HIRDETÉS BEZÁRÁS

20 érdekes tény, ami még a művelt embereknek is képes meglepetést okozni

Tudtad, hogy van egy hely a világon, ahol rendes munkájuk van a medvéknek? 🐻

  Ismét itt az ideje, hogy a világ minden tájáról származó véletlenszerű tényekkel töltsük fel az agyunkat!

  HIRDETÉS

  Ez nemcsak szórakoztató, de kimondottan hasznos is, mivel az új információk gazdagítják az elménket, csökkentik a stresszt és javítják a memóriát. Tehát, az okoskodás nemcsak hasznos, de még egészséges is!

  Lássuk, mit tartogat a mai nap:

  1. A sakkvilágbajnok, G. Kaszparov „cirkuszi bohócnak” nevezte Polgár Judit magyar sakkozót, és kijelentette, hogy a nőknek nem sakkozniuk kellene, hanem a gyerekekkel foglalkozni. Később, 2002 szeptemberében a „Világ vs. Oroszország” mérkőzésen Polgár legyőzte Kaszparovot.

  Érdekes tények művelődés 029

  2. Olaszországban egy kórház orvosai kitaláltak egy fiktív betegséget, a „K-szindrómát”, hogy megmentsék a nácik elől menekülő zsidók életét. A K-szindrómában szenvedő „betegeket” karanténba helyezték, és a náciknak azt mondták, hogy ez egy halálos, csúnya és rendkívül fertőző betegség. Ezzel a csellel legalább 20 ember életét mentették meg.

  Érdekes tények művelődés 028
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3. Az amerikai forradalom idején egy rabszolgát hazaárulással vádoltak és akasztásra ítéltek. A rabszolga azzal védekezett, hogy rabszolgaként nem állampolgár, így nem is követhetett el hazaárulást. Végül megkegyelmeztek neki.

  Érdekes tények művelődés 027

  4. A rómaiakról köztudott, hogy síremlékeket emeltek kutyáiknak, és sírfeliratokat is írtak nekik. Az egyik ilyen felirat így szól: „Ahogy 15 évvel ezelőtt örömmel hoztam haza a kezemben, most sírva viszem utolsó nyughelyére.”

  Érdekes tények művelődés 026

  5. A hanyatló turisztikai vonzereje fellendítése érdekében a japán Kishigawa vasútvonal 2007-ben kinevezett egy Tama nevű macskát az állomás új vezetőjévé. Ez óriási mértékben növelte a turisták érdeklődését a hely iránt. 2010-ben Tama mellé egy második macskát is felvettek.

  Érdekes tények művelődés 025
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6. Szingapúrban minden 21 év feletti lakos automatikusan szervdonorként van regisztrálva. Amennyiben valaki elutasítja ezt, a szervátültetésre várók listájának legaljára kerül, ha ő maga szorulna átültetésre.

  Érdekes tények művelődés 024

  7. Tudósok megtanítottak afrikai szürke papagájokat élelmet „vásárolni” zsetonok segítségével. Ezután párokba rendezték őket, az egyik papagájnak tíz zsetont adtak, a másiknak pedig egyet sem. A zsetonokkal rendelkező papagájok elkezdték megosztani zsetonjaikat a társukkal, hogy ők is ehessenek.

  Érdekes tények művelődés 023

  8. A farkasok és a varjak között egyfajta szimbiózis alakult ki. A varjak a farkasokat a potenciális zsákmányukhoz vezetik, hogy később ők is lakmározhassanak a maradékokból, sőt, néha még „fogócskáznak” is velük, és egyedi barátságokat is ápolnak.

  Érdekes tények művelődés 022
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  9. A 20. század elején a porosz uralom alatt élő dánoknak megtiltották a dán zászló kitűzését. Tiltakozásul vörös-fehér mintázatú, a zászlójukra emlékeztető disznókat kezdtek tenyészteni. Ezt a fajtát ma „dán tiltakozó disznónak” nevezik.

  Érdekes tények művelődés 021

  10. Ken Allen, a San Diego-i Állatkertben élő borneói orangután háromszor szökött ki a kifutójából. Szökései során soha nem mutatott agressziót senkivel szemben, sőt, általában csak az állatkertben sétálva figyelte a többi állatot.

  Érdekes tények művelődés 020

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.