HIRDETÉS

21 furcsa dolog, amire a Google Maps-nek köszönhetően bukkantak rá az emberek

2005-ben a Google elindította a Google Maps nevű térképszolgáltatást, ami mindent megváltozott. Legtöbbünkben talán még mindig élénken benne él az a semmi máshoz sem fogható pillanat, amikor a régi számítógépünkkel és a lassú internetünkkel (némileg döcögősen) először kerestünk rá az otthonunkra, a munkahelyünkre vagy épp a régi iskolánkra a műholdfotókon. Ez egy elképesztő méretű technikai lépés volt, hiszen ezt megelőzően csak a földgömböket pörgethettük.


HIRDETÉS

Azóta persze sokat változott a világ és maga a program is, a sok millió Google Maps felhasználó pedig időről-időre érdekes felfedezésekre lett figyelmes a műholdfotókon. Cikkünkben most a legizgalmasabb ilyen képeket gyűjtöttük csokorba, és egyúttal azt is igyekszünk megválaszolni, hogy mi és miért is látható rajtuk pontosan.

 1. 1 Repülőgép az erdőben


  Az amerikai mérnök, Bruce Campbell még 2003-ban vásárolt egy leselejtezett Boeing 727-es utasszállító repülőgépet a görög Olympic Airways légitársaságtól. A férfi úgy rendelte, hogy szállítsák le neki az Oregon államban található Hillsboro vidéki erdőbe, ahol egy saját „erdei házat” alakított ki magának a leselejtezett géptörzsben. A nyugdíjas férfi immár 16 éve él a gépen, és gyakran turistákat is beenged az otthonába.

 2. 2 "2000" felirat


  19 évvel ezelőtt, az új évezred tiszteletére egy 2000-es számot formázó fákat ültettek a kanadai Ontario autópálya melletti mezőre.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 "Lenin 100 éves" felirat


  1970-ben a Szovjetunió Lenin századik évfordulóját ünnepelte – ennek okán készült el ez a szintén fák alkotta felirat, ami az oroszországi Kurgan régióban található.

 4. 4 Az Atacama sivatag óriása


  A chilei Atacama-sivatagban (Uara település közelében) található ez a hatalmas geoglifa, melyet a világ egyik legnagyobb őskori geoglifájaként tartanak számon. Hossza 119 méter, és nagyjából 3000-3500 évvel ezelőtt készíthették. A képen látható figurát „Tarapaca”-nak hívják, ám a tudósok sem tudják pontosan, hogy mit vagy kit ábrázol, pláne azt, hogy miért készítették így – hiszen ebben a formában a Földről szinte egyáltalán nem, kizárólag a levegőből nézve látható.

 5. 5 Nazca-vonalak


  A Nazca-vonalak a Peruban található Pampas de Jumana nevű fennsíkon felfedezett gigantikus mértani alakzatok, azaz geoglifák, amelyek monumentális állatfigurákat ábrázolnak és szinte nyílegyenes vonalakként húzódnak a vidéken. Eredetük ismeretlen, de a tudósok úgy vélik, hogy a közelben élő Nazca-civilizáció tagjai hozták létre ezt az elképesztő mintát.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Óriás versenypálya


  Az olaszországi Nardò várostól 20 km-re található ez a tökéletesen kerek tesztpálya, melyet sportkocsik tesztelésére használnak. Eredetileg a Fiat építtette, ám nemrég a Porsche vásárolta meg. A pálya teljes hossza 12,8 km, és olyan döntött szögben épült, hogy bár egyetlen egyenes szakasza sincs, a pilótáknak mégsem kell még fogniuk sem a kormánykereket ahhoz, hogy egyenesen tartsák az autókat.

 7. 7 Oroszlán egy angliai domboldalon


  A Whipsnade Állatkert területén található ez a domb, amire egy hatalmas oroszlánfigurát készítettek, még 1933-ban. A kompozíció egyébként a föld felső rétegének megtisztításával és egy speciális kréta réteg segítségével készült - teljes hossza 147 méter.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
15
3 hozzászólás, 15 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!