HIRDETÉS

A kínai apartmanok 9 olyan jellemzője, mely megkülönbözteti őket a világ többi részétől

  Kína egy hatalmas ország, ahol az emberek olykor annyira különböző nyelvjárásokat beszélnek, hogy egyáltalán nem is értik egymást, ezért nem csoda, hogy az ország egyik részén található lakások és az ott bevett mindennapi élet is nagyban különbözik például az ország másik részén találhatótól. Kína nagyvárosaiban azonban több olyan jellemző is található, mely általánosságban véve minden ott lévő tipikus lakásban megtalálható.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál örömmel és izgatottan olvastuk át a Kínába költözött emberek blogjait, hogy összegyűjtsünk néhány olyan dolgot a kínai lakásokról, ami jelentősen különbözik a világ többi részén található otthonoktól.

  1. 9 A tűzhelyen általában csak 2 égő van

   Kinai tuzhely

   Kínában a konyhai tűzhelyek kicsik, mivel maga a helyiség nem enged ennél nagyobbat. Ezenkívül az égők számra is megfelel az ott élő emberek igényeinek, így a legtöbb lakásban két égős tűzhely található, mivel az emberek egyébként sem készítenének ennél több ételt egyszerre. Az ilyen konyhákban egyébként nincsenek sütök, és a mikrohullámú sütők is ritkák. Helyettük apró multifunkciós készülékeket használnak, melyek szükség esetén akár sütőként is funkcionálnak, de az ételek melegítésére vagy rizs főzésére is tökéletesek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 8 A mosogatógépek ritkák, helyettünk valószínűleg inkább szárítógépet találsz

   Kina szaritogep

   Ezek a készülékek pontosan úgy néznek ki, mint a mosogatógépek, ezért érhető módon sok külföldit megzavarnak. Ezeket a gépeket azonban arra használják, hogy a kézzel történő mosogatás után az edényeket a gépbe rakják, ami aztán ultraibolya sugárzás segítségével szárítja és sterilizálja azokat.

  3. 7 A kínai konyháknak általában keskeny, többszintes fiókjai vannak

   Kina keskeny pakolo

   Ezeket a vertikális fiókokat úgy tervezték, hogy tökéletesen illeszkedjenek a különféle konyhában található bútorok és gépek mellett található hézagokba, kialakításuknak köszönhetően pedig a fűszerektől kezdve a szószokig és egyéb ízesítőkig tulajdonképpen bárminek a tárolására alkalmasak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 6 A hűtőszekrényt néha a nappaliban tartják

   Kina huto a nappaliban

   Az ok nagyon prózai: a konyhák olyan kicsik, hogy a hűtőszekrény egyszerűen már nem fér el. Ilyen esetekben a hűtőket a nappaliban, vagy bármelyik másik helyiségben helyezik el, ahol van számára hely.

  5. 5 A konyhában csak hideg víz van

   Kina konyha hidegviz

   Ha melegvizet akarnak, akkor vízmelegítőt kell telepíteniük. Ezt persze egyrészt nem mindenki engedheti meg magának, másrészt a bérelt lakásokban sokszor maguk a tulajdonosok nem engedik. A helyiek tehát nemcsak arra vannak kényszerítve, hogy kézzel mossanak, de ráadásul hideg vízzel is teszik mindezt.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

  1. 4 A mosógépek itt különbözőek

   Kina mosogep

   A kínai lakásokban is vannak persze mosógépek, de másképp néznek ki és másképp is működnek. Ezek a mosógépek hideg vízzel mossák a ruhákat, mivel nincs bennük vízmelegítő. (bár manuálisan lehet meleg vizet tölteni beléjük) A ruhákat függőlegesen töltik be a gépbe, és a dob körbe-körbe forog, ennek eredményeként a mosás végére az összes ruha egy nagy csomóba gyűlik össze.

  2. 3 A WC és a zuhany általában ugyanabban a helyiségben található

   Kina wc furdo

   Ez persze még nem olyan meglepő, hiszen például idehaza is vannak kombinált fürdőszobák, de Kínában annyira kicsi a hely, hogy az emberek olykor szó szerint a vécén ülve zuhanyoznak, mivel a zuhany közvetlenül a WC felett található. Ez szintén sok külföldinek szokott fejfájást okozni.

   Bár sok lakásban van zuhanyfüggöny, amivel azért el lehet keríteni a WC-t a zuhanytól, de valószínűleg ez sem menti meg a fröccsenő víztől. Egyébként a kínai zuhanyok víznyomása meglepően gyenge.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS

   Még nagyobb meglepetést szokott okozni a turistáknak, amikor a jól megszokott WC helyett ilyen, padlóba épített változattal találkoznak, amit egyébként maguk a kínaiak hasznosabbnak tekintenek, mint egy sima vécét.

   Szerencsére ilyen vécékkel csak a régi otthonokban, esetleg iskolákban, vagy nagyobb intézményekben találkozhatunk, így viszonylag kicsi az esélye, hogy az országba turistaként érkezve nekünk is ilyet kelljen használnunk.

  3. 2 A kínaiak másképp használják az erkélyeket

   Kina erkely

   Kínában nem valószínű, hogy lesz esélyed kimenni az erkélyre, kiülni a székbe, és elkortyolni egy csésze kávét vagy teát. A helyi erkélyeket ugyanis egyfajta tárolóként használják, vagy annak, hogy a ruhákat szárítsák. Néha elhelyeznek pár növényt is, esetleg kisállat ketreceket, de ők nem úgy tekintenek az erkélyekre, mint egy olyan helyre, ahová az ember azért ül le, hogy egy kicsit feltöltődjön.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 1 A kínai apartmanokban nincs szőnyeg

   Kina szonyeg nelkul

   Kínában a szőnyegek ritkák. A magyarázat nagyon egyszerű: a csempézett vagy fapadló ugyanis könnyebben mosható, és nem kell annyit szenvedni vele, mint a szőnyegekkel. A kínaiak egyébként nagy hangsúlyt fektetnek a tisztaságra, általában naponta takarítják az otthonaikat, és nemcsak porszívóznak, hanem fel is mossák a padlót.

   A külföldiek általában meglepődnek ezen, hiszen mi úgy gondoljuk, hogy a padló nedves tisztítását bőven elegendő hetente egyszer elvégezni, de ha Kínába költöznénk, hamar megértenénk ennek az okát. Itt az ökológia ugyanis olyan, hogy takarítás után a padló már másnap piszkos lesz, és felmosáskor jól látható kosz jön fel a padlóról.

   Pontosan emiatt egyébként szinte kivétel nélkül minden helyi lakos papucsot visel az otthonában.

   Bónusz: sok szállodában az illemhelyeket egy üvegfal választja el a szobától

   Ez a megoldás inkább első ránézésre meghökkentő, jobban belegondolva azonban praktikus, és nem is annyira zavaró. A vékony üvegfalak sokkal helytakarékosabbak, mint egy felhúzott fal, ráadásul olcsóbb is, ezért a szállodákban előszeretettel alkalmazzák ezt a módszert, amikor a vendégek ágyát csak egy vékony üvegfal választja el a fürdőszobától.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

Másolás
21
4 hozzászólás, 21 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

 • Szerintem az asszonyok ott is megoldják,pontosan úgy mint írod,fazék,gáz,melegít,forral,mosogat,mos. Ennyi! Azért az a wc èrdekes. Nem kell wc papír,csak mindig le kell vetkőzni. Pisi,kaki,zuhany. Csak aztán jól kimosni,lemosni mindent mert van más is a családban.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!