HIRDETÉS BEZÁRÁS

20 izgalmas tény a hétköznapi dolgainkról, ami bizonyítja, hogy a világ tele van meglepetéssel

🔥 9 hozzászólás

  Tudod, hogy miért fehér színűek a repülőgépek? Van tipped, hogy mikor lehetett az utolsó nyilvános kivégzés Magyarországon? A világ tele van ilyen és ehhez hasonló izgalmas érdekességekkel, melyekről – különböző okokból kifolyólag – nem rendelkezünk kellő ismeretekkel.

  HIRDETÉS

  Ennek leküzdése érdekében az alábbiakban 20 érdekes tényt gyűjtöttünk össze a világ legváltozatosabb dolgairól, melyekről nagy valószínűséggel még Te sem hallottál korábban…🧐

  1. Senki sem tudja, hogy ki nevezte el a Földet.

  2. Az 1994-es nagy Los Angeles-i áramszünet idején többen is hívták a rendőrséget, hogy „ijesztő, baljóslatú felhő” láthatók az égen. Ez a valami nem más volt, mint a Tejút.

  3. Tudósok rájöttek, hogy a bálnák és a vízilovak távoli rokonok, akiknek körülbelül 50 millió évvel ezelőtt egy és ugyanaz volt az ősük.

  4. A repülőgépeket azért festik (többnyire) fehér színűre, mert ez a szín könnyíti meg leginkább a hibák keresését – pl. olajfoltok, repedések, égési sérülések, stb. A másik ok, amiért a repülőgépek többsége fehér színű az az, hogy a fehér szín megakadályozza gép testének felmelegedését, míg minden más szín elnyeli a napfényt és így túlmelegedést eredményezhet.

  Érdekes tények Facebook

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  5. Egy közönséges csiga gyorsabban mozog, mint egy rézhuzal elektronjai.

  6. A new york-i metróban használt lámpákhoz nem közönséges égőket használnak, amit az óramutató járásával megegyező irányban kell betekerni, hanem olyanokat, melyeket azzal ellenkezőleg. Ennek egészen egyszerű oka van: így akarják meggátolni, hogy az emberek kilopják az égőket a lámpákból.

  7. A Ritter Sport-féle csokoládékat azért kezdték négyzet alakban gyártani a 30-as években, hogy könnyebben beleférjenek az emberek kabátzsebeibe anélkül, hogy megtörnének.

  Ritter sport csokoládé

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  8. Az ókorban a kis mennyiségű, értékes (arany, ezüst, drágakő stb.) tárgyak mérésére gyakran a szentjánoskenyér (karob) magját (keration) használták. Innen ered a karát, amelyet az aranyművesek még ma is használnak drágakő és nemesfémek súlyának jellemzésére (ma rögzített egység, 1 karát = 200 mg).

  9. A 19. századi Angliában a férfiak körében olyan népszerű volt a hajápolási célokra használt makasszar olaj, hogy a háziasszonyoknak kendővel/törülközővel kellett letakarniuk a bútorokat, (kanapé, karosszék) hogy ne tegyék tönkre őket a férfiak hajáról rájuk kenődő olaj.

  Kendővel letakart bútorok

  10. Ha egy ember úgy döntene, hogy megeszik egy egész jegesmedve májat, valószínűleg belehalna, köszönhetően a hihetetlenül magas A-vitamintartalmának, ami ilyen dózisban már mérgező.

  11. Tanulmányok kimutatták, hogy a kisbabák szeretik látni a szüleik mosolyát, és sokszor ez az oka annak, hogy akaratlanul is visszamosolyognak ránk, hiszen boldogok a mosolygó anyukák/apukák látványától.

  Mosolygó kisbaba

  12. A görög nemzeti himnusz egy 158 versszakos költeményén alapszik, ám csak az első két versszakot szokták elénekelni.

  13. Külső hasonlóságaik ellenére a nyulak és a lepusok egyáltalán nem azonos állatok. Sok más egyéb mellett eltérő a kromoszómaszámuk is, a nyulaké 22 míg a lepusoké 24.

  14. Szaúd-Arábia tevéket importál Ausztráliából. Természetesen léteznek arab tevék is, ám ezeket inkább csak a turisták szórakoztatása okán használják, a mindennapi életben és a különféle feladatok elvégzésére azonban Ausztráliából importált tevéket használnak.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  Arab tevék
  elválasztó
  15. Az 1800-as évekig a világ lakosságának mintegy 43%-a nem élte meg az 5 éves kort.

  16. A reggelente a szánkból áradó kellemetlen szag egyik fő okozója, hogy éjszaka alig van nyáltermelődés a szánkban, így a baktériumok felhalmozódnak és bomlásnak indulnak.

  17. A nagyobb épületeken azért használnak forgóajtókat, mert ez segít enyhíteni az épület belsejében található, általában klímával elért hőmérséklet ‘elszökését’.

  Hilton szálloda

  18. A brazil labdarúgó válogatott az egyetlen olyan csapat, aki eddig minden világbajnokságon szerepelt. Emellett ők a legsikeresebbek is ebben a bajnokságban: ezidáig ötször nyerték már meg.

  19. Az 1830-as évekig a ketchupot a hasmenés, a reuma és az ekcéma gyógyszereként használták.

  20. Az utolsó nyilvános kivégzés (akasztás) 1988. július 14-én volt Magyarországon. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Csillagok háborújának az első trilógiája már teljes volt (4. 5. és 6. rész), amikor Magyarországon még embereket végeztek ki.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

9 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  • 10,394
   20 hozzászólásElső hozzászólásÖregmotorosLétrejött!Első reakcióTizedik reakcióMozinéző10 hozzászólás
   elég egy sortűz! ne pazaroljuk a kötelet!
 • 13. A mezei nyulakból háziasították a házi nyulat. Amúgy tényleg teljesen más állatok. Tényleg. 
 • 20. A kivégzés nem volt nyivános. Csak az volt az utolsó. Vadász Ernőt akasztották fel.
 • 20. Igen az első trilógia már teljes volt mikor Magyarországon még embereket végeztek ki, viszont már a 9.résznél tartunk mikor tengerentúlon (USA) még mindig embereket végeznek ki.
 • Egy kivégzésre azt írni, hogy “embereket végeztek ki”, az azért túlzás. 
  • ... és egyben morbid is az összehasonlítás: mintha azt akarná sugallni a cikk, hogy ha leforgatták a Star Wars-trilógiát, akkor szabad rablás közben agyonverni egy embert (ti. "rablógyilkosság" miatt akasztották fel, és nem nyilvánosan, hanem a börtön belső udvarán)
 • 14. Hát persze, Szaúd-Arábiában annyi a turista, hogy egymást tapossák, már évtizedek óta, nyilván nagyon igénybe veszik szegény helyi tevéket. Ja, nem is... Csak néhány éve engednek be turistákat, korábban csak dolgozni menni vagy zarándokolni lehetett az országba.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.