HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

A Maldív-szigetek életének 11 jellegzetessége, ami miatt csodálni fogod ezt a helyet. Messziről

Ez a hely korántsem olyan tökéletes, mint a képeken. 🇲🇻

  A Maldív-szigetek a legtöbb ember fejében egy paradicsomi hely. Az óceán azúrkék színe, a színes korallzátonyok, bársonyzöld pálmafákkal szegélyezett fehér homokos strandok. Látszólag az élet itt nyugodt és kimért, minden tökéletes a helyi lakosoknak pedig a legnagyobb gondjuk az, hogy mikor keljenek ki a pálmafák közé kifeszített függőágyaikból. Ez persze távolról sincs így.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál kíváncsiak voltunk rá, hogy milyen lehet az élet ebben a trópusi paradicsomban, és ahelyett, hogy a gyönyörű turistafotókat böngésznénk, most inkább a helyi emberek mindennapjaira voltunk kíváncsiak.

  A víz a legnagyobb érték a szigeteken

  maldív szigetek jellegzetessége 025
  • Úgy tűnik, hogy mivel a Maldív-szigeteket minden oldalról víz veszi körül, itt nem lehet probléma ezzel az erőforrással. De az ország számára az ivóvízkészlet aranyat ér, mivel a szigeteknek gyakorlatilag nincsenek saját természeti tartalékai. A mindennapi szükségletekhez esővizet, vagy sótalanított vizet használnak elsősorban.
  • Az üdülőközpontokhoz tartozó magánszigetek saját sótalanító üzemekkel rendelkeznek. Néhány kisebb atoll, ahol a helyiek élnek, néha teljesen más atolloktól függ, és a vizet a tengeren keresztül szállítják.
  • A csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Teljesen biztonságos, de a tisztítás során nemcsak az összes baktériumot és káros szennyeződést, hanem a hasznos elemeket is kiölik belőle.
  • 2014-ben Malé szigetén, ahol a főváros található, baleset történt a sótalanító üzemben. Néhány napra vízválság sújtotta az országot. A folyadékot hajókkal szállították ide a szomszédos országokból.

  A közönséges javak igazi ritkaságnak számítanak

  maldív szigetek jellegzetessége 024
  • A legtöbb árucikket importálják, így előfordulhat, hogy néhány ismerős termék egyszerűen nem kapható, vagy hirtelen eltűnik a boltok polcairól. Mások meglehetősen drágák. Például egy búvármaszk körülbelül 60 dollárba, egy ágyneműgarnitúra pedig 100 dollárba kerül.
  • Néhány ilyen a külföldieknek is szemet szúr. Malé-ban például szinte lehetetlen modern konzervnyitót találni. Csak a régi, jól bevált „nagyiféle” változatok vannak, amiket nem mindenki tud használni.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  maldív szigetek jellegzetessége 023
  ©  
  Pxfuel 
  ©  
  Pxfuel
  • A különböző kozmetikai és higiéniai termékek általában a városi szupermarketekben és üdülőhelyi üzletekben kaphatók. A választék azonban korlátozott, és ha valaki megszokott egy bizonyos márkát, jobb, ha magával visz belőle egy készletet. Szulfát- és parabénmentes samponokat, menstruációs kelyheket és bizonyos tamponokat például itt soha nem lehet kapni.
  • A legtöbb hely 9:00-kor nyit ki, majd kétszer zár be napközben: 12:00 és 14:00 között, illetve 18:00 és 20:00 között. A vásárlásra a legjobb időpont (időjárás szempontjából) az esti órákban van. Viszont ilyenkor az utcák és az üzletek szó szerint tele vannak emberekkel.

  Azok számára, akik nem szeretik a halat és a rizst, itt nem sok finom fogás akad

  maldív szigetek jellegzetessége 022
  © Jpatokal at wts wikivoyage / Wikimedia Commons
  • A Maldív-szigeteken szigorúan tilos a sertéshúst tartalmazó termékek fogyasztása. A lakosok étrendje főként halból áll, különösen azért, mert ez az élelmiszer meglehetősen olcsó. Ha friss halat vásárolsz a piacon, kérheted, hogy vágják és szeleteljék fel neked.
  • Néhány gyümölcsöt és zöldséget a szigeteken termesztenek. Másokat importálnak, és ezért néha eltűnnek az üzletek polcairól. A vegetáriánusok és vegánok számára a választék korlátozott.

  maldív szigetek jellegzetessége 021
  • A hangyák, legyek és csótányok igazi sorscsapásnak számítanak errefelé. Ha ételt hagysz az asztalon, vagy nyitva hagyod a kukát, ezek az élőlények azonnal elárasztják. A helyi emberek ezért az ételmaradékot gyakran a hűtőben tárolják, a vízforralót pedig törölközővel takarják le.
  • Az állam fővárosában sok kávézó és étterem van nyitva, de a szolgáltatás színvonala nem valami magas. Egyes létesítményekbe nők nem mehetnek be – ezek igazi férfiklubok. Az ilyen helyekről leginkább az ablakok árulkodnak: mindegyik feketére van festve.
  • Itt is vannak gyorséttermek, de nincsenek olyan jól megszokott étteremláncok, mint a McDonald’s vagy a KFC.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A lakhatás elég drága

  maldív szigetek jellegzetessége 020
  © Christian Jensen / Flickr© Adam Jones / Wikimedia Commons
  • A Maldív-szigeteken albérletet bérelni elég sok pénzbe kerül. Például egy egy hálószobás lakás havi bérleti díja Malé-ban körülbelül 1000 dollár, elenyészve vannak csupán olcsóbb lehetőségek.
  • Malé a világ egyik legsűrűbben lakott városa. Ezért egyesek csoportosan bérelnek házat vagy lakást.
  • Egy 85 négyzetméteres lakás átlagos közüzemi költsége 160 dollár. Plusz további 100 dollárba kerül az internet.
  • Malé nappal és éjszaka is nagyon zajos. Állandóan épül valami, zúg valami, vagy valaki dudál. Azoknak, akik érzékeny alvók, füldugóra lesz szükségük.

  Komppal mennek dolgozni

  maldív szigetek jellegzetessége 019
  © Samee Shafeeg / Wikimedia Commons
  • Az ország legnagyobb városában, Malé-ban alig közlekedik valaki autóval. Szinte bárhová el lehet jutni gyalog.
  • Néhányan taxit használnak, de nem akkor, ha sietnek. Az autók nagyon lassan közlekednek. Egyébként itt nem szokás borravalót hagyni a taxisoknak.
  • Vannak, akik az egyik szigeten élnek, a másikon pedig dolgoznak. Ezért sokan ingáznak komppal a munkába. Csúcsforgalom idején – reggel és este – a hajók zsúfolásig megtelhetnek. És nem mindig közlekednek időben.

  maldív szigetek jellegzetessége 018
  ©  
  Gzzz / Wikimedia Commons
  • Néhány sziget csak repülővel érhető el. Ez nem olcsó mulatság. Egyes esetekben egy oda-vissza jegy 800-1000 dollárba kerül. Ráadásul a járatoknak nincs egyértelmű menetrendjük. Igény szerint közlekednek, és különböző pontokon veszik fel az utasokat.
  • A pilóta itt meglehetősen tekintélyes szakma. A 720 dolláros átlagfizetés mellett a légitársaságok dolgozói itt 2600-6600 dollárt kapnak havonta.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.