HIRDETÉS BEZÁRÁS

A svédországi képviselők nem kapnak asszisztenst, autót és nyugdíjt sem: így élnek az emberek “szegény” szolgái

  Körülbelül 30 éve már, hogy a Szovjetunió és az azzal szoros kapcsolatot tartó országok igyekeznek valahogyan megalapozni a saját életüket. Különféle módszerekkel, apró lépésekben próbálják meg utolérni a világ többi részét. Hiába azonban minden erőfeszítés, rendszerint óriási különbségek vannak ezen országok a világranglista élbolyába tartozó országok között.

  HIRDETÉS

  Svédországot teljes joggal tartják az egyik legélhetőbb országnak a világon, a skandinávok nagyon sokat tettek a történelem során azért, hogy minél kényelmesebb legyen az életük. A Liked.hu-nál most utánajártunk, hogy vajon mitől ilyen nagyszerű ez az ország, milyen mentalitásbéli különbségek találhatók közte és más országok között.

  Egyszerű emberek

  A demokrácia lényege, hogy az egyenlők közül kiválasztjuk a legjobbakat, hogy átadhassuk nekik a kormány gyeplőjét. Abban persze nem vagyunk biztosak, hogy tényleg a legjobbakat választják-e a svédek, az viszont mindenképpen becsülendő és nagy különbség más országokkal szemben, hogy az így megválasztott képviselők és politikusok nem válnak egy elit társadalmi réteg részévé, hanem továbbra is teljesen hétköznapi, egyszerű életet élnek.

  https://www.instagram.com/p/BuoNDG1nQVb/

  ,,Közönséges polgárok vagyunk. Nincs értelme különleges kiváltságokat adni a parlamenti képviselőknek, mert az a feladatunk, hogy képviseljük az állampolgárokat és megismerjük a valóságot, amiben élnek. Az állampolgárok képviselete önmagában is kiváltság, hiszen lehetőségünk nyílik általa befolyásolni az ország életét és alakulását.” – nyilatkozta Per Arne Håkansson, a Svéd Szociáldemokrata Párt képviselője egy vele készített interjúban.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  https://www.instagram.com/p/BvlJUXKAe4p/

  Parkoló

  A parlamenti képviselők közül csak három kap autót: az elnök, a miniszterelnök, és a helyettese. Ezeket az autókat azonban csak a hivatalos rendezvényekre történő eljutáshoz használhatják. A képviselők, akik úgy döntenek, hogy inkább tömegközlekedéssel kívánnak bejárni dolgozni, minden évben egy utazási kártyát kapnak, amivel kedvezményes áron vehetik igénybe a különféle tömegközlekedési eszközöket.

  https://www.instagram.com/p/BtJUm0VlDyu/

  Egyedül a miniszterelnöknek van külön gépjárműhasználati joga, ám valójában még ez is az állambiztonsági szolgálaté, és az felügyeli a miniszter közlekedését. Fontos megjegyezni, hogy bármelyik képviselő kérvényezhet autót, ehhez azonban jó indokra van szükség. A parlamenti képviselők általában nem használnak taxikat, ha csak egy sürgős ügy úgy nem indokolja.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  https://www.instagram.com/p/Bs6F1grBrRj/

  A svéd képviselőknek tehát nincs kolbászból a kerítés, és különösen igaz ez a fizetésük tekintetében. 1957-ig a képviselők egyetlen fillért sem kaptak egészen addig, mígnem a parlament megállapította, hogy „egyetlen embert sem lehet megfosztani attól, hogy gazdasági érdekből akarjon képviselővé válni”. Ma a miniszterelnök helyettes fizetése körülbelül 40.000 korona, ami egy szinten van például egy általános iskolai tanár fizetésével.

  https://www.instagram.com/p/BsyTsplnAHe/

  A képviselők nem emelhetik meg a saját fizetésüket, erre lett kitalálva a független Riksdagens Arvodesnämnd bizottság. Ezt a társaságot többek között az elnök, mint bíró, két másik képviselő és általában újságírók vagy nyugdíjazott tisztviselők alkotják.

  https://www.instagram.com/p/BrnnbTcHgqR/

  Lakások

  Az állami lakásokat érthető módon nem a stockholmi parlamenti képviselők számára tartják fenn, hanem azoknak, akik messzebbről járnak be dolgozni. Nincs bennük nagy luxus, körülbelül 45 négyzetméteres lakásokról beszélünk, amikben egy hálószoba és egy nappali van. A lakás karbantartását maguk a képviselők fizetik, az állam pusztán a lakás takarítási költségeit fizeti, ám ezt is csak éves szinten.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.