HIRDETÉS
Érdekességek

20+ érdekes tény a maja emberekről, amit a tanáraink elhallgattak előlünk

  A maja nép volt a legcsodálatosabb, legrejtélyesebb és egyben legvonzóbb civilizáció, ami valaha is létezett a Földön. Furcsa sajátosságaik és különös kultúrájuk mind a mai napig lázban tartja a tudósokat, és a hétköznapi embereket, mivel létezésük számtalan olyan kérdést hagyott maga után, amit évszázadok múltán sem sikerült megválaszolni.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy elmerülünk kicsit a maják titokzatos világában, hogy olyan érdekes tényeket gyűjtsünk össze erről a hirtelen eltűnt civilizációról, amit valószínűleg még senki sem hallott korábban.

  Szibériából származtak, és több mint 1000 várost alapítottak az amerikai dzsungelben

  Maja emberek szibériából

  A maja és a szibériai népek nagyon hasonlóak. A szakértők úgy vélik, hogy ennek a csodálatos civilizációnak a gyökerei valószínűleg egészen az ázsiai emberekhez nyúlik vissza. Úgy vélik, hogy a maják valamikor az utolsó jégkorszak idején érkezhettek Szibériából az amerikai kontinensre, majd évezredek során szépen letelepedtek a Közép-Amerikai dzsungelekben.

  Mellesleg, a Csukcs autonóm területen élő őslakos népek a tízes számrendszer helyett a húszas számrendszert használják, épp úgy, ahogy a maják is tették.

  A maja civilizáció fejlődése a következő modern országok területén zajlott: Mexikó, Guatemala, Belize, El Salvador, és Hunduras nyugati része. A kutatók összesen mintegy 1000 várost találtak a maja kultúra idejéből, de a régészek és kutatók még nem tárták fel mindegyiket.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Maja piramis régen és most

  A maják speciális templomkomplexumokat építettek – például a Kukulkán-piramist. A legrégebbi ilyen építmény az i.e. 4. századból származik. Minden ilyen piramisnak megvolt a sajátos jellemzője:

  • Az épületeket helyi mészkőből építették, majd lefestették – ennek köszönhetően a piramisok a maja civilizáció idején teljesen másképp néztek ki, mint napjainkban.
  • Ha egy maja piramis fő lépcsője előtt állsz, és tapsolsz egyet a kezeddel, akkor válaszként egy olyan visszhangot hallasz, amely nagyon hasonlít a quetzal madarak hangjára, amit szentként tiszteltek a mezoamerikai őslakosok.
  • A templomok minden lépcsője 91 lépcsőfokból áll, és mivel 4 van belőlük, azért összesen 364 lépcső található. Ha hozzáadjuk a piramis tetején lévő platformot, ami összekapcsolja a lépcsőket, akkor összesen 365 lépcsőt kapunk, vagyis pontosan annyit, ahány nap van egy évben.
  • A piramisok úgy lettek kialakítva, hogy évente egyszer a tavaszi napéjegyenlőség idején egy speciális, komplex kígyó-alakú árnyékot vet.

  Kígyó árnyék piramis

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Furcsaságok, amik a modern emberek számára lenyűgöző, de a maja emberek számára teljesen hétköznapi volt

  Maja ember

  A tény, hogy a maják emberáldozatokat mutattak be az Isteneiknek, valószínűleg senkit sem fog meglepni. Kevesen tudják azonban, hogy nem mindig, és nem mindenhol volt ilyen véres ez a civilizáció: sokkal ritkábban áldoztak fel embereket, mint például az aztékok. A maják esetében az ilyen rituálékat legtöbbször olyan események váltották ki, mint a szegényes termés, a háború, az új vezetők vagy templomok felszentelése, stb.

  Az Istenek tiszteletére azonban a maják gyakran áldozták fel a szomszédos törzsekből harc közben elejtett foglyaikat. A vérontásnak külön rituáléja volt: mindig vallási és politikai vezetők hajtották végre a szertartást, majd az áldozat vérét az imádott bálványokra kenték.

  A társadalmi élet területén elért előrelépésekkel ellentétben a majáknak nem volt például kohászatuk, és kőkorszaki módszerekkel éltek, mindenféle fejlett eszközök ismerete nélkül. Ettől függetlenül mindig feltalálták magukat: például a maja harcosok sokszor darázsfészkeket dobtak az ellenséges harcosok közé, amivel nagy zavarodást és pánikot tudtak okozni harc közben.

  Maja motívum

  A maja szépségideál nagyon sajátos volt, legalábbis az európai értékekhez képest egészen biztosan. A kancsal szemeket például vonzónak tartották, és szándékosan eltorzították a koponyájuk elülső csontját, hogy minél simább legyen a homlokuk. Ehhez egy fadeszkát rögzítettek szorosan a babák homlokához, öt nappal a születésük után.

  A maják az ilyen megjelenést nagyon nemesinek tartották, ráadásul segített jobban megtartani a fejen hordott díszeket. A nemesek előszeretettel változtatták meg az orraik alakját, hogy minél inkább egy sas csőrére hasonlítson. Ezt gyakran agyag, vagy viasz segítségével érték el.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

6 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  • Nem többüknek volt egy közös orruk, hanem mindenkinek volt külön, tehát nem egy orruk, hanem orraik voltak. Talán így már érthető;)
   • 8,733
    Beszélgetésindító
    Te tiszta hülye vagy! 
  • Én ennél sokkal érdekesebb dolgokat tudtam meg a cikkből. Ha neked csak ennyi jött le, akkor olvass kukoricaszemeket :D
 • Nincs igazad. Egy ember egy orr = orra. Egy ember több orr = orrai. Több ember de mindegyiknek  egy orr = orruk. Több ember és mindegyiknek több orra van = orraik.  Talán így már tényleg érthető :)

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.