HIRDETÉS

19 izgalmas tény Csungkingról, a városról, aminek a területe majdnem akkora, mint egész Magyarország

Valószínűleg hallottál már a világ legnagyobb városairól – Pekingről, Tokióról, Újdelhiről vagy épp Mexikóvárosról. Ezek valóban hatalmasak, Peking például nagyjából 30-szor akkora, mint Budapest. Akad azonban egy kevésbé ismert város, ami ötször akkora mint Peking, és alig kisebb kicsivel, mint Magyarország teljes területe.


 1. 11 Gigantománia.


  2009-ben adták át itt a világ leghosszabb hídját, a Chaotianmen Bridge-t, ami közel 2 kilométer hosszú.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A híd megnyitása előtt felvonóval lehetett gyorsan átjutni a folyó túlpartjára, amely napjainkban roppant népszerű a turisták körében.

  Kína egyik legnagyobb könyvesboltja szintén Csungkingben található. Az emberek nemcsak olvasni, hanem fényképezkedni is jönnek ide, mivel a bolt főcsarnokában a tükröződő mennyezet a végtelen könyvespolcok illúzióját kelti, ami egészen hátborzongató látványt nyújt.

 2. 12 Szokatlan várostervezés.


  A modern tervezők olykor felettébb szokatlan ötleteket használnak a város dizájnjának kialakításához. Ezek a lámpák például egy belvárosi buszmegállót díszítenek.

 3. 13 Műemlékek a világ minden tájáról.


  A helyi parkokat a világ más tájáról összelopott hamis látnivalók díszítik. Ez itt a képen például az amerikai Rushmore-hegy apró példánya, 4 amerikai elnök portréjával.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 4. 14 Hagyománytisztelet.


  Noha a város modernnek tűnik és számtalan technikai újítás van, az itt élő gyermekeket például továbbra is fonott kosarakban a hátukon szállítják a lakosok.

 5. 15 Biztonság és kényelem.


  A fiatal városlakók annyira függenek a készülékektől, hogy a városi hatóságok külön sávot alakítottak ki a kezükben okostelefonnal sétáló emberek számára.

 6. 16 A helyiek szokatlan hobbija.


  Csungking egyik lakosa egyszer részt vett egy helyi szálloda reklámkampányában, ahol az volt a feladata, hogy sellőként ússzon a szálloda medencéjében. Annyira megtetszett neki a szerep, hogy elkezdett sellőjelmezeket varrni, hobbiját pedig vállalkozássá gyarapította. Ma már a városi strandokon szinte minden felnőtt nő sellőjelmezben úszkál, ezen már senki meg sem lepődik a városban.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

 7. 17 Vizsgázás egy vízi parkban.


  Annak érdekében, hogy a főiskolai felvételi vizsga kevésbé legyen stresszes a diákoknak, a hatóságok különféle szórakoztató helyeken, például vízi parkokban íratják meg velük a tesztet.

 8. 18 Nyitott nyilvános WC-k.


  Ebben a városban még a nyilvános vécék is turisztikai attrakciók. Főképp azért, mert borzalmasan rosszul építettek: ez a képen látható például egy domb szomszédságában épült, ezért az embereknek esernyővel kell magukat takarni vécézés közben, hogy a dombról ne láthassák őket az emberek.

 9. 19 Ókori történelem.


  Csungking nemcsak led fallal borított üveg felhőkarcolókból áll, hanem számtalan ősi épület is található itt egyúttal. Nem véletlenül: a várost ugyanis 3000 évvel ezelőtt alapították, amikor a félig-meddig mitikus pa törzs itt alapította meg a Pa államot. Ezt az államot i. e. 316-ban az a Csin fejedelemség hódította meg, amely i. e. 221-ben egész Kínát egyesítette.

  1189-ben a déli Szung-dinasztia Csao Tun nevű trónörökösét Kung hercegévé, majd császárrá koronázták. Az új császár kijelentette, hogy az események „kétszeres boldog ünnepet” (suangcsung hszicsing) jelentenek, s e megjegyzés nyomán a várost átnevezték Kétszeres Ünneppé (Csungcsing, ill. Csungking). Azóta ezt a nevet viseli a város.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
24
4 hozzászólás, 24 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!