HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

30+ tény a svédországi életről, ami után csak annyit akarsz mondani: „Ez most vicc?”

Svédország biztonságos és kényelmes Volvo autókat, olcsó és stílusos IKEA bútorokat, remek Minecraft és Battlefield videojátékokat, illetve sok más egyéb érdekességet adott a világnak. A HSBC rangsora szerint az ország a 20. legvonzóbb ország a világ minden tájáról érkező emigránsok számára, és ez valahol nem is csoda, hiszen Svédországban ingyenes az oktatás, jó az egészségügyi ellátás, hogy a tiszta levegőről és az érintetlen természetről már ne is beszéljünk.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy tanulmányozzuk kicsit a Svédországba költözött emberek élménybeszámolóit, és összegyűjtjük azokat a csodálatos részleteket, amik a világ egyik legkülönlegesebb országává teszik Svédországot.

  svédország

  • Svédország a kiadott szabadalmak számát tekintve az 1. helyen áll az EU-ban. Különös figyelmet fordítanak a digitális technológiákra, de a svédek találmányai között szerepel többek közt a hárompontos biztonsági öv, a pacemaker, a zabtej, az állítható csavarkulcs, a bébikomp, és még sok más érdekesség.
  • A svédek nagyon érzékenyek a világ környezeti helyzetére. Az általuk termelt hulladéknak csak az 1%-a kerül a szeméttelepekre, 52%-át energiatermelésre fordítják, 47%-át pedig újrahasznosítják. Az ország olyan jól dolgozza fel a hulladékokat, hogy a folyamatos energiatermelés érdekében más országokból is importálnak szemetet.

  svédek

  • A svéd társadalom tulajdonképpen nélkülöz minden hierarchiát. Mindenki név szerint hivatkozik egymásra, tekintet nélkül a másik anyagi vagy társadalmi helyzetére. Még a diákok sincsenek tekintettel a tanárok tanulmányaira és rangjára, amikor velük beszélnek.
  • Az őszinteség az országban mindenek felett áll. Jobb azonnal beismerni a hibákat a hatóságoknál is, mert a hatóságok ilyenkor nem alkalmaznak szankciókat.
  • A személyes tér kivételes tiszteletnek örvend. Ha ne adj Isten, beszélgetni próbálsz egy idegen járókelővel, vagy megpróbálsz leállni beszélgetni a pénztárossal a boltban, akkor az szinte olyan, mintha bűnt követnél el.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  svédország természet

  • Nem szokás személyes kérdéseket feltenni a családról, korábbi munkahelyről, stb.
  • A svédek nagyon félénkek. Ha valaki felbosszantja vagy megbántja őket, akkor valószínűbb, hogy levelekkel vagy üzenetekkel próbálják meg kifejezni az érzéseiket, nem pedig személyesen.
  • Csak röviden és lényegre törően – a svédek nem szeretik a túl sok fecsegést. Még egy baráti találkozó közben is sokszor osztoznak a csenden a felek, mert senki nem kapkod azért, hogy fölösleges fecsegéssel töltse az időt.

  svédország tömegközlekedés

  • Svédországba költözni könnyű, de barátokat szerezni nehéz. Sok emigráns panaszkodik arra, hogy néhány hónap vagy év elteltével sem sikerült közelebb kerülniük a svédekhez az udvarias „szia” és „viszlát” köszönésnél. A svédek nagyon alaposan megválogatják a barátaikat, és különösen a külföldi emberek tekintetében időre van szükségük, míg bizalom alakul ki az irányukba.
  • A barátkozás legjobb módja, ha a hobbijukon keresztül próbálunk meg közelebb kerülni az emberekhez. A svédek nagyon sok időt szentelnek a különféle sportoknak, ezért, ha ezt választjuk, könnyű dolgunk lesz.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  svédországi emberek

  • A lakhatási probléma még nem tette tönkre a svédeket, de egyértelműen minden esély megvan rá. A helyzet Stockholmban a legsúlyosabb, ahol az embereknek néha éveket kell várniuk arra, hogy megfelelő lakásokat találjanak a város központi területén. A kisebb városokban jóval egyszerűbb a helyzet, és bár az ingatlanárak magasak, az ingatlanok többsége kiváló állapotban van.
  • A svédek szerint minden ember álma három V-ből áll: Villa, Volvo, Vovve – vagyis ház, Volvo és kutya. Valójában még a mosodákat is ide lehetne sorolni, mivel minden ember nyilvános mosodát használ, köszönhetően főleg annak a ténynek, hogy nem akarják zavarni egymást a hangos zajjal.

  svédországi pénz

  • Általában nem használnak készpénzt. Itt minden apróságért bankkártyával fizetnek. Sőt, vannak olyan helyek is, ahol el sem fogadnak már készpénzt. Érmékkel maximum az automatáknál lehet fizetni.
  • A bankok és üzletek csak egy bizonyos óráig vannak nyitva. Júliusban és augusztusban, valamint az ünnepek idején a legtöbb létesítmény zárva tart, különösen a kávézók és éttermek. Ezekben az időszakokban tehát nem ajánlott munkahelyet váltani, házfelújítást tervezni, vagy egyéb komoly ügyekbe belevágni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  svéd ételek

  • A svédeknek van egy speciális vajkésük, aminek bármilyen más ételbe történő mártása szinte bűncselekménynek számít.
  • Az utolsó zsemle, szendvics vagy süti általában mindig az asztalon marad, mert senki nem akarja elvenni a másik elől az utolsó darabot.

  svéd emberek élete

  • A vörös áfonya lekvárt szó szerint bármi mellé képesek enni, de nem szokták például pirítósra kenni.
  • A svédek számára a sorban állás szent. Ki kell várni a sorunkat, ha igénybe akarjuk venni az adott szolgáltatást vagy meg akarjuk venni az adott terméket – számukra ez természetes, és ha valaki ezt a szabályt megszegi, akkor magára haragítja a svéd embereket.

  svéd szokások

  • Soha ne emeld fel a hangod, és semmiképp se kiabálj. Még akkor se, ha örömödben üvöltöznél, vagy megfelelő okod van rá. A svédek ezt minden esetben úgy fogják fel, mint egy ellenséges megnyilvánulást.
  • Svédországban az utcai cipőket a küszöbön szokás hagyni. A házban utcai cipőben történő közlekedés nagyon illetlennek számít. Éppen ezért nagyon komoly hangsúlyt fektetnek a svédek a zoknijaikra, általában olyat választanak maguknak, ami megy az aktuális ruhájukhoz.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  svéd oktatás

  • Késni, vagy hamarabb érkezni, mint a kijelölt időpont, szörnyű hibának számít. Ez a szabály az élet minden területére igaz, az üzleti találkozóktól a baráti összejövetelekig. A svédek nagyon pontosak, és ugyanezt várják el másoktól.
  • Mindennek az alapja a tervezés. A legtöbb svédnek külön naptára van, ahol minden közeljövőben történő eseményt hónapokkal előre eltervez, legyen szó munkahelyi értekezletekről, üzleti utakról, rokonlátogatásról, baráti találkozókról, stb. Ha megkérdezel egy svédet, hogy mit fog csinálni három hét múlva szerdán este 7-kor, valószínűleg könnyedén meg fogja tudni mondani, ha a naptárába pillant.

  svéd kultúra

  • Az irodákban mindenki, beleértve a cégek vezetőségét is, részt vesznek a napi rutin feladatokban, például a takarításban. Ezért nem szabad csodálkoznunk, ha egy igazgató például azért mondja le a személyes találkozót, mert bent kell maradnia takarítani.
  • Minden telefonszám és email cím nyilvános a munkahelyeken. Ha szükséged van egy személy elérhetőségére, bármely kollégája szívesen megadja.
  • A Fika az irodai dolgozók szent szokása. Ez egy különleges kávészünet, ami kötelező. Általában ez idő alatt a hívásokra és az emailekre sem válaszolnak.

  svédország kultúra

  • Egy munkanap általában 17:00-kor ér véget, ezután az iroda azonnal kiürül. A szülők még korábban távoznak, hogy felvegyék a gyermekeiket az iskolánál vagy az óvodánál, és ehhez nem kell elkéredzkedniük a vezetőségtől.

  Még nincs vége, a cikk a következő oldalon folytatódik!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

97 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 17,998
  Rendszeres látogatóTörzsvendégBeszélgetésindítóKommentkirály10 hozzászólásBejegyzéskészítő
  Figyeljetek már oda, nem kell szó szerint fordítani az angol cikket. “Ha új sorozatot kezd el vetíteni a Netflix” a Netflix nem vetít sorozatokat. Vetíteni a moziban szoktak, akkor is filmet.Én úgy mondanám:“Új sorozat streamelhető a Netflixen” vagy “Új sorozat a Netflixen”!
  • Csatlakozom  a nyelvművelők csapatához. Filmet vetíteni a tévében csak olyan, mint tárcsázni egy számot, amikor már csak hívógombos telefon van: egyszerűen csak egy korábbról maradt szóhasználat (bár a tévében, és a moziban is, inkább "adnak" filmeket. A mozik vagy a mozikban "játszanak" is.) Nem buta fordítás. Persze ahhoz,  hogy ne akadjon fel az ember a "vetítésen", elég öregnek kell lenni.
   • Jaj Istenem! A filmet vetítik a filmszínházban, mert ezt használjuk. Nem azért, mert öregek vagyunk, hanem azért, mert ez a tevékenység, intézmény elnevezése. Ahogy a telefont nyugodtan lehet tárcsázni is. Mi mást mondanánk helyette? Nyomkodni? Nem is nyomkodjuk, hanem erintjük. Nem attól mai az ember, hogy angol szavakat kever a beszédében, hanem attól, hogy használja, és ismeri a kor eszközeit. Az angol szavakkal a nyelv csak veszít sokszínűségéből. Használatuk inkább azt mutatja, hogy az illető szókincse kicsi. 
  • 9,110
   Létrejött!BeszélgetésindítóElső hozzászólás20 hozzászólásÖregmotorosElső reakció
   Az a baj, hogy anyádék nem streamelték a pofonokat gyerekkorodban, azért lettél ilyen hülye!
 • Hát nem is tudom... Rengeteg cikket olvastam skandinaviarol de nekem nagyon furcsa is rideg vilag foleg svedorszag. Hogy lehet ezt kedvelni kulfoldikent? Olyan ridegek egymassal, dragasag van, hideg, hulye szokasaik...En inkabb a deli mediterran orszagok hivei vagyok ahol baratsagosabbak az emberek, olcsobb, es melegebb van....
  • Én maradnék a kettő között félúton, a nagyon meleget sem szeretem, a nagy hideget se, és mediterrán habitus engem irritál. Mondjuk a svéd ridegség is :)
  • Meg jo, hogy ott nincs is nagyon hideg. Amúgy En imádtam ott lenni es nem zavar ha nem szólnak hozzam foloslegesen :D
  • Eggyet ertek 👍👍👍 utalok itt elni, 20 ev utan is tervezem a HAZA költözest 
  • Egyetèrtek. Èn Hollandiàban èlek, ès nem szeretem itt. Az itteni szokàsok is nagyon hasonlìtnak a svèdorszàgi szokàsokhoz.Szìvesebben laknèk mediterràn orszàgban Hollandia helyett.  Ahol az emberek spontànabbak nem tudjàk 2 hónappal előbb a programjukat. (Baràtok, csalàd tekinzetèben) Őszintèk ès kimutatjàk az èzéseiket. 
  • 9,110
   Létrejött!BeszélgetésindítóElső hozzászólás20 hozzászólásÖregmotorosElső reakció
   Én elolvastam a cikket és rájöttem, hogy nem antiszoc vagyok, hanem svéd!
 • Szó szerint saját magukat selejtezik le és töltik fel a területüket muzulmán hódítókkal. Mondjuk értük pont nem kár. 
   • Szerintem részben úgy gondolhatta a hozzászóló, hogy hiába a sok szép és tartózkodó szokásuk,  meg kifinomult, ultraérzékeny jólneveltségük, ha folyamatosan zúdul befelé hozzájuk egy teljességgel idegen embertömeg, amelyik kb. ívben tojik ezekre, mivel semmi közte a svéd kultúrához, hagyományhoz, történelmileg és társadalmilag kifejlődött életminőséghez és nem is óhajtja azt tekintetbe venni, szerintem. Nem azért ment oda, hogy ott svéddé lényegüljön, és a svéd lélekhez, temperamentumhoz alkalmazkodjék, mintegy hálából, hogy közöttük élhet, így gondolná az egyszeri ember. Vagy mindez csak rosszindulatú feltételezés, és inkább épp ennek az ellenkezője volna az igaz?
 • Ha mindenki részt vesz a szent Fika kávészünetben, közben ki telefonálna, amire általában nem válaszolnak? 
  • 9,110
   Létrejött!BeszélgetésindítóElső hozzászólás20 hozzászólásÖregmotorosElső reakció
   biztos nem mindenkinek ugyanakkor van a fika.
 • "azonnal felállt és *átült máshová" (az "át" az ige előtt áll ezért egybe kell írni) 
   • Valahol itt olvastam, hogy a filmet ma már nem vetítik. Én 35 évesen még mindig felveszem és leteszem a telefont, pedig már rég mobil. Egyébként telefonos koromban soha sem értettem, hogy mi ez a viszonthallásra, a viszontlátásra az egy fordulat, még vak embertől is hallottam, így mondják, és kész.
   • Már nem érvényes a korábbi igekötős alkalmazás, miszerint ki, be, le, fel, el, meg, át, szét, össze, vissza, rá, ide, oda esetén egybeírás a helye? Igaz, ezt én igen régen tanultam.
   • Ha az igekötő az ige előtt áll egybe írjuk, ha az ige után akkor külön. Ha az ige és az igekötő között más szó áll akkor mind a hármat külön írjuk. Én még így tanultam, ha jól emlékszem.
   • Erzsi! Ezt melyik facebook-os csoportból vette? Valamelyik humor oldal lehetett. Ne haragudjon, de megmutatom a gyermekem tanárnénijének. Szereti a vicceket. Mondjuk, újra beiratkozhatna az általánosba. Háha engednék, hogy az elsőt kihagyja.
  • 11 éves ötödikes vagyok, s az igekötőket a szó elején írjuk!!!Én csak emlékszem, egy évvel ezelőtt is tanultam!!
 • Hat egeszeben igazsag modifikacioval. Egy resz valosag a tobbi fabula...40 eve elek SO-ban
 • Sok leírás igaz, de lenne néhány észrevételem: "Az őszinteség az országban mindenek felett áll." Na ne, őszinte svéd, hol van kitömve belőle egy? Egyszer egy munkahelyemen elkövettem egy kis hibát, még jelentőséget sem tulajdonítottam neki. Elmondtam a főnökömnek, hogy én voltam, aki oda volt tőle, meg vissza, hogy vállaltam a hibát, és hogy ez milyen ritka. Svédországban, szarnak kárnak nincs gazdája, de azt sem hallod a svédtől, hogy kimondja amit gondol. "A személyes tér kivételes tiszteletnek örvend. Ha ne adj Isten, beszélgetni próbálsz egy idegen járókelővel, vagy megpróbálsz leállni beszélgetni a pénztárossal a boltban, akkor az szinte olyan, mintha bűnt követnél el." Ez sem igaz. A svéd leáll mindenkivel beszélgetni, persze csak felületesen, a semmiről. Ha kell, ha nem, a nyakadra ül. Például egy hatalmas tó partján, ahol bárhova mehetne, ő letelepszik melléd. Jóformán bármelyik svéd szóba áll veled az utcán, ameddig a semmiről beszélgetsz. Mert ha véleményt mondanál, az már nem érdekli. A jelképük a "három majom", Göteborgban még szobrot is kapott. A sorban állós leírás teljesen valós. Csak a "személyes térről" még annyit, hogy gyakorlatilag a nyakadba lihegett, amikor mögötted állt a sorban. Éljen a koronavírus! Most többnyire távolságot tartanak. De érdekes, amíg az utcán, üzletben jóformán bármelyik idegen beszélgetni kezd, addig a szomszédod valóban nem. Ebből is látszik, hogy amíg teljesen felületes, addig nincs ellenükre a kontaktus, de nem akarják, hogy rendszer legyen belőle. "Csak röviden és lényegre törően – a svédek nem szeretik a túl sok fecsegést. Még egy baráti találkozó közben is sokszor osztoznak a csenden a felek, mert senki nem kapkod azért, hogy fölösleges fecsegéssel töltse az időt." Nem tudsz a svédnek olyan eldöntendő kérdést feltenni, amire ne bonyolult körmondatban válaszolna, már ha egyáltalán benne van a válasz, és az nem csak valami mellébeszélés. "az ingatlanok többsége kiváló állapotban van." Az ingatlanok többsége nagyon régi, és a koruknak megfelelő állapotban vannak. A bérlakások többsége olyan, mint nálunk a '70-'80-as évek lakótelepi lakásai, amikben azóta csak a legszükségesebb javításokat tették meg. Pl., a vízcsövek a falon kívül mennek az ilyen lakásokban. "Éppen ezért nagyon komoly hangsúlyt fektetnek a svédek a zoknijaikra, általában olyat választanak maguknak, ami megy az aktuális ruhájukhoz." A svéd zoknik? Na ne röhögtess! A világon nincs annyi kitaposott lukas zokni, mint Svédországban. Ami megy a ruhájukhoz? Egyszerűen nem is lehet kapni. Van zokni fekete, fehér és néha szürke. No és csiricsáré színes minden mennyiségben. Gyakorlatilag, még nem sikerült Svédországban barna zoknit vennem, de drapp vagy más egyszínű zokni is hiánycikk. Hogy milyen cipőkben képesek itt járni jómódú emberek, az meg egy külön regényt is megérne. "A játszótereket játékra tervezték, ezért itt senki nem tiltja meg a gyerekeknek, hogy fejjel lefelé lógjanak a korlátokon, fára másszanak, vagy hangosan kiabáljanak és szaladgáljanak." A svéd gyerekeknek sehol nem tiltanak semmit, ezeket bárhol megteszik. A lakóövezetben a szomszéd ablaka alatt, vagy bármilyen üzletben. "Ha Te és a svéd párod néhány napra elutaztok, a házatok kulcsát pedig a svéd anyósodra bízzátok, akkor készülj fel, hogy hazaérkezéskor nem fogod felismerni az otthonod. Minden fényesre lesz törölve, a svéd anyukák ugyanis nagyon gondoskodóak, és kihasználnak minden ilyen alkalmat." Csak feltételezés, mert nincs tapasztalatom, de elképzelhetetlennek tartom, a svédek takarítási szokásait ismerve. Kinek van svéd anyósa? Vélemény? A leírás megfeledkezett egy fontos jellemzőről: a svédek majdnem mindig mosolygósak és kedvesek. Nagyon ritka a mogorva, barátságtalan viselkedés. Hozzáteszem, hogy Svédország baromi nagy, és én csak kis részén éltem eddig, tehát a tapasztalataimat erre alapozom. Az ország más részein, lehetnek más szokások.
  • Igazad vaaan! A svéd anyos ha elmegy max 2 nap, 3.leül p8hen tv keresztrejtvény! Ő pihenni megy. Nem takaritan8 rendezkedni.. Még magahoz is bejarono vagy csaladsegitoből besegítő jár mosogatn8 bevasarolni! 
  • Nekem van svéd anyósom, évente 3-4 alkalommal jön, főleg ünnepek környékén, sosem alszik nálunk, az unokákat úgy kell ráerőszakolni hogy szervezzen velük programot. Szerintem sosem merne nálunk takarítani, úgy gondolná megsért minket vele, és úgy jönne le, hogy nálunk nincs elég tisztaság. 
  • Köszönöm, végre normális válasz nem pedig okoskodas, hogy mit-hogy irunk :) 
  • Zomboriné kérdezett és nem kijelentett! Olvasd el újra a hozzászólását! 
 • Ha valaki cikket ír, akkor már vegye a fáradtságot és nézze át a helyesírási hibákat.
   • Rosszul írta. Fáradtság, amit érzel este a meló után. Fáradság,  amit megteszel. Ha veszed a fáradságot, akkor megteszel valamit, ami nem teljesen alaptevékenység. 
 • A leírások alapján én svéd vagyok... visszahúzódó, alig beszélek, az írásbeli kommunikációt jobban preferálom - sőt, rendkívül bőbeszédű és a szóbelihez képest sokkal választékosabban fogalmazok írásban -, társaságban néha nagyokat hallgatok és másokra figyelek, az utolsó falatot soha nem veszem el mert nem akarom más elől elvenni, és így tovább. Az egyetlen különbség talán az, hogy másokkal szemben nem vagyok rideg, afféle nyitottabb introvertált személyiség vagyok, de nem kezdeményező, hanem ha valaki nyit felém, akkor én is a másik felé, csak kissé lassan és nehézkesen. Ja és szeretem a telet és a hideget is - bár a svédek, attól, hogy ott élnek, nem feltétlen kell, hogy szeressék a telet és a hideget, de én azért mégis (nyáron például júniustól augusztusig végem van, minden bajom van, az utóbbi 5-10 évben teljesen megutáltam a nyarat).
 • "Az emberek itt csak akkor hívnak át valakit „közös filmezésre”, ha össze akarnak bújni velük a kanapén." - hát ez nálunk is ugyanezt jelenti :D
  • Nekem meg van barátom es egy kollégám athivott közös filmezesre. Irtam neki, hogy most nem, de majd beszélünk róla. A pasim kiakadt :D nekem ha azt irjak, gyere at filmezni, az filmezest jelent xD nem ertem en az efféle szlenget xD
 • Akkor a svédek a Vulkánról származnak, talán egyiknek másiknak a füle is hegyes!
 • Nem lehet áthívni a svéd lányt filmet nézni, mert megsértődik. Ha-ha...persze ha berúgnak, ami Svédországban népszokás úgy mászik rád, ahogy kell.
 • Hat, ennek talan a fele igaz, az se ugy.... Mint mar regota ottelo az en tapasztalatom kisse mas.A sved mentalitas nagyon elter a kontinentalis europaitol. Legfobb kulonbseg, hogy a svedek nem oszintek. Nem azt mondom hogy hazudnak, csak eppen nem mondjak ki azt ami van. Nagyon nem szeretik az egyenes beszedet. Ha megmondod pl a munkahelyeden, hogy az a papir nem odavalo hanem a masik fakkba, azt szinte szemelyes sertesnek veszik. Korbe kell irni, es a sved nyelv ebben a tekintetben olyan fordulatokat tartalmaz amit leforditani se tudok. Ok ugy hivjak ezt hogy "diplomatikusan" fejezd ki magad, mig szerintem ez szimpla mellebeszeles.Termeszetesen ott is vannak tabutemak, kb ugy mint itthon, tehat a szex, a fizetesed es a maganeleteted ott sem kozbeszed targya. Sot mivel a svedek eddig sem mondtak ki nyoltan a velemenyuket - pl az eroszakos bevandoroltatasrol - ez most mar illegalis is. Csak a svedeket vegzaljak es buntetik pl ilyen blogbejegyzesek miatt, mint ez is amit eppen irok.Rasszizmus is van svedorszagban, nem is kicsi. Csakhogy nem a kekek-sargak-zoldek-barnak-stb ellen hanem a feher svedek ellen. Ok - ahogy itthon is a magyarok - nem nepcsoport, tehat lehet ellenuk uszitani buntetlenul. Es teszik is ezt nap mint nap. Ha ellentmondasz akkor radsutik hogy ilyen-olyan fob vagy meg rasszista, es ez buntetendo buncselekmeny mar. Nincs merlegeles, megy a bunti.A lakashelyzet katasztrofalis, nem eveket hanem eleteket kell varni egy berlakasra. "Termeszetesen" a kekek-zoldek-stb elonyt elveznek a honos allatokkal szemben, ugyhogy a nagyvarosokban remenytelen lakashoz jutni. Venni lehet, de a lakasok ara per m2 nagyobb mint a csaladi hazake! Mintenki szugyig el van adosodva, onkormanyzat, megye, orszag detto mint a lakossag. Ha durran, nagyot fog szolni.Egyebkent a svedek baratsagosak es igenis szivesen tracselnek az idegennel is, ha az nem nagyon szines egyeniseg. A munkahelyen nem art ha "szocialis" vagy, vagyis szivesen beszels barmi lenyegtelenrol, orakig is. Ez introvertaltak eseten kicsit nehezebb, de a svedek baratsagosak.Na ennyi eleg elsore./Attila
 • Az ország olyan jól dolgozza fel a hulladékokat, hogy a folyamatos energiatermelés érdekében más országokból is importálnak szemetet. Olvassák a magyar vezetők és exportáljunk szemetet Svédországba szemetet.
 • ott rohadjon mega iberalizmus svédországban. Azonos nemű "szülők",persze..
 • Nagyon hajaznak a japókra.Egyenes beszéd 0Érzelmek kimutatása 0Felületes csevegések 0...stb
 • Aki ezt a szöveget írta az szerintem csak olvasott a svédekröl! Ott éltem 30 évig de az irománynak fele sem igaz. 
 • Szia! Én kamionosként ide-oda át utaztam Svédországon, ( amelyik ország gyerek korom óta az álmaim volt) az imázsához képest nagyot csalódtam. Jóóó, vidéken talán működik a bacsület kassza, de a városokban az emberek ugyan olyanok mint itthon. Annyiban megerősítelek, h. a bicigli még egy hét után is vártra gazdiját a mittudon én milyen bolt előtt. (Lidl-re hajazott) De nagyon drága volt!!
 • Senkinek nem kötelözö svedorszagban elnie. Aki nem erzi jol magat költözzön magyarorszagra. En 40 eve elek svedorszagba, es, nagyon jol erzem  magam a sved es kulönbözö nemzetizegi baratiammal. A tel az hosszu, de ez nem a svedek hibaja. Ök igazan tudjak elvezni a meleg honapokat, sok idöt töltenek a szabadban. A gyerekeket mar az ovodaba a környezet kimelesere tanitjak es hogy minden embernek erteke van. Nagyon örulök hogy a gyerekeim es az unokaim ilyen orszagban nöhettek fel.
 • A mosogéphasználat/mosodahasználat nem igaz ,azt csak kényszerböl teszik ha pici nehezen megszerzett/szörnyü lakáshiány/ lakásban nincs helye a mosogépnek,nem igaz hogy a fönökök bárhol is takaritanának, a közbiztonság pedig katasztrofális,gyerekeket,járókelöket lönek le a bandaháboruk/bevándorlók/ során az utcán,a fegyveres gengszterek utcákat zárnak le ha találkozójuk van és a rendörség se mer beavatkozni, én pl. este 6 után nem merek sétálni menni,ha mégis el kell mennem valahova,akkor a garázsig is félve megyek le hogy autóval közlekedjek.Az igazságszolgáltatás nem müködik,fél az ügyész a biró a rendör a tanuk,nincs is már tanu aki merne tanuskodni mert a rendörség szinte soha sem ad nekik védelmet,a ritka itéletek pedig nevetségesen alacsonyak,mert már mindenki kapott fenyegetést/biró,rendör,ügyész,tanuk/. Az önvédelem lehetlen mert aki védekezik azt elitélik ,hogy ha megtámadnak akkor rendört kell hivni,védekezni tilos,legyen az lakásbetörés,vagy utcai támadás.Igazi paradicsom,fontolgatom a hazaköltözést/Budapestre/, mert minnél öregebb leszek annál nehezebb lesz az életem,mert hogy a csodás svéd egészségügyben ha kapacitás hiány van akkor a 65+ osokat a sor végére küldik,mert a termelöképesek elönyt élveznek. Na most irigykedjetek a Svéd modellre!!!
  • De milyen érdekes, hogy inkább kint rettegsz. Dr. Kotász nevűvel együtt, aki meg a rettenetes közállapotok mellé még a rettenetes egészségügyet is hozzáteszi. Ő már 44 éve szenved  és retteg kínok között kint. Megmondom őszintén ez így kicsit hiteltelen. Ha nekem olyan helyen kéne élni, ahol a kocsimhoz is rettegve mennék el, akkor fejvesztve menekülnèk egy másik országba.Szerintem inkább gyere haza. Itt béke , biztonsàg, bőség,egészségügy világszínvonalú. Csodálom, hogy ezt még a hanyatló nyugat nem fedezte fel, különben ömlenének ide azok akik itt képzelik el a Kánaánt. Ti meg kint szenvedtek? Nem értem.
 • A fentieknek a fele se igaz én 44 éve Göteborgban élek,aki ezt itt irta szerintem csak olvasott róla sohase élt ott,pl nem irja hogy a közbiztonság katasztrofális,lakáshoz jutni lehetetlen,a 65+-osokat a sor végére teszik az egészségügyban ha valahol kapacitás hiány van én pl egy éve várok egy szemvizsgálatra,/szürkehályog/,a mütétröl meg több év várakozást jósolnak, a prosztata mütétemet 2 év hiábavaló várakozás után Budapesten csináltattam saját zsebböl,valószinü a szemmütétem is hasonlóan végzödik ha már nem látok...stb
 • Furcsa , nekünk szokatlan ország volt már 1983-ban. Egy hónapot töltöttünk el kint látogatóban. Furcsa volt, hogy nincs kerités, általában függöny sem, viszont az ablakokban világit egy kis lámpa,és nagyon sok házon fent van a svéd zászló. Az élelmiszer boltokban nem lehet röviditalt vásárolni, az csak a System Bulaget-nél kapható, borsos áron , és - gondolom -  a követhetőség miatt , kártyára. A nyolclakásos társasházban -többnyire bér, vagy szociális lakások- van egy közös mosókonyha, amit mindenki használhat, a szándékát pedig egy kis koronggal jelzi, amit a lakáshoz kap.Ez nem a mi szokásaink szerinti mosókonyha, korszerű automata mosógépek, szárítógépek, stb. Az biztos, hogy a szomszéd meglátogatását pár  telefon megbeszélés előzte meg, nem barátkoznak. Ma már biztos nem igy van.
 • Lehet, hogy a svédek furcsák, de én a leírás alapján az angol anyukát sem értem. Az óvodában a tanár(?) feltesz neki egy kérdést, és ő ettől megrémül... Vagy a svéd tanárok ennyire ijesztőek?
  • Azért ijedt meg mert azt hitte hogy nincs ruha a gyerekéne mert a tanár azt kérdezte, hogy hol a gyerek ruhája
 • Érdekes ez a cikk, mivel a brit helyett angol anyukát emlit, ez az egyik, a másik az, hogy kb 20 évvel ezelőtt olvastam egy cikket egy svéd embertől, aki elmondta hogy nagyon jó világ volt régebben, de mióta a globalizáció betette magát hozzájuk is Svédországba, azóta megváltozott a világ, az emberek is nagyot változtak.Miért mondott volna ilyet, ha nem volna igaz??!!elvégre a svédek egyenes, igazmondó emberek.Én kezdek arra gondolni, hogy azért irnak ennyi jót minden egyes országról , hogy minket magyarokat bosszantsanak.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.