HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

30 titkos tény, amit Szaúd-Arábia lakosai sosem fognak elmesélni a turistáknak

  Szaúd-Arábia a világ egyik legzárkózottabb országa. Hercegek és hercegnők százai élnek itt, nyáron pusztító meleg van, a helyiek pedig szépségversenyeket rendeznek a tevéknek. Elöljáróban ennyit.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál nagyon szeretünk utazni a világban, mind fizikailag, mind pedig virtuálisan. Mivel valószínűleg sosem lesz alkalmunk személyesen elutazni ebbe az országba, ezért összegyűjtöttünk néhány titkos érdekességet erről a rejtélyes helyről, amit valószínűleg egyetlen utazási magazinban sem fogunk megtalálni.

  • A 80-as évek elején az ország hatóságai bezárták az összes mozit, ezért a gazdagabb lakosok a szomszédos Bahreinbe vagy Dubajba kell menniük, ha kíváncsiak a legújabb hollywoodi mozifilmekre.
  • Tavaly a tilalmat megszüntették, és egy luxus mozit építettek, amiben a Fekete Párduc című filmet vetítették először. Igaz, a szigorú cenzúra miatt alaposan átalakították a filmet – például az összes csókjelenetet kivágták.
  • A mozifilmek szerelmeseinek azonban jócskán a zsebükbe kell nyúlniuk, ha mozizni akarnak, egy mozijegy 130 szaúdi riyalba kerül, vagyis átszámítva körülbelül 12 ezer forintba.

  fekete párduc

  • Szaúd-Arábia fő vonzereje a hatalmas bevásárlóközpontok, ahol több száz üzlet és kávézó található egy helyen. Itt kóborolhatunk a butikok között, cseveghetünk a barátainkkal és élvezhetjük a kellemes időtöltést. Az átlagos nyári hőmérséklet 39-45°C között van, tehát az utcán sétálgatva városnézés felejtős.
  • Szaúd-Arábiában minden híres világmárka ruhái megtalálhatók, azonban vagy egy érdekesség: a ruhaboltokban nincsenek próbafülkék. (kivéve a legnagyobb nyugati márkák butikjait) A nők szemre vásárolják a ruhákat, amiket aztán csak hazaérve, otthon tudnak felpróbálni.
  • Az éttermek és kávézók két külön teremre vannak osztva, az egyedülálló férfiak és a családos férfiak számára. A házastársak és a nem házas nők is tartózkodhatnak a családi teremben, de az egyedülálló férfiak termébe a férfiakon kívül senkit nem engednek be.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Szaúd arábia pláza

  • Minden kirándulást úgy kell megtervezni, hogy figyelembe kell venni az ima idejét. Naponta ötször ugyanis az ország kötelező ima szünetet tart. Ilyenkor az üzletek, benzinkutak és kávézók nem működnek.
  • Pár évvel ezelőttig minden könyvön, magazinon, csomagoláson, CD-borítón, stb. látható csupasz testrészt átfestettek. A karok, a vállak, de néha még a női arcok mutatása is tilos volt. Ma ez az erős cenzúra egyre ritkább.

  View post on imgur.com

  • Tavaly szeptemberig a turistákat nem engedték be az országba. Kivételt ez alól csak a Mekkába és Medinába érkező munkások és zarándokok jelentettek.
  • Most már bárki igényelhet turisztikai vízumot és megnézheti ennek az ókori országnak a nevezetességeit. A női turisták számára számos engedményt hoztak – például egyedül is foglalhatnak hotelszobákat, és abaya nélkül is sétálhatnak az utcákon. (ez az a laza ruha, ami elrejti az alakot)

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Szaúd arábia turizmus

  • A közelmúltig a nőknek minden nyilvános helyen fekete abayát kellett viselniük, illetve elrejteni a kezüket és az arcukat niqāb-bal takarni. Tilos volt a feketétől eltérő színű ruhák viselése. Manapság ezt a szigort jelentősen enyhítették, a szaúdi nőknek nem kell eltakarniuk az arcukat, elég csak sálat viselni a fejükön.
  • Az országnak egy speciális vallási rendőrsége van, amit Mutavviún-nak hívnak. Valójában hivatalosan ezek nem is rendőrök, hanem sokkal inkább harcosok. A Mutavviún tagjainak a feladata, hogy megakadályozzák az illegális anyagokkal történő kereskedelmet, gondoskodjanak arról, hogy az emberek ne öltözzenek túl lengén, és megakadályozzák például a szerelmespárok nyilvános helyen történő „tisztességtelen” viselkedését – például, ha megfogják egymás kezét.
  • Korábban az erkölcsi normák megsértéséért botozást vagy börtönbüntetést kaptak a vétkesek, de ma már először csak szóban figyelmeztetik az embereket.

  Szaúd arábia

  • 2018-ig Szaúd-Arábia volt az egyetlen ország a világon, ahol a nőknek az egészségük biztonsága érdekében tilos volt gépjárművet vezetniük.
  • Alig néhány évvel ezelőttig minden nőnek volt egy férfi gyámja. Az ilyen gyámok nélkül nem beszélgethettek hivatalos személyekkel, és nem intézhettek bürokratikus ügyeket. A dolgozó nők még az üzleti utak végett is csak a férfi testvérük vagy a férjük kíséretében ülhettek repülőre.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

56 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Élve a véleménynyilvánítás szabadságával, szerintem ez az ország a hímsovinizmus és a teokratikus állam mintapéldája, amit semmiféle képpen nem szabadna követni! Az iráninál és a szaudinál undorítóbb nemzet talán nincs a Földön! Köszönöm a hozzászólás lehetőségét!
  • Nem kell mindent elhinni ám a médiának. Többször jártam Iránban. Abszolút élhető ország. Soha nem bántottak azért mert keresztény vagyok.
   • Mert ffi vagy., így Szaúd-Arábiában is megkülönböztetett figyelemben részesülnél, szemben a nőkkel, akiket totál elnyomásban tartanak. Iránban is. Csak nem látod. A ffiakat sehol nem bántják ezekben az országokban.
 • Mindezek mellett ez egy középkori ország. Biblia birtoklása tilos, keresztény hittérítő munkáért halálbüntetés is kiszabható. 
  • Ugyan! Az internet világában manapság már könyvet sem birtokolnak az emberek . nem hogy Bibliát...! Nem egy olyan otthonban jártam mostanában, ahol könyvespolcot sem látni; az esetlegesen létező könyvek kimerültek a még tanuló gyermek tankönyveiben mindössze. Egyszer amikor ezt szóvá tettem az egyik ilyen helyen, megvető pillantással kaptam a választ: "Minek? Ott az internet!..."  Szerinted!?
   • Nem igaz. Én majd' bele fulladok az olvasatlan könyveimbe...
   • Nálunk hatalmas könyvespolcok vannak és roskadoznak. Azok a vendégek, akik először járnak nálunk, mindíg meglepve érdeklődnek róluk. Én pedig rendszerint azon vagyok meglepődve, hogy miért vannak rajtuk meglepődve... 😲
   • Biztos van egy kedvenc énekese vagy zeneszerzője , színésze . Gondolom legfőbb vágya, hogy kapjon tőle egy autogramot. Nos, ehhez nem kell sok, biztos fent van az interneten az aláírása . Nyomtassa ki és máris megvan az autogram. Ennyi. Most már talán világos, hogy miért kellenek könyvek. ( Egyébként nem tudtam, hogy ilyen különleges, ha valakinek van könyvespolca tele könyvekkel. Ilyen furcsa ez a mai világban? Mégis hol élünk? Egy gyerek nem vesz a kezébe könyvet? Haszontalan? Hát én születésem óta könyveken nőttem fel, legyen az tudományos, mesés, akár saját nemzetünk népmeséi. Máig érdekelnek.  Nemrég lettem 14 és még mindig ez a véleményem. )
   • Felénk biharban, ahol javarészt kozmunkaprogram van/volt, nem engedhettuk meg magunknak a könyveket, mas fontosabb volt. A könyvek ara a csillagos ég a segelyhez képest. A használt könyv ára majdnem annyi mint az új. Antikvarium busszal egy óra. Könyvtár persze van, amivel gyakran élnek az emberek. Az, hogy se könyves polc se könyv, azon ne lepodjunk mar meg. Videki ember inkabb a földeken van, mintsem bent olvasson. Es nem azert mert jobb program. Plusz, kevés olyan könyv van, amit élvezettel olvasok, meg kevesebb amit ketszer veszek a kezembe
   • ezzel vitatkoznék, hogy vidéken, nagymamám, úgy hogy 5en voltak lánytestvérek, dolgozott, és mindig hagyott annyit, hogy egy zsebkönyvet venni tudjon. Tele van otthon a polc velük, sőt későbbiekben is vett rengeteget, mert úgy tartotta a könyv érték, és én is így tartom, már rengeteg saját magam által vett könyvem is van, sokszor karácsonyra, szülinapra is könyvet kaptam :D mai napig :D 
   • Részben megértelek, mert pl. nálunk sincs semmilyen lehetőség az olcsó könyvek vásárlására helyben, viszont most már ott a sokat emlegetett internet, a Vaterán kilószámra veheted a használt könyvet fillérekért. Az idő pedig? Érdekes, napi 5 óra tévézésre valahogy mindig jut idő. Merthogy ennyit tévézik a magyar. És ha jól sejtem, fizetni is kell érte - szerencsére nem tudom mennyit, mert amikor beköltöztünk ide, első dolgunk volt kidobni az itt hagyott tévéket. Pár ezer forintból már sok könyvet lehet venni, de ha nem, akkor valóban ott a könyvtár, az van mindenütt. Ha pedig kevés könyv van, amit szívesen olvasol...az nem a könyveket minősíti.
   • Számomra mindig természetes volt a sok könyv, gyerekkorom óta könyvmoly vagyok, 3 éves korom óta imádok olvasni. De örülök, hogy a kommentelők között is sokan vannak így.  És az igazi könyveket szeretem, számítógépen, vagy pláne okoseszközön nem szeretek könyvet olvasni. Én is ismerek sajnos olyanokat, akiknek az otthonában nincsenek könyvek, ami szerintem borzasztó. Nem tudják, hogy mit hagynak ki. Bezzeg a tévé az kell, manapság mindenhol mindenki vesz, tele az utca a dobozokkal. Beteg világ.
 • Biztos nagyon szép hely, de egy gusztustalan világ számomra ami ott van. Az emberi méltóság foldbedongolese. 
  • Én is így gondolom. Undorító, hogy azért, mert éppen nő vagyok, takarjam el magam, és férfi nélkül ne mehessek sehová!
   • Az apácákhoz hasonló a felfogásuk..a ruházat ennek kifejezése(ill."lefejezése...😂)mind a két világvallás a judaizmus mellékterméke....
   • A férfiak sem járnak arrafelé kitakart testrészekkel:). Nyilván nem az ottani öltözködési norma az ideális, de ami a N y--ias kúltúrában megy, az már gusztustalan és tényleg egyfajta húspiac. A belső értékeinket sem hordjuk listázva a nyakunkba akasztva, akkor miért tartozik mindenkire, hogy milyen görbületeink vannak bárhol a testünkön.
   • Nem hívnak oda... Ha nem tetszik a kultúrájuk és szabályaik, menj máshova
   • Ez tudatosulhatna bennük is mielőtt elindulnának pl. hozzánk!!!
 • A világ összes kincséért sem mennék abba az országba! Semmi irigylésre méltó nincs benne. 
 • Arról miért nem írnak, hogy az apák, ha elégedetlenek vízbe fojthatják leány gyermeküket, hogy megvédjék becsületüket? A férfi udvarlók előszeretettel öntenek savat menyasszony jelöltjükre, ha az bátorkodik elutasítani őket, hogy más férfi se közeledjen hozzájuk. Hogy az engedetlen asszonyokat a pincébe zárják és ott bántalmazzák őket.  A megfelelő támogatóval nem rendelkező lányokat pedig úgy erőszakolják meg csoportosan, hogy az aktus előtt minden erőszaktevőt hozzáadnak, mert így nem számít bűnnek a cselekmény, majd elválnak tőle, s akkor ez így rendben is van. :( 
 • "Szaúd-Arábia a legfiatalabb nemzet a Földön: a lakosság fele még nincs 50 éves." Ha a medián valóban 50 éves lenne, akkor nemhogy fiatal, hanem a messze a legöregebb lenne. A "vén" Európában 40-50 év közötti ez az érték. A 20 év körüli érték számít a másik végletnek, ahol nagyon sok gyerek születik, és alig van idős.
 • Látogatna oda a halál (szó szerint, ha kérhetném)! Abszurditásból jutott erre a mi trágyadombunkra is bőven.
 • Az USA egyik legjobb cimbije, erdekes azert, hogy az itteni helyzetekert soha nem emelnek szot, mert kurva sok fegyvert vasarolnak az USAtol, de a vilag masreszein meg terjeszti a “demokraciat” szarhaziak
 • Erdekes orszag lehet, de turistakent sem ereznem magam biztonsagban, es lehet, hogy sort is csak a kizarolag erre a celra kijelolt helyeken tudnek venni. Sot, meg az sem biztos, hogy kulfoldikent alkoholhoz juthatnek.
 • Így nőnek fel, nekik ez természetes! De kérdem én? Miért várják el hogy tiszteletben tartsák a kultúránkat ha nem képesek azt megtenni másokéval? Jaa és a nőkkel való bánásmód? A keresztények hogyan bántak a nőkkel?? Aki nem képes elfogadni egy ország, egy nép történelmét, kultúráját, az maradjon otthon, ész szörnyülködjön azon, hogy a mai lányok milyen rövid szoknyát hordanak!
 • Undorító az egész. Én is túlzásnak tartom, ahogy itt a csajok mindenüket kipakolják és úgy árulják magukat, de azért legyen már elég az, hogy normálisan, konszolidáltan felöltözik az ember (nő), nem lóg ki a csöcse, a pi...ja. Ne kelljen már kukászsákba bújni.
 • Hát apám! Nem semmi,egyszerre méltó és ijesztő. Szerintem(vessetek rám követ) így kéne csinálni itthon is és mindenhol. A nő legyen nő és a keménység maradjon meg a férfinak.Akkor talán nem lesznek durva -gyermekverő,aljas,politizáló,érdekkötött- nők és gyenge -nőverő,finnyás,elkényeztetett mégis beképzelt egoista - férfiak. Kívánom hogy maradjon meg ott az élet ilyen korrektnek(legalább),hamár nálunk soha nem lesz az
   • Segítenék :D jaj, a kis butus, aki szerint minden rendben lenne, ha a nő a konyhaban lenne. Nem lenne asszony verés?? Akkor lenne csak igazan asszonyveres. Náluk a nők nem elolenyek, nekik kuss a nevük. A férfi meg is olheti a noi csaladtagokat, csakmert raneztek valakire. Gondolom a hozzászóló egy elnyomott férfi (vagy egy tudatlan nő). Kedves kommentelo, okosabb maradtal volna ha csendben maradsz! Ott nem azert van pénz mert megdolgoznak érte. Alanyi jogon jár. Az olajbol van pénzük. 
  • Az ottani élet nagyon messze van a korrekttől. Az egy olyan világ, ahol a nőknek előfordul, hogy nincsenek igazolványaik, tulajdonképpen nem is léteznek. Ki vannak szolgáltatva a férfiaknak, akik ezt ki is használják. Pont ott verik a nőket és gyalázzák őket. Nem egy történet került már nyilvánosság elé az ottani brutális világról. Gyilkolások tömkelege és ha nő az illető nem is érdekes.Remélem ezek után csak akkor jelent ki bármit, ha pontosan tudja mi az ami ott van. 
   • Mert ugye Magyarországon nem verik a nőket és nincsenek gyilkosságok? Pedig itt papírjuk is van...
   • Ezt biztosan meg kellett kérdezned Zoli??Néha jobb csendben maradni és elgondolkodni -remélem az megy neked. 
   • Ezért ütni kell, meggyalázni? Nahát, gratulálok. 
   • Ez komoly? Komolyan gondolod? Tényleg? De ugye azt is tudod, hogy a nők nem finganak! Ez is tény!
   • Azért én kipróbálnám rajtad, csakhogy legyen összehasonlítási alap! ;)
   • F*szt! Ez nem így van! Csak a férfiak sokkal hisztisebbek, ha felmegy a lázuk 36,7-re, már haldokolnak!
  • Vessék rád a köveket te agyalágyult. Vagy hímnemü vagy, vagy egy utolsó sz*r nö aki tévhitek közt nevelkedett. Én még a kendöt sem viselném s hogy egy teljes zsákot húzzak magamra az kizárt. Mindig is voltak hímsoviniszta lények akik azt hiszik, hogy uralkodhatnak a nök fölött, s kedvükre -kényükre használhatják öket, mert megtehetik. Ébresztö!!A sivatag biztos szép, a bevásárlóközpontok meg pont nem érdekelnek. Vannak a Földnek részei és lakói akik igencsak feleslegesek...
  • Itt te vagy ijesztő. Könyörgöm, költözz oda te vadbarom. Kemény férfiak? Amit fosok, keményebb mint te.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.