapcsolatba kerültek a földalatti civilizációkkal, majd az első keresztények is itt kerestek menedéket. Bővítették a városokat, és földalatti templomokat, kápolnákat, sőt iskolákat is építettek.

  Olaszországban is van egy város, ahol a történelmi belváros sziklába vájt barlangokból áll. Évente millióan látogatnak el oda, és ezt a várost hivatalosan Olaszország legrégebbi városának tartják – Matera.

  Földalatti barlanglakások 007

  Matera városa híres a történelmi filmekben való szereplésről, köszönhetően a lenyűgöző barlanglakásainak és az egyedi építészetének. Mel Gibson is itt forgatta például a „Passió” című filmet.

  Földalatti barlanglakások 006

  A barlanglakások bejáratánál gyönyörű homlokzatokat és templomokat találhatunk, melyek tökéletesen illeszkednek a sziklás tájba.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.