HIRDETÉS
Érdekességek

Ezeket a trükköket az iskolában tanították, és még mindig működnek

  Néhány iskolában tanult trükk olyan egyszerű és hasznos, hogy egész életünk során elkísérnek. Előfordul azonban, hogy az idő múlásával megfeledkezünk róluk, pedig napjainkban, a modern technika korában is rendkívül nagy hasznunkra lehetnek.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most felelevenítettük kicsit a gyerekkorunkban tanult trükköket, és elhoztunk 7 olyat, ami ma is bármikor a segítségünkre lehet.

  1. 1 Naplemente előtti idő meghatározása

   Naplemente elotti ido

   Tedd ki a kezed, és nyújtsd ki az ujjaid úgy, hogy a kisujjad a horizonttal egy szintben legyen. Most számold meg, hogy hány ujj található a horizont és a nap között. Mindegyik ujj egyenlő + 15 perc naplemente előtti idővel.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 2 Tudd meg, hogy melyik hónap hány napos

   Honapok napjai

   Szorítsd ökölbe a kezed, és kezdd el számolni a bütyköket. Minden bütyök és a közöttük található mélyedések is egy-egy hónapnak felel meg. Egyszerre csak egy öklödön számolj, a kisujjadtól indulj, és amikor eléred a mutatóujjadat, akkor azt számold kétszer, és indulj el visszafele. Ha a hónap bütyökre esik, akkor 31 napos, ha közé, akkor 30 vagy annál kevesebb.

  3. 3 Tudd meg gyorsan, hogy növő vagy fogyó Hold van.

   Holdfazisok

   Hogy megtudd, épp növő vagy fogyó Hold van az égen, csak egyszerűen figyeld, hogy milyen betűt formáz. Ha C betűt, akkor fogyó Hold van, ha D betűt, akkor növő.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 4 Hogyan ellenőrizd, hogy lemerült-e az elem.

   Elem meres

   Nagyon egyszerű megállapítani, hogy egy elem még használható-e vagy már lemerült. Egyszerűen emeld 1-2 centiméterrel az asztal fölé, majd engedd el. Az az elem, ami még használható, az állva marad, a lemerült elem pedig eldől.

   A 9-voltos elemnél a jó öreg nyelvhez érintős technikát is választhatjuk: ha a végeit megnyalva bizsergést és kellemetlen ízt érzünk a szánkban, akkor az elem még használható.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  1. 5 Ujjakkal szorzás.

   Ujjal szorzas

   A kis számokkal való szorzás általában könnyen megy a gyerekeknek, de a 6, 7, 8, és 9-es számokkal történő szorzásnál már más a helyzet. Hogy segítsünk nekik, tanítsuk meg ezt a roppant egyszer trükköt.

   Állítsuk egymással szembe az ujjainkat, a tenyerünk nézzen felénk. A kisujjtól a nagyujjig minden ujj egy számot jelöl 6-tól 10-ig. Na már most, ahhoz, hogy például a 7-et megszorozzuk 8-cal, érintsük össze a bal kéz 7-es ujját (gyűrűs) a jobb kéz 8-as ujjával (középső). Az alsó ujjak a két összeérintett ujjal együtt adják az első számjegyet (csak meg kell őket számolni), ez esetünkben 5. A csatlakoztatott ujjak fölötti ujjakat pedig össze kell szorozni a két kézen, esetünkben 3x2-t, ami ugyebár 6. Ez lesz a második számjegy. A 7x8 tehát = 56.

   Ezzel a trükkel gyorsan szorozhatjuk a 6-os, 7-es, és 8-as számokat. Ha 9-el szeretnénk szorozni, akkor tegyük ki a két kezünket magunk elé.

    Ez esetben ha szorozni akarunk egy számot 9-el, akkor a szorzott szám előtti és utáni ujjakat kell figyelnünk. Az ujj előtti számok adják majd a végeredmény első számjegyét, az utána következő ujjak száma pedig a második számjegyet. Esetünkben a 7-et szoroztuk a 9-el, vagyis 6 ujj található előtte, és 3 utána. Így a végeredmény 7x9 = 63.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 6 Hosszmérés.

   Hosszusag

   Ha nagyjából kell lemérned egy tárgy méretét, és nincs kéznél mérőszalag vagy vonalzó, akkor használd az ujjaidat. Az embereknél a mutatóujj és a hüvelykujj közötti távolság általában kb. 18 cm, míg a kisujj és a hüvelykujj közötti távolság 20 cm.

   Természetesen ez a módszer nem a legpontosabb, mivel minden ember keze eltérő, de hasznos lehet, ha sürgősen kell megállapítanunk valaminek a körülbelüli méretét.

  3. 7 Tudd meg, hány fokos egy szög.

   Fokmeres

   Tedd le a kezedet a kisujjadnál egy sík felületre, majd nyisd szét az ujjaidat, amennyire tudod. A kisujj értelemszerűen a 0°-ot jelöli, a gyűrűs a 30°-ot, a középső a 45°-ot, a mutató ujj a 60°-ot, a hüvelykujj pedig a 90°-ot. Ezzel a módszerrel meglepően pontosan megtudhatjuk, hogy hány fokos egy szög.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

8 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • A 7es nekem biztos nem jó mert sokkal nagyobb szöget zár be a kis ujjam és a hüvelykujjam, mint 90 fok
 • 9,814
  Rendszeres látogatóKommentkirályTörzsvendégBeszélgetésindító10 hozzászólás
  ....az iskolában tanították, és még mindig működnekpersze, hisz semmi sem változott. sem a Hold, sem nem lett több ujjunk. stb stbAmúgy ötletesek, de az 5-ös bonyolultabb, mint bemagolni a szorzótáblát

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.