HIRDETÉS BEZÁRÁS

Ezeket a trükköket az iskolában tanították, és még mindig működnek

🔥 8 hozzászólás

  Néhány iskolában tanult trükk olyan egyszerű és hasznos, hogy egész életünk során elkísérnek. Előfordul azonban, hogy az idő múlásával megfeledkezünk róluk, pedig napjainkban, a modern technika korában is rendkívül nagy hasznunkra lehetnek.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most felelevenítettük kicsit a gyerekkorunkban tanult trükköket, és elhoztunk 7 olyat, ami ma is bármikor a segítségünkre lehet.

  1. 1 Naplemente előtti idő meghatározása

   Naplemente elotti ido

   Tedd ki a kezed, és nyújtsd ki az ujjaid úgy, hogy a kisujjad a horizonttal egy szintben legyen. Most számold meg, hogy hány ujj található a horizont és a nap között. Mindegyik ujj egyenlő + 15 perc naplemente előtti idővel.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 2 Tudd meg, hogy melyik hónap hány napos

   Honapok napjai

   Szorítsd ökölbe a kezed, és kezdd el számolni a bütyköket. Minden bütyök és a közöttük található mélyedések is egy-egy hónapnak felel meg. Egyszerre csak egy öklödön számolj, a kisujjadtól indulj, és amikor eléred a mutatóujjadat, akkor azt számold kétszer, és indulj el visszafele. Ha a hónap bütyökre esik, akkor 31 napos, ha közé, akkor 30 vagy annál kevesebb.

  3. 3 Tudd meg gyorsan, hogy növő vagy fogyó Hold van.

   Holdfazisok

   Hogy megtudd, épp növő vagy fogyó Hold van az égen, csak egyszerűen figyeld, hogy milyen betűt formáz. Ha C betűt, akkor fogyó Hold van, ha D betűt, akkor növő.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 4 Hogyan ellenőrizd, hogy lemerült-e az elem.

   Elem meres

   Nagyon egyszerű megállapítani, hogy egy elem még használható-e vagy már lemerült. Egyszerűen emeld 1-2 centiméterrel az asztal fölé, majd engedd el. Az az elem, ami még használható, az állva marad, a lemerült elem pedig eldől.

   A 9-voltos elemnél a jó öreg nyelvhez érintős technikát is választhatjuk: ha a végeit megnyalva bizsergést és kellemetlen ízt érzünk a szánkban, akkor az elem még használható.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  1. 5 Ujjakkal szorzás.

   Ujjal szorzas

   A kis számokkal való szorzás általában könnyen megy a gyerekeknek, de a 6, 7, 8, és 9-es számokkal történő szorzásnál már más a helyzet. Hogy segítsünk nekik, tanítsuk meg ezt a roppant egyszer trükköt.

   Állítsuk egymással szembe az ujjainkat, a tenyerünk nézzen felénk. A kisujjtól a nagyujjig minden ujj egy számot jelöl 6-tól 10-ig. Na már most, ahhoz, hogy például a 7-et megszorozzuk 8-cal, érintsük össze a bal kéz 7-es ujját (gyűrűs) a jobb kéz 8-as ujjával (középső). Az alsó ujjak a két összeérintett ujjal együtt adják az első számjegyet (csak meg kell őket számolni), ez esetünkben 5. A csatlakoztatott ujjak fölötti ujjakat pedig össze kell szorozni a két kézen, esetünkben 3x2-t, ami ugyebár 6. Ez lesz a második számjegy. A 7x8 tehát = 56.

   Ezzel a trükkel gyorsan szorozhatjuk a 6-os, 7-es, és 8-as számokat. Ha 9-el szeretnénk szorozni, akkor tegyük ki a két kezünket magunk elé.

    Ez esetben ha szorozni akarunk egy számot 9-el, akkor a szorzott szám előtti és utáni ujjakat kell figyelnünk. Az ujj előtti számok adják majd a végeredmény első számjegyét, az utána következő ujjak száma pedig a második számjegyet. Esetünkben a 7-et szoroztuk a 9-el, vagyis 6 ujj található előtte, és 3 utána. Így a végeredmény 7x9 = 63.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 6 Hosszmérés.

   Hosszusag

   Ha nagyjából kell lemérned egy tárgy méretét, és nincs kéznél mérőszalag vagy vonalzó, akkor használd az ujjaidat. Az embereknél a mutatóujj és a hüvelykujj közötti távolság általában kb. 18 cm, míg a kisujj és a hüvelykujj közötti távolság 20 cm.

   Természetesen ez a módszer nem a legpontosabb, mivel minden ember keze eltérő, de hasznos lehet, ha sürgősen kell megállapítanunk valaminek a körülbelüli méretét.

  3. 7 Tudd meg, hány fokos egy szög.

   Fokmeres

   Tedd le a kezedet a kisujjadnál egy sík felületre, majd nyisd szét az ujjaidat, amennyire tudod. A kisujj értelemszerűen a 0°-ot jelöli, a gyűrűs a 30°-ot, a középső a 45°-ot, a mutató ujj a 60°-ot, a hüvelykujj pedig a 90°-ot. Ezzel a módszerrel meglepően pontosan megtudhatjuk, hogy hány fokos egy szög.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

8 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • A 7es nekem biztos nem jó mert sokkal nagyobb szöget zár be a kis ujjam és a hüvelykujjam, mint 90 fok
 • 9,814
  Rendszeres látogatóKommentkirályTörzsvendégBeszélgetésindító10 hozzászólás
  ....az iskolában tanították, és még mindig működnekpersze, hisz semmi sem változott. sem a Hold, sem nem lett több ujjunk. stb stbAmúgy ötletesek, de az 5-ös bonyolultabb, mint bemagolni a szorzótáblát

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.