HIRDETÉS BEZÁRÁS

Egy tanulmány kimutatta, hogy akik elsírják magukat a filmek alatt, azok érzelmileg erősebbek másoknál

🔥 26 hozzászólás

  Hacsi, a leghűségesebb barát, Oroszlánkirály, Szerelmünk lapjai – csak néhány film azok közül, melyeket jobb, ha egy doboz zsebkendő társaságában kezdünk el nézni. Sokan azonban úgy tartják, hogy a sírás a gyengeség jele, azonban ez hatalmas tévedés.

  HIRDETÉS

  Paul J. Zak, a kaliforniai Claremont Egyetem neurolingvisztika professzora ugyanis egy átfogó kutatást végzett a témában, melyből kiderült, hogy azok, akik elsírják magukat filmnézés közben, azok sokkal empatikusabbak, érzelmileg erősebbek, mint mások, illetve tisztában vannak vele, hogyan kell kezelni az érzelmeiket, és a hétköznapi problémák leküzdésében is eredményesebbek.

  1. 1 Tudják, hogy a történet, amit látnak csak fikció, de nem tudják magukban tartani az érzelmeiket.


   Zak szerint ez egyfajta kognitív kommunikáció, hiszen az emberek ilyenkor bár tudják, hogy a képernyőn látott események nem valódiak, mégis elkerülhetetlen számukra a sírás, ha egy nagyon érzelemdús jelenetet látnak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 2 Az oxitocin a felelős.


   Ez a hormon neurotranszmitterként működik – ez felelős az érzelmeinkért, amikor egy megindító jelentet látunk a képernyőn. Ilyenkor legtöbbször hozzákapcsoljuk a történetet egy személyes tragédiánkhoz és múltban történt eseményhez, ennek hatására pedig sokkal empatikusabbak leszünk a képernyőn látható személyek irányába, noha pontosan tudjuk, hogy ami velük történik, az nem a valóság.

  3. 3 Az ilyen emberek nem félnek kimutatni az érzelmeiket.


   Azok az emberek, akik nem sírják el magukat az érzelmes jelenetek alatt, valójában mentálisan erősebbek a társaiknál – így habár általában őket is kivétel nélkül megérinti a történet, megpróbálják magukban tartani az érzelmeiket. Ennek oka legtöbbször, hogy nem elég bátrak hozzá, hogy kifejezzék az érzéseiket – félnek mások kritikájától.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 4 A könnyek ereje.


   Zak kutatása rávilágított, hogy azok az emberek, akik elsírják magukat a filmek alatt, egytől-egyig pozitívan tekintenek a könnyeikre. A sírás arra késztet bennünket, hogy kapcsolatba lépjünk más emberekkel, és hogy még a legnegatívabb környezetben is képesek legyünk felfedezni az apró kis pozitívumokat.

  5. 5 Nem futnak el az érzelmektől.


   Azok az emberek, akik sírnak a filmek közben, úgy gondolják, hogy fontos minden létező perspektívából megvizsgálni egy adott szituációt, ez pedig néha könnyekhez vezet. Ez a hozzáállás azonban nagyobb érzelmi stabilitást biztosít nekik, mint azoknak, akik igyekeznek elrejteni az érzéseiket.

  6. 6 Nem korlátozódik nemekre.


   Mindannyian hallottuk már azt a mondást, hogy „a fiúk nem sírnak”. A legtöbb férfit már gyerekkora óta úgy nevelik, hogy gyengeségnek és elítélendőnek tartsa a sírást. Ez azonban egy idejétmúlt, roppant szűk látókörű és értelmetlen korlátozás.

   Babakorban a fiúk és a lányok egyformán sírnak olykor az őt ért interakciók hatására – ez egy teljesen természetes biológiai válasz, ami nem korlátozódik a nemekre, de még csak a fajokra sem, hiszen az állatvilágban is hasonló jelenségek figyelhetők meg. Akárcsak a fiú kisbabák, a hím állatok sem félnek attól, hogy a sírásukat esetleg a nőiesség jeleként fognák fel a társaik.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  7. 7 Teljesen egészében kiélvezik az életet.


   Az oxitocin hatással van az emberek közötti bizalomra is. Azoknak az embereknek, akik jobban megbíznak másokban, magasabb szintű neurotranszmitter található a testükben, így ők mélyebb kapcsolatot képesek kialakítani embertársaikkal. Felismerik, hogy kik azok az emberek, akiket érdemes megbecsülni a közvetlen közelükben és sokkal jobb, teljesebb életet élnek mint azok, akik kétkedve állnak másokhoz és a szorongásuk miatt nehezen alakítanak ki kapcsolatot másokkal.

   Te melyik film alatt érezted úgy, hogy nem bírod visszatartani a könnyeidet? Zavarban érzed magad, ha mások látják a könnyeidet? Oszd meg velünk hozzászólásban.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

26 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Fel!,Szerelmünk lapjai,Fogadom,Kedves John,Forrest Gump,és meg sok sok filmen...
 • Egy kutya négy élete, illletve ez nem film, de Avicii Waiting for love című számának a klipjén és Marshmello Happier című számán is ugyanígy.
 • Szólít a szörny...Ma-ma (Penelope Cruz-os változat)...Csillag születik...és még sorolhatnám...
 • Mostanában néztük meg a Coco című mesét... a végét végigbőgtem én is és a férjem is. Már egyikőnknek sem él az apukája.😔🖤
 • Remény rabjai, hét élet, forrest gump, titanic, a 200 éves ember armageddon, és még lehetne... 
 • Fiatalkoromban nem volt az a film, amin elsírtam volna magam. Most, 30-as éveim végén minden szaron elsírom magam. Szerintem ennek csak a hormonokhoz van köze.
  • Ugyan ez nálam is... 2 éve van az hogy filmeken el sirom magam tuti hogy a hormonok 29 vagyok de mióta szültem azóta sírok filmeken 😂
 • Ki a f*sz sír kutyás filmeken ? Nőjetek fel ... de még a 4 éves húgom se sírt semmilyen filmen, nem igaz hogy ennyire gázok vagytok
  • Te szavaiddal elve. Egy Erzeketlen f.sz vagy es pont nem erted a leirtakat es mentalisan van hova fejlodnod kulonben egyre gazabb leszel Te!.....meg agressziv is vagy raadasul(pont emiatt mert elfojtasz) szep napot!
 • Ezzel az állítással nem értek egyet. Láttad egyáltalán azt a filmet?! Igaz hogy Happy End van de akkor is nagyon szomorú, és az hogy Te nem sírsz az egy dolog, hogy más sír az is egy dolog, de attól még nem kéne rögtön leszólni hogy meghatódott. Egyébként Én is sírtam azon a filmen.
 • Fel!, Egy kutya négy élete, Harry Potter és a Tűz serlege, Harry Potter és a Főnix rendje, Harry Potter és a Halál ereklyéi 2, és a  See you again c. szám.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.