HIRDETÉS

16 népszerű internetes tévhit, amit ma is gyakran elhisznek az emberek

A szóbeszéd útján eddig is gyorsan terjedtek a különféle alaptalan rémhírek és mítoszok, ma pedig az internet világában az álhírgyártóknak könnyebb dolguk van, mint valaha.


HIRDETÉS

Nincs hozzá másra szükség csak egy ütős fotóra és egy kis körítésre, az emberek többsége pedig vakon elhiszi és birka módjára terjeszti, amit az interneten lát, anélkül, hogy kicsit is megkérdőjelezné azok valódiságát. Pedig ahogy az ábra is mutatja, olykor azért nem ártana…😏

 1. 1 Kádzsár hercegnője volt a szépségideál Perzsiában, és 13 férfi lett öngyilkos azért, mert szakított vele a hercegnő.


  A bal oldali kép valóban Kádzsár hercegnőről készült, akit egyébként becsületes nevén Ismat al-Dawlahnakhívtak. Sem ő, sem édesanyja nem volt egy szépség ez tény, ám mivel muzulmán országban éltek, alapból esélye sem lett volna „férfiakkal randizgatni”, pusztán a neki választott férfihoz hozzámenni feleségül.

  A jobb oldali képen pedig már nem is a hercegnő, hanemZahra Khanom Tadj es-Saltaneh feminista látható, ő volt az első, aki nem félt elutasítani a hidzsáb viselését, európai ruhát hordani és elválni a férjétől. 

 2. 2 Nikola Tesla úszásoktatóként dolgozott 1900-ban, New Yorkban.


  Bár a képen látható férfi valóban hasonlít Nikola Teslára, több sebből is vérzik. Egyrészt a kép elméletileg 1900-ban készült, amikor Tesla 44 éves volt, a képen látható férfi pedig szemmel láthatóan fiatalabb ennél, másrészt pedig Testlának ekkoriban már elég jól ment a sora, így valószínűleg nem lett volna rá szüksége, hogy úszásoktatóként dolgozzon másodállásban.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 A Darth Vader hangját adó James Earl Jones-t bőrszíne miatt nem engedték volna be a londoni Csillagok háborúja partira 1979-ben, ezért Darth Vader jelmezbe kellett bújnia.


  Bár a kép tényleg Londonban készült 1979-ben, illik leszögezni, hogy ekkoriban már nem voltak ,,csak fehérek” számára üzemelő klubbok Londonban. Továbbá pedig a Luke Skywalkertalakító Mark Hamill többször is elmondta, hogy James Earl Jones bár a hangját adta a sötét nagyúrnak, valójában sosem öltötte magára annak jelmezét.

 4. 4 Az óriás ázsiai lódarázs hatalmas, és több száz ember halálát okozza évente.


  Az óriás ázsiai lódarázs valóban hatalmas, ám korántsem annyira, mint azt a fent látható hátborzongató kép mutatja. Valójában ,,csak" ekkora:

 5. 5 A bálna, ami elpusztult az általa elfogyasztott műanyag szeméttől.


  A képen látható műbálnát a Greenpeace aktivistái készítették el az egyik fülöp-szigeteki tengerparton, hogy így hívják fel az emberek figyelmét a környezetszennyezésre. Bár a képen látható bálna csak egy látványos rekonstrukció, ettől még az óceánokban felhalmozódó műanyag hulladék problémája egy létező és aggasztó jelenség.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Ősi űrhajós a spanyolországi Salamanca város katedrálisán.


  Hogy kerül űrhajós egy XVI. században épült székesegyház homlokzatára? A válasz egyszerű: az épületet ugyanis 1992-ben a művész JeronimoGarcia újította fel, aki úgy gondolta, hogy visz egy kis egyediséget a munkájába. Nem mellesleg Jeronimo úgy gondolja, hogy az űrhajós figura a XX. század egyik fontos jelképe, ezért is döntött úgy, hogy megformázza.

 7. 7 A farkasfalka lényege: hogy a három beteg és/vagy sérült farkas a falka elején megy, hogy a többiek szemmel tarthassák őket, mert ha hátul kullognának, valószínűleg lemaradnának és veszélynek lennének kitéve.


  A rendkívül megható és elgondolkodtató gondolatokat megfogalmazó képet és a hozzá tartozó leírást nem véletlenül több százezren osztották meg a Facebookon, pedig sajnos egyáltalán nem az látható rajta, amit a mellékelt szöveg sugall.

  A képet készítő CheddanHunter egy interjúban elmondta, hogy a képen épp egy bölényvadászatot láthatunk és a falka elején látható három farkas még véletlenül sem gyengélkedik, az egyik közülük pedig az alfa. 

 8. 8 A nőstény farkas a hím farkas torka alá bújik, hogy így óvja azt attól, hogy átharaphassák a torkát.


  Ezt a képet szintén rengetegen osztották meg az interneten, ám bármilyen nemes is a hozzá mellékelt gondolat, valójában teljesen légből kapott. A képet készítő Jean Paul elmondta, hogy valóban egy farkasküzdelmet láthatunk, a nőstény farkas azonban csak visszakozáskor ütközött véletlenül a mögötte álló hím farkas torkának, így a felvétel teljes egészében a véletlen műve, nem pedig egy szokásos védekezési módszer a farkasok körében.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
13
3 hozzászólás, 13 pont

Szólj hozzá!

 • 1,280
  Beszélgetésindító: hozzászólásaival érdekes beszélgetéseket generál.
  Ez téleg borzasztó dragaim
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!