HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

15+ tény, ami bizonyítja, hogy a világ még mindig képes meglepni minket valamivel

  A világ legnagyobb internetes enciklopédiájában, a Wikipédiában csupán angol nyelven több mint 6 millió cikk található, és a számuk napról-napra növekszik. A több millió különböző témájú cikkben pedig sok érdekességet olvashatunk a világról, egyes legendák szerint pedig ha mindegyik cikkben rákattintunk az ott található első linkre, akkor néhány oldal után elkerülhetetlenül is valamilyen „filozófia” témájú cikkhez keveredünk: vagy legalábbis az online enciklopédia angol nyelvű változatában 97%-ban ez történik.

  HIRDETÉS

  Eszünk ágába se jutna persze a Wikipédiához hasonlítani magunkat, de aki gyakran olvas bennünket, az tudja, hogy időről-időre itt a Liked.hu-nál is igyekszünk különféle érdekes tényekkel meglepni és kicsit talán sokkolni a látogatóinkat. Nem volt ez másképp most sem: cikkünkben ezúttal 17 hihetetlen érdekességet gyűjtöttünk össze a világ dolgaival kapcsolatban.

  Oroszlánok

  • Az oroszlánok esetében a sörényük növekedése közvetlenül kapcsolódik a tesztoszteron szintjükhöz – ennek köszönhetően a nőstényeknél és az ivartalanított hímeknél egyáltalán nem nő sörény. Persze vannak kivételek: néhány évvel ezelőtt Botswana egyik nemzeti parkjában 5 nőstény oroszlánt fedeztek fel, akiknek a fejét sörény díszítette – bár nem volt olyan díszes, mint a hímeké, mégis teljes értékű sörény volt.
  • Az angol nyelv leghosszabb szava 189.819 betűből áll, és három órába telik kimondani. Ez a „titin” nevezetű protein teljes neve.
  • Egy tanulmány szerint, melynek eredményeit a Science folyóirat közölte, a lágy ételek fogyasztása megváltoztatja az ember beszédét. A növényi termékek gyakori fogyasztása megváltoztatja az ember fogainak és állkapcsának összetételét úgy, hogy sokkal inkább alkalmas lesz az „f” és „c” hangok kiejtésére.
  • A Lego cégnek van egy titkos föld alatti építménye, ahol minden valaha megjelent játékukról van egy másolatuk.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Kacsacsőrű emlős csontváz

  • A kacsacsőrű emlősök olyan furcsa lények, akiknek a kölykei tojásból kelnek ki és mégis anyatejjel táplálkoznak, ráadásul nincs gyomruk. Tanulmányok kimutatták, hogy az evolúció során a kacsacsőrű emlősök elvesztették a génjük azon részét, amely felelős volt ennek a szervnek a kialakulásáért.
  • Cseh és német tudósok egy kísérletet végeztek, amelyben 70 különböző fajtájú, méretű és korú kutya viselkedését vizsgálták. Kiderült, hogy az állatok a ürítés közben úgy igazítják a testüket, hogy az megfeleljen, az észak-déli tengelynek. Érdekesség, hogy ez csak akkor történik meg, ha a Föld mágneses mezeje nyugodt, minden más esetben az állatok „belső iránytűje” összezavarodik.
  • Egyes halak képesek ásítani, köhögni, sőt még böfögni is.

  Shakespeare

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • Senki sem tudja, hogy William Shakespeare nevét valójában hogyan kell írni. Sőt, még maga az író sem tudta. Élete során körülbelül 80 különböző aláríást használt, melyek között szerepelt: a Willm Shakp, a William Shakspēr, a Wm Shakspē, a William Shakspere, a Willm Shakspere és a William Shakspeare is.
  • Amikor a színészek szerepet játszanak, akkor nem csak a hősük jelmezét veszik fel és megváltoztatják a viselkedésüket, hanem szó szerint más emberekké válnak. Agyi vizsgálatok kimutatták, hogy a alakítás közben a színészek agyában drámai folyamatok mennek végbe: a színészek ilyenkor tulajdonképpen teljesen magára öltik az általuk játszott szereplő személyiségét.
  • Amikor horror filmeket nézünk, a véralvadásért felelős fehérje szintje emelkedni kezd a vérünkben. Kiderült tehát, hogy a „hideg vérű” kifejezés nem is áll olyan messze az igazságtól.
  • Csettintés közben a jellegzetes hangot nem az egymásra tett ujjaink produkálják, hanem a hüvelyujj izompárnájának csapódó középső ujj okozza.

  Nagy lebowski

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • Van egy „dudeizmus” nevezetű vallás, amely Ethan és Joel Coen „A nagy Lebowski” című filmjén alapul. Körülbelül 400 ezer hívője van a világon, akik úgy vélik, hogy az életben mindig együtt kell sodródnunk az áramlással, nem szabad aggódnunk, ha valami rossz történik, és meg kell találnunk az örömöt az olyan egyszerű dolgokban is, mint például a bowling – szóval ugyanúgy, mint ahogy a film legendás hőse, Jeff Bridges is tette.
  • Kínában már a 12. században hordtak napszemüvegeket. A lencséket kvarcból készítették és egy meglehetősen durva keret tartotta az arcon. A szemüveg nemcsak védett a napfénytől, de az érzelmek elrejtésében is segített, ezért például a bírók és elítéltek is előszeretettel hordták őket a kihallgatáskor.
  • A Kínai Nagy Falat alkotó tömböket speciális „cement” tartja össze, amely mészből és ragadós rizs kásából készült. Ugyanez a megoldást figyelhető meg a Ming-korszak más nagyméretű építménye esetében is.

  Ikerpár gyerekek

  • Az egypetéjű ikerpárok saját gyermekei nem egymás unokatestvérei lesznek. Valójában féltestvérek, legalábbis genetikailag, mivel a DNS-ük 25%-ban azonos, míg a szokásos unokatestvéreké csak 12,5%-ban.
  • Elképesztő magassága miatt a Dubajban található Burj Khalifa felhőkarcoló lehetővé teszi, hogy megnézzük belőle a naplementét az első emeletéről, majd a villámgyors liftjével a legfelső emeletére utazva még egyszer láthassuk azt.
  • Életünk során a szívünk körülbelül 2,5 milliárd alkalommal ver, és körülbelül 7500 liter vért pumpál naponta.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.