A gyorséttermek 11 titka, amit általában csak az alkalmazottaik ismernek

Az emberek három fő szempontból szeretik a gyorséttermeket: finomak, gyorsak és viszonylag olcsók. Minden nap körülbelül 68 millió ember fogyaszt valamilyen McDonald’s-os ételt világszerte, és valószínűleg hébe-hóba mi magunk is hozzájárulunk ehhez a hihetetlenül magas számhoz.

Mi a Liked.hu-nál legalábbis biztosan, úgyhogy összegyűjtöttünk néhány olyan érdekes tényt és titkot, melyet korábban kizárólag csak a gyorséttermek alkalmazottai ismerhettek.


 1. 1 Furcsa McFlurry kanál.


  A McDonald’s rajongókat leginkább mozgató rejtély kétségkívül a szokatlan McFlurry kanál kérdése. Valójában jó okkal olyan, amilyen, ám hogy megértsük, ismernünk kell a desszert elkészítésének folyamatát.

  Tudni kell, hogy először maga a jégkrém kerül a pohárba, ezután jön rá a töltelék. A szokatlanul nagy, négyzetes kanál segítségével végül a direkt erre a célra kialakított gép jól összekeveri az egészet. Ez a módszer higiénikusabb és biztonságosabb, mint minden más, mivel így az alkalmazottaknak nem kell a jégkrémhez érniük és keverés közben biztos, hogy egy csepp fagyi vagy töltelék sem fog mellémenni.

 2. 2 A poharak első pillantásra is egyértelművé teszik, hogy mi van bennük.


  Nehéz nem észrevenni a forró italok fedelén található domború pontokat. Általában minden nagyobb gyorsétteremben és kávéházban ilyen fedelű poharakban kapjuk az italokat, de ez a szokatlan kialakítás elsősorban nem a vendégek, hanem a személyzet kényelmét szolgálja.

  A domború pontok lenyomásával ugyanis egyértelművé lehet tenni, hogy melyik pohárban pontosan mi található. Ha például a bal oldali van lenyomva, akkor kávé, ha a mellette lévő akkor cappuchino, vagy jegeskávé – és így tovább. Ennek a trükknek a segítségével ha nem is garantálható, de azért biztosítható, hogy a vendég azt kapja, amit kért.

 3. 3 Nem mindenki használ biztonságos poharakat.


  A kávéautomaták és egyes kávézók gyakran használnak styrofoam poharakat. Ez egy olcsó módszer, de ártalmas mind a fogyasztóra, mind pedig a környezetre nézve.

  Ezek a poharak habosított polisztirolból készülnek, ami a forró kávé hatására bizony könnyen oldódni kezdhet, vagyis potenciális veszélyt jelenthet a fogyasztó egészségére nézve. Ennek veszélyét a legnagyobb gyorsétteremláncok már egy ideje felismerték, ezért vagy papíralapú, vagy pedig általuk készített speciális, sokszor újra felhasználható poharakat kínálnak a vendégeknek.

 4. 4 Nem jó első vendégnek lenni egy kávézóban.


  A kávégépeket (jobb esetben) naponta tisztítják különféle kémiai vegyületek segítségével. Ezt vagy este, zárás után, vagy reggel, nyitás előtt végzik. Így vagy úgy, ez azért jelentősen odavág a reggeli első vendégek által kért kávék ízének, szélsőséges esetekben pedig akár mérgezéshez is vezethet.

 5. 5 A hideg italok serkentik az étvágyat.


  Valószínűleg Te is észrevetted már, hogy a gyorséttermekben egy pohár kóla átlagosan olcsóbb, mint mondjuk egy forró tea vagy kávé – nem véletlenül. A hideg, szénsavas italok hatására ugyanis sokkal többet eszünk. A túlsózott ételeknek ugyanez a hatása.

  Annak érdekében tehát, hogy minél kevesebb kalóriával is jól lakjunk, érdemes forró teával vagy kávéval kérni a menünket, esetleg só nélkül kérni a burgonyánkat.

 6. 6 Ingyen csapvíz a vendégeknek.

  Nem teljesen igaz az a mítosz, miszerint a vendégek bármikor kérhetnek ingyen csapvizet. Ez maximum akkor működik, ha nemrég adtuk le a rendelésünket. Az eladók pedig bármikor megtagadhatják tőlünk, semmi sem kötelezi őket arra, hogy ingyen csapvízzel szolgáljanak ki minket még akkor sem, ha esetleg több ezer forintot költöttünk el náluk az ételekre.

 7. 7 A legjobb idő a gyorséttermek látogatására.


  Jobb, ha a legforgalmasabb időben látogatunk el a gyorséttermekbe. Ez 11:30 és 14:00, illetve 17:00 és 19:00 között van. Ilyenkor rendszerint hatalmas forgalmat bonyolítanak, és biztosak lehetünk benne, hogy az ételek valóban frissek.

  Ráadásul ilyenkor szoktak betérni hozzájuk a minőség-ellenőrzést végző próbavásárlók, úgyhogy valószínűleg az ételek és a szolgáltatások minősége is jobb lesz, mint a nap többi részében.

 8. 8 A zabpehely nem tekinthető ,,egészséges ételnek".


  A McDonald’s és a Burger King éttermek szeretik azzal „egészségesebbé” tenni az étlapjukat, hogy salátákat és különféle zabpehellyel készült desszerteket vesznek fel az ételek közé. Ez azonban nem tekinthető olyan egészségesnek, mint gondoljuk.

  A gyorséttermekben kínált saláták sokszor majdnem ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, mint a „hizlaló hamburgerek”, és általánosságban véve ugyanez mondható el a zabpehelyről is, ami kis mennyisége ellenére rendszerint rengeteg cukrot tartalmaz.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 9. 9 Még egy turmix is túl sok.


  A shake-ek és turmixok abszolút rekorderek - már ami a bennük található cukormennyiséget illeti. Nem ritka, hogy akár 70 gramm cukor is található egy-egy ilyen italba, ami több, mint a felnőttek számára előírt ajánlott napi cukormennyiség. Az ilyen italokban továbbá növényi zsírok is megtalálhatók, melyeket nehéz emészteni, és könnyen hasfájást okozhatnak.

 10. 10 A digitális terminálok előtt többet költünk.


  A digitális terminálok bevezetésével jelentősen megugrott a gyorséttermek forgalma. A lassú, alapos választás lehetősége, illetve az étvágygerjesztő képek hatására az emberek még többet rendelnek, mint a pultnál állva. Nehogy azt gondold, hogy ezek a terminálok kényelmes használat végett lettek bevezetve, valójában olyan hatást keltenek, mint egy interaktív óriás reklámplakát.

 11. 11 Ingyenes ajándékok a gyermekeknek.

  Sok országban büntetik a gyorsétteremláncokat az ételeik mellé kínált ingyenes játékok miatt, ám még így is megéri nekik ez a szokatlan marketingstratégia.

  Egyfelől ennek köszönhetően a gyerekekben kellemes élmény marad az étteremről, és nagyobb eséllyel fogják kiharcolni, hogy az egész család hozzájuk menjen vacsorázni, másrészt ennek köszönhetően a gyermekeket már egészen fiatalkoruktól kezdve rászoktathatják az ételeikre – ez pedig felnőtt korukban kamatozik majd igazán, amikor lehet, hogy napi szinten fogják látogatni az étteremlánc egységeit.

  Bónusz: a McFlurry poharak dizájnját megváltoztatták a sündisznók miatt.

  Korábban a fedelek tetején lévő lyukak sokkal nagyobbak és kényelmesebbek voltak, ez a kényelem azonban olykor halálos csapdát jelentett az állatok számára. Mint kiderült, a sündisznók nagy McFlurry-rajongók: szeretik kinyalogatni az eldobált poharakban lévő maradékot. A fejüket mélyen a pohárba dugva azonban sokszor beragadtak, ami komoly tragédiákhoz vezetett.

  Miután a média felkapott egy eseményt, amikor egyszerre 10 sündisznót vittek kórházba a fejükre ragadt McFlurry-s fedelekkel Skóciában, a McDonald’s úgy döntött, hogy az állatok védelme érdekében megváltoztatja a poharak dizájnját.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
14
3 hozzászólás, 14 pont

Szólj hozzá!

3 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!