HIRDETÉS
ÉrdekességekInterneten talált dolgok

16 népszerű internetes tévhit, amit ma is gyakran elhisznek az emberek

A szóbeszéd útján eddig is gyorsan terjedtek a különféle alaptalan rémhírek és mítoszok, ma pedig az internet világában az álhírgyártóknak könnyebb dolguk van, mint valaha.

  HIRDETÉS

  Nincs hozzá másra szükség csak egy ütős fotóra és egy kis körítésre, az emberek többsége pedig vakon elhiszi és birka módjára terjeszti, amit az interneten lát, anélkül, hogy kicsit is megkérdőjelezné azok valódiságát. Pedig ahogy az ábra is mutatja, olykor azért nem ártana…😏

  1. 1 Kádzsár hercegnője volt a szépségideál Perzsiában, és 13 férfi lett öngyilkos azért, mert szakított vele a hercegnő.


   A bal oldali kép valóban Kádzsár hercegnőről készült, akit egyébként becsületes nevén Ismat al-Dawlahnakhívtak. Sem ő, sem édesanyja nem volt egy szépség ez tény, ám mivel muzulmán országban éltek, alapból esélye sem lett volna „férfiakkal randizgatni”, pusztán a neki választott férfihoz hozzámenni feleségül.

   A jobb oldali képen pedig már nem is a hercegnő, hanemZahra Khanom Tadj es-Saltaneh feminista látható, ő volt az első, aki nem félt elutasítani a hidzsáb viselését, európai ruhát hordani és elválni a férjétől. 

  2. 2 Nikola Tesla úszásoktatóként dolgozott 1900-ban, New Yorkban.


   Bár a képen látható férfi valóban hasonlít Nikola Teslára, több sebből is vérzik. Egyrészt a kép elméletileg 1900-ban készült, amikor Tesla 44 éves volt, a képen látható férfi pedig szemmel láthatóan fiatalabb ennél, másrészt pedig Testlának ekkoriban már elég jól ment a sora, így valószínűleg nem lett volna rá szüksége, hogy úszásoktatóként dolgozzon másodállásban.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 A Darth Vader hangját adó James Earl Jones-t bőrszíne miatt nem engedték volna be a londoni Csillagok háborúja partira 1979-ben, ezért Darth Vader jelmezbe kellett bújnia.


   Bár a kép tényleg Londonban készült 1979-ben, illik leszögezni, hogy ekkoriban már nem voltak ,,csak fehérek” számára üzemelő klubbok Londonban. Továbbá pedig a Luke Skywalkertalakító Mark Hamill többször is elmondta, hogy James Earl Jones bár a hangját adta a sötét nagyúrnak, valójában sosem öltötte magára annak jelmezét.

  4. 4 Az óriás ázsiai lódarázs hatalmas, és több száz ember halálát okozza évente.


   Az óriás ázsiai lódarázs valóban hatalmas, ám korántsem annyira, mint azt a fent látható hátborzongató kép mutatja. Valójában ,,csak" ekkora:

  5. 5 A bálna, ami elpusztult az általa elfogyasztott műanyag szeméttől.


   A képen látható műbálnát a Greenpeace aktivistái készítették el az egyik fülöp-szigeteki tengerparton, hogy így hívják fel az emberek figyelmét a környezetszennyezésre. Bár a képen látható bálna csak egy látványos rekonstrukció, ettől még az óceánokban felhalmozódó műanyag hulladék problémája egy létező és aggasztó jelenség.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Ősi űrhajós a spanyolországi Salamanca város katedrálisán.


   Hogy kerül űrhajós egy XVI. században épült székesegyház homlokzatára? A válasz egyszerű: az épületet ugyanis 1992-ben a művész JeronimoGarcia újította fel, aki úgy gondolta, hogy visz egy kis egyediséget a munkájába. Nem mellesleg Jeronimo úgy gondolja, hogy az űrhajós figura a XX. század egyik fontos jelképe, ezért is döntött úgy, hogy megformázza.

  7. 7 A farkasfalka lényege: hogy a három beteg és/vagy sérült farkas a falka elején megy, hogy a többiek szemmel tarthassák őket, mert ha hátul kullognának, valószínűleg lemaradnának és veszélynek lennének kitéve.


   A rendkívül megható és elgondolkodtató gondolatokat megfogalmazó képet és a hozzá tartozó leírást nem véletlenül több százezren osztották meg a Facebookon, pedig sajnos egyáltalán nem az látható rajta, amit a mellékelt szöveg sugall.

   A képet készítő CheddanHunter egy interjúban elmondta, hogy a képen épp egy bölényvadászatot láthatunk és a falka elején látható három farkas még véletlenül sem gyengélkedik, az egyik közülük pedig az alfa. 

  8. 8 A nőstény farkas a hím farkas torka alá bújik, hogy így óvja azt attól, hogy átharaphassák a torkát.


   Ezt a képet szintén rengetegen osztották meg az interneten, ám bármilyen nemes is a hozzá mellékelt gondolat, valójában teljesen légből kapott. A képet készítő Jean Paul elmondta, hogy valóban egy farkasküzdelmet láthatunk, a nőstény farkas azonban csak visszakozáskor ütközött véletlenül a mögötte álló hím farkas torkának, így a felvétel teljes egészében a véletlen műve, nem pedig egy szokásos védekezési módszer a farkasok körében.

  9. 9 Apokaliptikus naplemente Moszkvában.


   Az elvileg „Photoshop nélkül” készült kép valójában két teljesen eltérő fotó összeolvadásának gyümölcse. Az eget adó hátteret a holland fotográfus, Marieke Mandemaker készítette, a kép másik része pedig egy sima fotó a Moszkvában található Krimszki hídról.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 10 A Hubble űrtávcsővel lencsevégre kapott ,,Mennyek kapuja".


   Az Omega-ködről készült kép átszerkesztett változata Adam Ferriss grafikus tervező keze munkája. Az pedig, hogy az emberek elkezdték megosztani és terjeszteni ezt a nyilvánvalóan légből kapott és hamis fotót a ,,mennyek kapujáról”, az már csak az emberek hiszékenységét bizonyítja.

  11. 11 ,,Így készül a jégsaláta a Teszkóban."


   Azt hiszem, hogy ezzel a címmel kezdett el terjedni idehaza ez az egész világon nagy népszerűségnek örvendő felvétel. Valójában azonban ez egyáltalán nem igaz, a felvételen egy, a valódira megszólalásig hasonlító műzöldség elkészítését láthatjuk – mivelhogy Ázsiában roppant népszerű ez a fajta művészeti ág, melynek keretén belül az emberek megpróbálnak minél élethűbb utánzatokat készíteni.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 Miután leváltották, mint kormányzó, Arnold Schwarzeneggert már nem látták szívesen abban a los angelesi hotelban, aminek a bejárata előtt egyébként az ő szobra áll, és mivel nem adtak ki neki szobát, ezért a szobra előtt aludva töltötte az éjszakát.


   Az egész történetnek a kiváltó oka ez az Arnold Schwarzenegger által megosztott Instagram-fotó és leírás, melyben azt pedzegette, hogy ,,milyen gyorsan változnak az idők”. Ezzel azonban ő csak saját magára és a szobrára gondolt, minden más pedig már csak egyszerű hazugság, amit a közösségi oldalak felhasználói találtak ki és kezdtek el terjeszteni. Arnold egyébként természetesen nem töltötte a szobra mellett az éjszakát, csak egy kép erejéig feküdt le mellé.

  13. 13 A srác, aki átaludta a Barack Obama metrón tett látogatását.


   „Anya, nézd! Találkoztam az elnökkel!” – ezzel a címmel terjedt el az alvó fickót és Barack Obamát ábrázoló fotó, aminek annyi a szépséghibája, hogy az alvó fickó valójában nem volt jelen a kép készítése közben. Ennek ellenére a képen szereplő Average Rob azóta jól meglovagolta a hamis fotót övező érdeklődést és valóságos rajongótábort épített ki magának az Instagramon.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  14. 14 Olyan erős volt a napsütés Arizonában, hogy megolvadtak a személyautók műanyag részei.


   A fotó valódi, mindössze annyi a hazugság vele kapcsolatban, hogy nem Arizonában készült és nem a természetes napsütés, hanem egy közeli gázrobbanás hője olvasztotta meg az autók lökhárítóját.

  15. 15 Melania Trump nagyanyja orosz kém és pilóta volt.


   Szegény Melanie nagymamája még egy kitalált nevet is kapott - Olga Orliffnak nevezte el őt az internetes fakenews közösség, és JanetLeigh színésznő 1957-es 'Sugárhajtású repülő' című filmje fotójával kezdték el terjeszteni ezt a minden tekintetben kamu hírt.

  16. 16 Az iraki árvák az elvesztett szüleikről készített rajzok mellett alszanak.


   A képet az iráni fényképész, BaharehBisheh készítette a saját unokatestvérérők, aki az utcán rajzolt, amikor egyszer csak elfáradt és elaludt. Bahareh úgy gondolta, hogy ez egy kihagyhatatlan pillanat, ezért székre állt és lefotózta a gyermeket, később pedig egy rakás hasonló képet készített. Mindegyik ilyen kép megrendezett és nem valódi iraki menekült gyermekeket ábrázol.


   Bónusz: nyugalom, nem szakadt be. nyugi. Fél órája voltam arra kocsival.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

4 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 1,280
  Beszélgetésindító
  Ez téleg borzasztó dragaim

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.