HIRDETÉS BEZÁRÁS

9 dolog, amit az európaiak nem tudnak megszokni Amerikában még akkor sem, amikor már sok-sok éve ott élnek

Ez az ország bizonyos szempontokból nagyon különbözik a világ többi részétől.
🔥 6 hozzászólás

  Sok európai és ázsiai lakos gondolt, és gondol ma is az Egyesült Államokba költözésre, hiszen a tengerentúli országban az életszínvonal sokkal magasabb, a havi bérek dollár ezrekben mérhetők, a szabadságok és polgári jogok száma pedig sokakat arra ösztönöz, hogy mielőbb mérlegeljék magukban a kiköltözés lehetőségét.

  HIRDETÉS

  Azonban a már kiköltözött emberek mindig figyelmeztetnek, hogy a költözés során sok olyan amerikai szokáshoz kellett hozzászokniuk, amelyek Európában egyszerűen nem léteznek. Amerika egy másik kontinensen van, ezért nem csoda, hogy az európai emigránsok nagyon sok különbséget tapasztalhatnak az amerikai és európai élet között.

  Árcédulák adó nélkül

  Amerikai dolgok 009

  Az Egyesült Államokba újonnan érkezett ember azonnal a legközelebbi boltba megy, hogy kielégítse az alapvető szükségleteit. Itt találkozik az egyik legfurcsább amerikai szokással: az árcédulákon feltüntetett árak nem tartalmazzák az adót. Fejben kell kiszámolni és hozzáadni a vételárhoz néhány plusz százalékot. Ez az adó ráadásul minden államban más és más, ezért előzetesen meg kell tudni az adó mértékét, és fel kell készülni arra, hogy a pénztárnál az eladó többet fog kérni, mint amennyi az árcédulán szerepel.

  „Kikényszerített” borravaló

  Amerikai dolgok 008

  Az európai kávézókban és éttermekben nem szokás tolakodóan borravalót kérni a vendégektől. Ha a vendégnek ízlett az étel és a kiszolgálás minősége, akkor a saját belátása szerint adhat a pincérnek egy kisebb összeget. A legtöbb amerikai intézményben azonban a borravaló ajánlott összege már alapból szerepel a számlán. Ha a vendég ezt figyelmen kívül hagyja, vagy kevesebb pénzt ad, mint kellene, a pincér akár meg is állíthatja a kijárat fele, és kérheti tőle a borravaló teljes megfizetését.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Az egészséges táplálkozás nagyon drága

  Amerikai dolgok 007

  Az Egyesült Államokban élő európaiak gyakran mondják, hogy a helyi boltokban ritkán lehet minőségi és egészséges élelmiszert találni megfizethető áron. Azok a termékek, amelyek nem kerülnek túl sokba, általában sok cukrot vagy más káros összetevőt tartalmaznak. A hétköznapi boltokban ráadásul a polcok nem éppen a legegészségesebb élelmiszerekkel vannak tele – azoknak gyakran külön boltjuk van (pl. Whole Foods).

  Az Egyesült Államokban nagyon népszerű a félkész ételek és a gyorséttermek kultúrája, amelyek gyakorlatilag mindenütt megtalálhatóak, az áraik pedig egészen olcsónak mondhatók. Ilyen körülmények között nagyon nehéz betartani a helyes táplálkozás szabályait, főleg, ha kezdetben nincs elég pénzünk a drága ételek megvásárlására.

  Bonyolult bürokratikus rendszer

  Amerikai dolgok 006

  Minden, az Egyesült Államokba véglegesen áttelepült ember azt mondja, hogy a bürokratikus rendszer ott sokkal fejlettebb, mint világ többi részén. Amerikában még a legapróbb ügyintézést is egy csomó papírmunka kíséri, amely nélkül egyszerűen nem lehet elérni a kívánt eredményt. Egy halom dokumentummal kell alátámasztani a bankszámla, a hitelszámla megnyitását, a közüzemi számlák és adók befizetését… Az Amerikába újonnan érkezők jobb ha felkészülnek rá, hogy rögtön az érkezés után több tucat dokumentumot kell majd kitölteniük és aláírniuk.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Nincs ingyenes egészségügyi ellátás

  Amerikai dolgok 005

  „Az USA-ban nem éri meg betegnek lenni” – ezzel a mondattal jellemzik az amerikaiak és az asszimilálódott európaiak az ország egészségügyi rendszerét. Ahhoz, hogy valaki jogosult legyen az orvosi ellátásra, egészségbiztosítást kell kötnie, amely lehetővé teszi a kezelési költségek nagy részének fedezését. De valamennyit mindenképpen így is magának kell fizetnie, és az amerikai árakkal számolva ez az összeg még akkor is jelentős lehet, ha a biztosító társaság már kifizette a több mint felét. Ráadásul a biztosítás által fedezett szolgáltatások és esetek köre meglehetősen szűk.

  Biztosítás nélkül az egészségügyi szolgáltatások elképesztően drágák. Egyes államokban még egy mentőhívás is több ezer dollárba kerülhet, ha nincs biztosításunk. Sok amerikai maga fizeti az egészségbiztosítás díját, míg más esetekben a munkáltató teszi ezt meg, már ha fontos neki az alkalmazottai egészsége.

  Nincs fizetett szabadság és szülési szabadság

  Amerikai dolgok 004

  Nincs állami szinten szabályozva a munkavállalók szabadságának vagy betegszabadságának kérdése, ezért minden munkáltató maga határozza meg a vállalatán belüli szabályokat. Ha egy munkavállaló az Egyesült Államokban pihenni szeretne kicsit, vagy megbetegszik, csak fizetés nélküli szabadságot vehet ki.

  A szülési szabadság fogalma az USA-ban nagyon különbözik a miénktől. Míg Magyarországon egy fiatal anya akár évekig is gondoskodhat a gyermekéről úgy, hogy közben kap valamennyi pénzt a munkáltatójától és az államtól, addig Amerikában az anyának csak 12 hét fizetés nélküli szabadságot adnak. Ennek az időszaknak a lejárta után az anyának vissza kell térnie a munkába.

  A szomszédok kereszttüzében

  Amerikai dolgok 003

  Sok amerikai állampolgár különösen törvénytisztelő, és minden erejével segíti a rendőrség munkáját. Ha a szomszédjuknál a legkisebb rendbontást észlelik, habozás nélkül hívják a rendőrséget, és beszámolnak a történtekről. Legyen az a közlekedési szabályok megsértése vagy szimplán valamilyen gyanús viselkedés – bármilyen cselekedet okot adhat a rendőrségen történő bejelentésre.

  Az Egyesült Államokba költözött európaiak szerint ez a viselkedés egyrészt tiszteletet érdemel, hiszen épp a polgárok magas szintű tudatossága biztosítja a városok utcáin a biztonságot. Azok az európaiak azonban, akik nincsenek hozzászokva ehhez a hozzáálláshoz, gyakran úgy érzik magukat kezdetben, mintha állandó megfigyelés alatt állnának.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Sok autó és kevés járda

  Amerikai dolgok 002

  Az Egyesült Államok az autók országa. Sok városban gyalog közlekedni igazi kihívásnak számít, mert nagyon kevés a járda és a gyalogos út. Az autósávok viszont éppen ellenkezőleg, az utca nagy részét elfoglalhatják, és a boltokba igyekvő gyalogosoknak gyakran az út mentén kell menniük, folyamatosan hátrafelé nézve. Egyes utakon a forgalom olyan sűrű, hogy szinte lehetetlen átkelni rajtuk.

  De egy saját autót fenntartani sem mindig jövedelmező. Az új autókra az Egyesült Államokban magas adó vonatkozik, a benzin ára pedig szintén egyre magasabb, és ha a sofőr büntetést kap, arra könnyen rámehet ingje-gatyája, mivel sok államban a büntetések mértéke hatalmas. Ezért az Egyesült Államokban nagyon népszerű alternatíva az autókölcsönzés – több hónapra vagy akár évre is, ez ugyanis egy olcsóbb és kényelmesebb megoldás.

  Fejletlen szépségipari szolgáltatások

  Amerikai dolgok 001

  Sok lány számára az első hónapok Amerikában komoly megpróbáltatást jelenthetnek, hiszen a szépségszalonok, manikűrösök és egyéb szolgáltatások területe elég fejletlen. Az ilyen helyeken dolgozók ráadásul gyakran nagyon szakszerűtlenül végzik a munkájukat, ellenben sok pénzt kérnek cserébe.

  A szépségipar alacsony fejlettségi szintje épp ezért sok Amerikába emigrált hölgy számára egy nagyon jól fizető jövedelemforrássá vált, hiszen kiköltözve könnyen képesek olyan szalonokat nyitni, amelyek minőségben messze felülmúlják az amerikaiakat.

  Te jártál már az Egyesült Államokban? Mi okozta számodra a legnagyobb meglepetést?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

6 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Aki ezt irtak nem elt Amarikaban en kint eltem 34 evet burokracia itt van csak igazan 8 honapja nem tudtam bank szamlat nyitni Magyarorszagon. Mert nem volt lakcim kartyam a Magyar es a USA utlevel nem eleg 
 • "Amerikában még a legapróbb ügyintézést is egy csomó papírmunka kíséri, amely nélkül egyszerűen nem lehet elérni a kívánt eredményt. Egy halom dokumentummal kell alátámasztani a bankszámla, a hitelszámla megnyitását, a közüzemi számlák és adók befizetését…"

  És ezt a rendszert nevezik fejlettnek?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.