HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

25 tény, amiről az élelmiszergyártók és gyorsétteremláncok mélyen hallgatnak

  Reggeli kávé, szendvics, ananászos pizza, disznózsír vagy osztriga – ezeket az ételeket mindenki ismeri, azt azonban már kevesen tudják, hogy a kedvenc ételeink gyakran olyan titkokat rejtenek, amit álmunkban sem gondoltunk volna. Kár, hogy az iskolában nem volt élelmiszertan óra, amin megtaníthatták volna nekünk ezeket.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál megnéztük a népszerű élelmiszerboltok és vendéglátó intézmények kínálatát, hogy olyan szokatlan tényeket gyűjtsünk össze róluk, amit csak nagyon kevesen ismertek korábban.

  pizza
  © Mateusz Feliksik / Unsplash
  • Sokan csodálkoznak, miért szögletes dobozban kapjuk a pizzákat, hiszen így felesleges üres tér van a sarkoknál. A válasz azonban egyszerű: könnyebb és olcsóbb összerakni egy ilyen dobozt. Csak egy kartonlapra van hozzá szükség, és a tárolása is kényelmesebb.
  • A keksz és a krém aránya az Oreóban hosszú idők óta változatlan: 71%, illetve 29%. Valószínűleg a gyártó ezt a kombinációt tartja ideálisnak, mert az 1912-es recept óta így gyártják ezt az édességet.
  • Egy 400 g-os Nutellás dobozban pontosan 52 dió található.
  • Van, aki azért szereti a tejberizst, mert már nagyon fiatalon megkóstoltatták vele, míg mások azért utálják, mert csak 3 éves koruk után próbálták ki először. Ebben a korban alakul ugyanis ki leggyakrabban az étel-neofóbia – vagyis az újtól való félelem. Ezért van az, hogy vannak, akik nem esznek olyan ételeket, amiket nem próbáltak ki korábban.
  • A különleges termékek és azok kombinációi iránti szeretet vagy gyűlölet a születés előtt kialakul, a megszerzett tapasztalatok hatására. A szülők, különösen az anya étkezési szokásai erősen befolyásolják mindezt. Ugyanezen okból ugyanazon ételek ízét mindenki másképp érzékeli: egyesek számára a koriander illatosnak tűnik, míg másoknak kellemetlen az illata. Ugyanez mondható el a különleges állagú ételekről is: disznózsír, osztriga, szójabab, párolt káposzta stb.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  szendvics
  ©  
  stu_spivack / flickr 
  ©  
  whologwhy / flickr
  • A háromszög alakú szendvicset finomabbnak tartják, mint a téglalap alakút. Az éttermekben, kávézókban a szendvicseket gyakran szósszal tálalják, és kényelmesebb egy háromszögletű szendvicset egy edénybe mártogatni, majd a szájba tenni.
  • Ezenkívül a háromszög alakú szendvics szállítás közben is jobban megtartja alakját. Az átlós szeletelés lehetővé teszi, hogy jobban lássuk a tölteléket, és figyeljük, ha esetleg valahol kezdene kipotyogni belőle.
  • Különleges szag van a Subway éttermekben. A létesítmények szerte a világon ugyanazt a kenyeret használják, de titokban tartják, hogy a kompozíció melyik összetevője adja ezt a jellegzetes illatot. Ha hinni lehet a találgatásoknak, akkor a karamellizált cukor az.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  McNuggets
  ©  
  justgrimes / flickr
  • A McDonald’s csirkefalatjainak mindössze 4 formája van: „labda”, „harang”, „csokornyakkendő” és „csizma”. Ennek az az oka, hogy ezek a formák egységességet és mégis változatosságot biztosítanak, mivel 3 forma túl kevés lenne, 5 pedig már túl sok.
  • A Domino’s Pizza logóján eredetileg 3 pont volt: pontosan ennyi vendéglátó egységük nyílt meg 1965-ben. Tom Monaghan, a pizzérialánc alapítója azt tervezte, hogy minden egyes új létesítmény megnyitásakor plusz egy pontot hozzáadnak a logóhoz. A vállalat azonban olyan gyorsan növekedni kezdett, hogy az egyébként kreatív öltet hamar értelmét vesztette.
  • A bolygón mindössze 3 embernek van „pizzológusi” végzettsége, egyikük ugyanaz a Tom Monaghan, akit az előbb említettünk. Maga a tudományág az 1980-as években jelent meg a Domino’s saját egyetemén, a cégvezetői program részeként.
  • A sajt az egyik legtöbbet lopott élelmiszer Európában. 2011-ben még a lopott áruk között is az első helyet foglalta el. A Kiskereskedelmi Kutatóközpont szakértői szerint a tolvajok nem mindig apró tolvajok, előfordul, hogy a sajtlopásokat kereskedelmi céllal, például továbbértékesítéssel követik el. Ez különösen igaz az olyan drága termékekre, mint a parmezán.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  Tejszínhab a kávén
  ©  
  pixabay 
  ©  
  pixabay
  • Egy praktikus trükk azoknak, akik az irodában dolgoznak, vagy szeretnek forró kávét vinni: a kávé tovább marad forró, ha tejszínhabot adunk hozzá: a habsapka ugyanis melegen tartja az italt. Ugyanez igaz a habfürdőre a fürdőkádban.
  • A kávé illata gyakran kellemesebbnek tűnik, mint az íze. Ez annak köszönhető, hogy az amiláz enzimet tartalmazó nyálunk kapásból elpusztítja azoknak a molekuláknak a felét, amelyek az élénkítő ital aromájáért felelősek.
  • Egy hamburger húspogácsa több tucat azonos fajhoz tartozó állat húsából áll – ez a különböző gyártóktól származó tehenek izomszöveteinek keveréke.
  • A fagylalt fejfájást okozhat: a szájpadláson vannak ugyanis olyan receptorok, amelyek jelet küldenek az agynak a hirtelen hőveszteségről. Ilyenkor vér áramlik a fejbe, és ez könnyen fájdalmat okozhat. De ezek a receptorok megtéveszthetők: csak nyomd a nyelved a szájpadlásodhoz – a receptorok ettől felmelegednek, és az agy már nem fogja potenciálisan veszélyesnek ítélni a helyzetet.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Zabpehely
  ©  
  pixabay
  • A kukoricapelyhet a hetednapi adventisták találták fel. Ez az egyház a vegetarianizmust tanácsolja a követőinek. Ezért a XIX. század végén Dr. William Kellogg (a Kellogg’s cég alapítója) úgy döntött, hogy több ételt kellene készíteni ehhez az étrendhez. Egyszer elment, és otthagyott egy adag főtt kukoricát és búzát. Amikor visszatért, látta, hogy a termékek elfogytak. Ez arra késztette Kelloggot, hogy további kísérleteket végezzen, és végül ennek köszönhetően találta fel a gabonapelyhet.
  • A gumimacikban és az autókban van valami közös: mind az elsőhöz, mind a másodikhoz karnaubaviaszt használnak. Ennek az anyagnak köszönhető, hogy a gumimacik úgy ragyognak, ahogy az is, hogy az autók fényezése olyan fényes.
  • A burgonya képes visszaverni és elnyelni a Wi-Fi jeleket: a zöldség ugyanúgy kölcsönhatásba lép a hullámokkal, mint az ember. Ezt a tulajdonságot használták fel a Boeing mérnökei, hogy javítsák repülőgépeiken használt Wi-Fi-t: egy utasszállító repülőgépet megtöltöttek krumplizsákokkal, és hosszú teszteket végeztek, míg rájöttek, hogyan lehetne a lehető legjobb a Wi-Fi lefedettség egy repülőgépen.

  Starbuck
  ©  
  pexels
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • A Starbucks szándékosan készít kerek formájú asztalokat. Ez a forma lehetővé teszi, hogy a magányos emberek ne érezzék magukat annak, mert a kerek asztalnál nincsenek üres oldalak.
  • A sütőtök egy bogyó, a mandula pedig egy gyümölcs. Ugyanis a kulináris besorolás mellett létezik tudományos is. Ebben a növényeket a virág és a gyümölcs szerkezetétől függően rangsorolják. Tudományos szempontból a bogyós gyümölcs egy kemény héjú gyümölcs, alatta péppel és magokkal. A mandula egy csonthéjas gyümölcs gyümölcse.
  • A pisztácia nagy mennyiségben képes spontán meggyulladni a szállítás és a tárolás során. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy ezek a diófélék magas olajtartalmúak, a szállítás pedig súrlódási hatást válthat ki – az olajok hőmérséklete megemelkedik, és a tűzveszély jön létre. Éppen ezért általában alacsony hőmérsékleten és speciális ellenőrzés mellett szállítják őket.

  Pasta Puttanesca
  © Popo le Chien / Wikipedia
  • A „Spaghetti alla puttanesca” lefordítva körülbelül annyit tesz, hogy a „bukott nő tésztája”. Ez az étel a múlt század közepén jelent meg a leghétköznapibb körülmények között: egy éhes társaság betért egy étterembe zárás előtt. A srácok nagyon éhesek voltak, ezért kérték a tulajt, hogy csak dobjon össze valamit a megmaradt alapanyagokból. A tulaj talált pár olajbogyót, paradicsomot és kapribogyót. Ahogy a tészta elnevezése is sugallja, ezt az ételt az utolsó pillanatban is könnyedén el lehet készíteni. Persze van egy másik legenda is az eredetére: egyesek szerint a könnyűvérű hölgyek találták fel ezt az ételt, mivel mindig ilyet dobtak gyorsan össze, mielőtt fogadták a vendégeiket.
  • Körülbelül 600 tésztafajta létezik a világon, amik elég hangzatos nevekkel bírnak, de csak addig, amíg nem tudjuk, hogy mit jelentenek ezek a nevek olaszul. A linguine azt jelenti, hogy „nyelvek”, a vermicelli „férgeket jelent „, az orecchiette pedig „kis füleket”, stb. Így már nem annyira étvágygerjesztő a nevük, igaz?
  • A burgonya nem azért zöld, mert még nem érett. Ilyen árnyalatot akkor vesz fel a zöldség, ha fény hatására a gyökérnövényben mérgező szolanin anyag képződik – ettől zöld színűvé változik.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.