HIRDETÉS BEZÁRÁS

6 izgalmas életmódtanács az izlandiaktól, amik biztosan lenyűgöznek

Tudják, hogyan kell élni.

  Az izlandiak kemény emberek egy kemény északi országban: egészen a 20. század elejéig extrém körülmények között éltek túl, ma pedig a vikingek és kelták makacs leszármazottai esernyő nélkül sétálnak az esőben, tőzegtetős házakban laknak és két állásban dolgoznak egyszerre.

  HIRDETÉS

  Ezzel együtt az izlandiak 98%-a boldognak érzi magát, és bármilyen kilátástalan helyzetben a „Minden rendben” vagy „Minden megoldódik” mondattal válaszolnak.

  1.Vezetéknév helyett középső név

  A vikingek ősi hagyományát követve az újszülött izlandiak többsége a vezetéknév helyett apanevet kap: a gyermek az apja nevét kapja, amelyhez a -son (fiú) vagy -dottir (lány) utótag járul. Például Björk Guðmundsdóttir szó szerint „Björk, Guðmund lánya”.

  Csak a helyi lakosság 10%-ának van valódi vezetékneve – ők jellemzően külföldi származású izlandiak.

  Izlandi fényképek 004
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  2. Ajtók tárva-nyitva

  „Az országunk nagyon kicsi, nagyon fecsegő és nagyon kíváncsi” – mondta a „Simpson család” egyik izlandi karaktere: itt mindössze 300 ezer ember él, a 120 ezres lakosságú főváros pedig egy magyar kisvárossal vetekszik. Sok városi lakos ismeri egymást, ezért senki sem zárkózik el a szomszédaitól magas kerítésekkel és nem szerel fel vastag vasajtókat.

  Az ajtókat gyakran egyáltalán nem zárják be, az autók kulcsait a gyújtáskapcsolóban hagyják, a babakocsiban lévő csecsemőket pedig a kávézók vagy üzletek bejáratánál.

  Izlandi fényképek 003

  3. Rohadt cápa és a fekete halál

  Az izlandi főételhez képest még a svéd surströmming is gyenge desszertnek tűnik: a hákarl a grönlandi cápa romlott húsa, amely friss állapotban mérgező a magas karbamidtartalma miatt. A mérgezés elkerülése érdekében fél évig kavicságyas hordókban érlelik, majd további két hónapig a napon szárítják.

  A finomságot „fekete halállal” öblítik le – mivel mással is? Ez egy erős alkoholos ital burgonyapárlatból és köménymagból készítve.

  Hákarl
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  4. Erős nők

  Izland az első ország, amelynek női elnöke van, és nem véletlenül: évszázadokon át az izlandi nők egyedül gondoskodtak a házról, a gyerekekről és a juhnyájakról, míg a férjeik az Atlanti-óceán vidékeit járták. Manapság a nők még a párkapcsolatokban sem várják meg a férfiak kezdeményezését, ők maguk választják ki a partnereiket.

  Az izlandi nők annyira kemények, hogy a inkább sötét színűre festik a hajukat: itt már túl sok a természetes szőke.

  Izlandi fényképek 002

  5. A kreativitás szelleme és a másodállások

  Az izlandiak körében nagyon népszerűek a kreatív szakmák, és szinte minden helyi srác rockzenekarban játszik, mellette pedig művészetet tanul. A magas árak és adók (36-46%) miatt azonban az izlandiaknak sokat kell dolgozniuk, a kreatív tevékenységeiket meglehetősen prózai foglalkozásokkal ötvözve.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Például a válogatott labdarúgócsapat edzője szabadidejében fogorvosként dolgozik, Írsa Sigurðardóttir krimiíró pedig mérnök.

  Izlandi fényképek 001

  6. Templomok manóknak

  Még a legfélelmetesebb izlandiban is ott él egy gyermek: a helyiek a mai napig hisznek a manókban és a trollokban. Annyira, hogy a telkeiken házakat és templomokat építenek ezeknek a mesebeli lényeknek, az épületek és utak építése előtt pedig tanácskoznak a helyi boszorkányokkal, nehogy véletlenül elmozdítsanak egy követ, amely alatt esetleg manók élhetnek.

  IMG_5406

  Ha a konfrontálódás elkerülhetetlen, az izlandiak varázslatokat végeznek, hogy kiengeszteljék valahogy a láthatatlan szellemeket.

  Szeretnél Izlandon élni?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu