HIRDETÉS
Érdekességek

25+ fotó Tibetből – a különleges régióból, ahová évszázadok óta nem léphetnek be a külföldiek

  A külföldiek számára mindig is nehéz volt bejutni Tibetbe. Az idegen országok állampolgárainak még most is 5-8 engedélyre van ehhez szükség. Ezt a régiót a világ többi részétől elszigetelődött nép lakja, melynek jelentős része sokáig szerzetesekből állt, akik egyedi módon, sajátos szokásokkal és szabályokkal alakították az életüket.

  HIRDETÉS

  A hollywoodi harcművészeti filmek aztán turisztikai Mekkává változtatták ezt a régiót, ám ennek ellenére Tibet még mindig tele van csodákkal, amiket most megpróbálunk bemutatni nektek.

  1 Tibetet gyakran a “világ tetejének” is nevezik, mivel ez a Föld legmagasabb lakott régiója.

  Tibet 025
  ©  
  Richard Mortel / Flickr

  Ezenkívül a tibeti gleccserek több mint 1 milliárd embert látnak el édesvízzel Ázsiában, ezért gyakran csak “Víztoronyként” emlegetik.

  2 A Lhászába vezető vasút a legmagasabb a világon. A vonatkocsik légmentesen záródnak, és a repülőgépekhez hasonlóan fenntartják a szükséges oxigénszintet.

  Tibet 026
  ©  
  Yaohua2000 / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons 
  ©  
  Jan Reurink / Wikimedia Commons

  Minden vonaton utazik továbbá egy orvos és el van látva sürgős oxigénellátáshoz szükséges eszközökkel. Sok tibeti szállodában is vannak oxigéntartályok arra az esetre, ha valamelyik vendég megbetegedne.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3 A Yamjo-Yumtso-tó 4488 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, a színe pedig folyamatosan változik, ezért azt mondják, hogy nem lehet kétszer ugyanolyannak látni.

  Tibet 027
  ©  
  Luca Galuzzi / CC BY-SA 2.5 / Wikimedia Commons

  4 A Potala-palota 1649 óta a Dalai Láma téli rezidenciája. A falait minden évben átfestik fehér festékkel. Ez körülbelül 10 napig tart.

  Tibet 028
  ©  
  Xiquinho / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons 
  ©  
  Luca Galuzzi – www.galuzzi.it / CC BY-SA 2.5 / Wikimedia Commons

  5 A tibeti buddhizmus legnagyobb akadémiájában több mint 40 000 ember él. A Mount Larong lejtőit sűrűn beépítették épületekkel.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 2003-ban egy hatalmas fallal körülvett könyvtárat fedeztek fel a szakja kolostorban, amely 84 000 ősi tekercset tartalmaz, amelyeket jelenleg is vizsgálnak a tudósok.

  Tibet 029
  ©  
  Richard Mortel / Wikimedia Commons

  A tekercsek többsége buddhista, de a kutatók remélik, hogy irodalmi, történelmi, csillagászati, matematikai és művészeti alkotásokat is találnak. Mindez többszáz évig érintetlenül állt.

  7 A Jokhang kolostor kijáratánál van egy nagy víztartály, amelyben rengeteg pénz úszik.

  Tibet 030
  • Azt mondják, hogy ha a bedobott pénz elsüllyed, akkor egészségesek leszünk, ha pedig fennmarad a víz tetején, akkor gazdagok leszünk. Ez ilyen win-win helyzet, a lényeg, hogy pénzt dobjunk bele. © vlade-mir / LiveJournal

  8 Amikor először lát az ember vitatkozó szerzeteseket, egyszerűen nem érti, mi történik. A szerzetesek is gyakran vitatkoznak, kiabálnak, hadonásznak a karjaikkal és szinte veszekednek egymással.

  Tibet 031
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  9 A tibeti étrend kevés friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, de a fekete gyémánt almát a hegyvidéken nemesítették.

  10 A folyók és utak mentén, illetve a hegyek vagy szentélyek lábánál kőhalmok láthatók, amelyekre szöveget véstek. “Maninak” hívják őket.

  Tibet 032
  ©  
  Wikimedia Commons

  Helyi kőfaragók készítik őket és kézzel vésik bele a szimbólumokat.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.