HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Az emberi test 20 furcsa jellemzője, amiről valamiért mindenki hallgat – kivéve most mi

Az emberi test egy rendkívül finomra hangolt szerkezet.

  Nem szentelünk elég figyelmet annak a vitathatatlan ténynek, hogy milyen érdekes és egyedülálló is az emberi szervezet. Tudtad például, hogy a sarkaddal is képes vagy érezni az ízeket? Hát azt, hogy a férfiak és a nők nagyjából azonos mennyiségű hajat veszítenek naponta?

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most összegyűjtöttünk nektek néhány érdekességet az emberi testről, amit valamiért senki sem tanított meg nekünk az iskolában.

  • Az emberi szervezet által termelt nyál mennyisége meglepő: egy nap körülbelül annyi nyálat termelünk, amivel meg lehetne tölteni egy 0,5 literes palackot. Néha még többet is, a nyál mennyisége ugyanis nagyban függ attól, hogy milyen ételeket fogyasztunk.
  • Körülbelül 160 milliárd ér található az emberben. Ha egy vonalba raknánk őket, akkor az így kapott lánc 160 ezer kilométeres lenne, vagyis négyszer körbe lehetne tekerni vele a Földet az Egyenlítő mentén.
  • Az emésztőrendszerünk szintén nagyon hosszú: a vastagbél, a vékonybél és a gyomor együtt körülbelül 9 méter, vagyis nagyjából akkora, mint egy 3 emeletes épület magassága.

  Emberi bél

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • A felnőttek és a gyermekek felépítése nagyon eltérő. A fő különbség a csontok számában rejlik: egy gyermeknek átlagosan 90-95-tel több csontja van, mint egy felnőttnek. Ennek oka az a tény, hogy fejlődés közben bizonyos csontok összeforrnak.
  • A testünk nem csak a száj segítségével képes érezni az ízeket. Próbáld ki: ha bekened a sarkadat hagymával vagy fokhagymával, akkor körülbelül 1 óra múlva érezni fogod annak az ízét a szádban.
  • Egy személy kb. négy másodpercenként pislog – ez kb. 15 pislogás per perc. Egyszerű számítások segítségével kideríthetjük, hogy egy nap körülbelül 20 ezerszer pislogunk. Egyúttal az is kiderül, hogy a nap folyamán körülbelül 1,5 órát töltünk csukott szemmel a pislogás miatt.
  • A nyál mellett baktériumok is vannak a szánkban. Sok baktérium. Több, mint ahány ember él a bolygón – körülbelül 7,6 milliárd.

  Emberi száj baktériumok

  • Ha lehetséges lenne fényképezőgépet csinálni az emberi szemből, akkor annak a felbontása körülbelül 576 megapixeles lenne. De az agyunk nem képes ekkora mennyiségű adatot feldolgozni: becslések szerint csak 2,5 millió GB-nak megfelelő adatot képes tárolni.
  • Ha nem vagy biztos a lábad méretében, csak vess egy pillantást az alkarodra. A lábad mérete pontosan akkora, mint a csukló és a könyök közti távolság.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

47 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.