HIRDETÉS BEZÁRÁS

A holland élet 19 jellemzője, amik a másodperc tört része alatt megzavarják a külföldről érkezett embereket

Szólj hozzá

  A tulipánok hazája az elsők közt található a világ legfejlettebb gazdaságait felsorakoztató listán, ezért sokan az európai Japánnak is szokták nevezni. Hollandiában nagyon fontos az emberek kényelme és biztonsága, ezért minden intézkedést és szabályt ennek alapján hoznak meg. Nem véletlen, hogy sok olyan furcsa szabály, tárgy és egyéb dolog található az országban, ami egy holland lakos számára már hosszú évek óta megszokott, de egy külföldről érkező ember számára nagy meglepetést tud okozni.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál 19 csodálatos dolgot találtunk Hollandiában, ami láttán mi már csodálkoztunk egy nagyot, és biztosak vagyunk benne, hogy ti is érdekesnek találjátok majd.

  1. Személyes szkenner a boltokban

  26464f57548114e320ad5e8b6b

  Ha Hollandiában vásárolsz, az ilyen eszközökkel sok időt takaríthatsz meg a pénztárnál. Ezek valójában apró eszközök, melyek a bejáratnál találhatók, és amelyek a bevásárlókocsik erre kialakított nyílásaiba illeszthetők. Amikor leveszünk egy árut a polcról, csak lehúzzuk ezzel az olvasóval, és a kocsiba tesszük. A kis szkenner készülék mindent leolvas és eltárol, így a pénztárhoz érve nekünk már csak annyi a dolgunk, hogy fizessünk, és mehetünk is a kocsihoz.

  Érdekesség, hogy telefonos alkalmazás formájában is létezik, ilyenkor a mobilunk kamerájával kell beolvasnunk a termékeket – mondja egy Reddit-felhasználó.

  2 Kerékpáros szemetes

  e0ca825a98988e66f543799a07

  A kerékpárok népszerűsége évről-évre növekszik Hollandiában, pedig már korábban is olyan méreteket öltött, amik miatt egyedi, a világ más országaiban ismeretlen megoldásokra volt szükség a kerékpárosok kényelme érdekében. Az egyik ilyen ezek közül az úgynevezett kerékpáros szemetes, melybe a biciklisek tekerés közben, megállás nélkül tudják kidobni a szemetet.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3 A világ első műanyagmentes boltja

  423c3c5dd49049556c981200b8

  Egy holland szupermarket megnyitotta a világ első műanyagmentes boltját, melyben kizárólag biológiai úton lebomló csomagolások találhatók.

  4 A természetvédelmi területeken itt vadon élő szarvasmarhákkal találkozhatunk

  431cc45979b9dadf2580430a05

   

  5 Speciális vonatmosók

  da0f9150eca64761742d21da9d

  Néhány éve Hollandiában kifejlesztettek egy speciális vonatmosót, mely 20 km/h-ás sebességgel gurulva tisztítja meg a vonatokat. Ez a megoldás nagyon környezetbarát és gazdaságos, mivel számítógépes rendszer vezérli és nem igényel sok vizet.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 Sült krumpli majonézzel

  Holland sultkrumpli

  • Hollandiában a világ többi részétől eltérően a sültkrumplit majonézzel, esetleg fritessaus krumpliszósszal szokás enni. Míg a majonéz kb. 80% zsírt tartalmaz, a fritessaus csak 25%-ot. Olcsóbb és praktikusabb is, mint a majonéz. © LaoBa / Reddit

   

  7 Magas ágyak

  fa0529523bb67388edd58a4b3e

  A holland lakásokban meglepően magasak az ágyak, és nem véletlenül. Egyes szóbeszéd szerint azért van erre szükség, mivel a szülés után a kismamákat kb. azonnal hazaengedik az orvosok, és a kórházban bent tartás helyett így otthon, a saját lakásukon keresik fel őket az ápolók, akik aztán megvizsgálják az újdonsült anyukákat. Az ilyen vizsgálatokhoz pedig praktikus, ha minél magasabb az ágy.

  8 Apró autók

  Apro autok

  Kezdetben az ilyen autókat csak a fogyatékkal élők számára találták ki, de gyorsan népszerűek lettek a nem fogyatékkal élők között is, akik rendkívül praktikusnak találták őket a keskeny holland utcákon. Ezenkívül az ilyen apró autók nem fogyasztanak sok üzemanyagot, és az újabb változatok ráadásul elektromosak. A vezetésükhöz nem szükséges normál vezetői engedély, és a kerékpárúton is lehet velük közlekedni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  9 Holland édesgyökér

  ddfa945ff4bf790f48e057b0ab

   

  10 Hajléktalan kerítés

  508d115d60b24377b173fcad46

  Azért, hogy a közterületeket ne tehessék tönkre a hajléktalanok, a holland városokban előszeretettel használják úgynevezett „ellenséges építészetet”. Ennek lényege, hogy úgy alakítják ki a közterületek és a házak körüli területeket, hogy azok kényelmetlenek legyenek a hajléktalanok számára. A hollandok többsége azonban ellenzi ezt a módszert, szerintük ugyanis ez nem valódi megoldás a problémára, és csak tovább nehezíti a hajléktalanok életét.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 1,390
  TörzsvendégRendszeres látogató
  Tojásautómatát még sosem láttam. A Jumboban pedig az egész bevásárlás ingyenek ha te vagy a 4. a kasszánál, de nagyon odafigyelnek arra, hogy ilyenkor új kasszát nyissanak.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.