HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

15+ tény az ausztriai életről, ami nagy meglepetésként szokta érni az ide érkező turistákat

  Ausztria egy nagyon különleges ország Európa közepén, mely az egész világról vonzza a látogatókat, akik kíváncsiak a híres osztrák síterepekre, vagy szeretnének megismerkedni az ország gazdag történelmi és kulturális örökségével. Egész Ausztria – beleértve az itt élő embereket és a csodálatos tájakat – nagyon inspiráló, ezért biztos, hogy aki egyszer ide látogatott, az egyszer még visszatér.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál természetesen mi magunk is többször voltunk már a nyugati szomszédnál, ám teljesen más szemmel nézünk rá, mióta elolvastuk a most következő tényeket és internetezők által megosztott élményeket.

  Ausztria Spitteleau égető

  • A Spittelau-i szemétégető ma az osztrák főváros egyik védjegye. A turistákat rendre ámulatba ejti az épület megjelenése: a falakat színes mozaikok díszítik, az arany kupolák pedig gyönyörűen csillognak a napfényben. Az épület tervezése egy híres osztrák művész, Friedensreich Hundertwasser nevéhez fűződik. A férfi azonban lelkes környezetvédő, ezért csak akkor volt hajlandó elvállalni a projektet, amikor megbizonyosodott arról, hogy a Bécs központjában felállított új üzem nem károsítja a környezetet.
  • Hiába tudsz németül, nem biztos, hogy megérted az osztrákokat. Ha a pénztárnál kérsz egy tüte-t (németül: zacskó), akkor valószínűleg furcsán néznek rád, mivel ők sackerl-nek hívják az ilyet. Bár az osztrákok az iskolában megtanulják a német nyelvet, valójában országszerte több nyelvjárás létezik. Ennek köszönhetően egyébként a helyi emberek pusztán néhány szóból ki tudják találni, hogy a beszélgetőpartnerük az ország melyik részéből érkezett. Annyira változatos módon beszélik a német nyelvet, hogy néha maguk az osztrákok sem értik egymást. © Afloat / Pikabu

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ágynemű ausztriában

  • Az osztrákok nem használnak paplanhuzatokat. Ha bejelentkezel egy szállodai szobába, akkor hamar felfog tűnni, hogy egy huzat nélküli takaró hever az ágyon. Ilyenekkel még az osztrákok házaiban is ritkán találkozni, ezért a tapasztalt turisták sokszor huzatot hoznak magukkal, amikor ide utaznak. *javítva
  • Az osztrákok egyenesek. Nem fogják visszafogni magukat, ha valamivel elégedetlenek. Ne lepődj meg, ha egy osztrákkal történő beszélgetés során sok negatív vagy pozitív megjegyzést kapsz a megjelenésedet vagy a viselkedésedet illetően – ez része az osztrák őszinteségnek, amit a turisták könnyedén összetéveszthetnek a durvasággal.
  • Ha megkérdezed egy osztráktól, hogy „kövérnek tűnök ebben a ruhában?” – akkor készül fel a létező legőszintébb igazságra. Közvetlenül a másik ember arcába mondják az igazságot, és ezt elvárják a másik féltől is. © Mariana Bernasconi / Quora
  • Illetlenség nem egymás szemébe nézni koccintás közben. A poharakkal történő koccintás közben az osztrákok mindig egymás szemébe néznek. Úgy gondolják, hogy ennek megsértése komoly illetlenség.

  Ausztria síterep

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • Valószínűleg nem találsz olyan osztrákot, aki nem tud síelni. Gyerekkoruktól kezdve tanulják, mivel a szüleikel együtt járnak síelni. Iskolás korukban sokan sítáborokba járnak, tehát nem véletlen, hogy általában az osztrák síelők kapják a legtöbb érmet a Világ- és Európa-bajnokságokon. „A síelés nem olcsó, ezért sok osztrák csak évente egyszer vagy kétszer síel. Ennek ellenére jók vagyunk a síelésben, és jobban értékeljük, mint például a futballt.” © Jakob-Manuel Krobath / Quora
  • „Különleges” módon köszöntik egymást. A világ legtöbb országában már az is különlegesnek számít, ha átölelik egymást az emberek üdvözléskor, de az osztrákok hozzánk hasonlóan két arcra nyomott puszival köszöntik a barátaikat és rokonaikat egyaránt – ez a fajta közvetlenség pedig nagyon meg szokta lepni a világ kevésbé közvetlen országaiból érkező turistákat.
  • Ha az osztrákoknak egy ágyon osztoznak, mindenki szigorúan saját takaróval alszik. Ez hozzátartozik az intim szféra illúziójához még egy ilyen helyzetben is, és garantálja, hogy éjszaka senki se fázzon, illetve ne legyenek konfliktusok az egymásról lehúzott takaró miatt.

  Osztrák liftgombok

  • Az osztrák liftek gombjai a frászt hozzák a turistákra. Sokan nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy a számok mellett betűk is vannak a panelen, ezért teljes rejtélyként tekintenek rá. Az ilyen betűk egyébként legtöbbször a tetőre vagy az alagsorba visznek.
  • Nem mindenki engedhet meg magának egy belépőt a híres Bécsi Állami Operaházba, de vannak alternatív megoldások. Az előadás napján pár órával a kezdés előtt a megmaradt jegyeket olcsón, rendszerint egy kávé áráért megvásárolhatják a nézők. Ilyenkor azonban fel kell készülni rá, hogy óriási sorokban állnak az emberek a híresebb előadások leértékelt jegyeiért. © Rohan Jain / Quora
  • ,,Az osztrák vécékben van egy polc” – szokták panaszkodni a turisták. Ausztriában sok helyen (hozzánk hasonlóan) alacsony öblítéses vécéket használnak. Ennek lényege, hogy a végtermék egy kiképzett panelra érkezik, ami meggátolja, hogy a víz visszacsapjon, illetve megkönnyíti a székletminta vételt, ha például orvosi vizsgálatra kell mennie az embernek. Ez szintén nagy meglepetésként szokta érni a turistákat, mivel a világ legtöbb országában mély öblítéses vécék vannak, vagyis a végtermék közvetlenül a vízben landol.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ausztria vásárlás

  • Az osztrák lakók kapkodva pakolnak a pénztárnál történő vásárláskor. A szupermarketekben történő fizetéskor az árukat igyekeznek a lehető leggyorsabban elpakolni. Ez egy ki nem mondott szabály, amivel igyekeznek felgyorsítani a vásárlás menetét és lerövidíteni a sorban állás idejét.
  • Az országban külön adó van a kutyákra. Ennek mértéke megegyezik a négylábú kedvencek tulajdonságaival, függetlenül annak fajtájától. Minden város önállóan állapítja meg ezt az adókulcsot, de a gazdik évente átlagosan 72 eurót fizetnek az első kutya után, és 105 eurót minden további kutya után. Azok, akik nem fizetnek adót a kutyájuk után, nagy összegű pénzbírsággal sújthatók.
  • Bécsben a városi kertészkedés nagyon fejlett. Az utcákon sétálva olyan ápolt és különlegesen kialakított fákkal és bokrokkal találkozhatunk, melyek nem jellemzők a világ más nagyvárosaira. Az ott lakó emberek is hozzájárulnak ehhez, akárcsak a boltosok, akik különleges virágokat, zöldségeket, és gyógynövényeket termesztenek az erkélyeiken, ablakaikon és kerthelyiségeikben.

  Ausztria tanulás

  • Az osztrákok egész életükben tanulhatnak az egyetemen. Mivel az osztrák egyetemeken ingyenes a tanulás, ezért bárki jelentkezhet ide, függetlenül az életkorától. Ez persze abszurd helyzeteket tud szülni, előfordul ugyanis, hogy az osztálytársad mondjuk valakinek a nagyapja, aki úgy döntött, hogy felfrissíti kicsit a tudását, vagy új ismereteket szerez.
  • A legtöbb országban az idegen emberek folyamatos bámulása illetlenség, de itt más a helyzet. A helyiek leplezetlen érdeklődéssel figyelik az idegeneket, legyen szó tömegközlekedésről vagy az utcán történő sétálásról. Ez nem jelenti azt, hogy bármi bajuk lenne az adott illetővel, egyszerűen csak így fejezik ki a kíváncsiságukat és érdeklődésüket, ami az országban egyébként teljesen bevett és elfogadott szokás. „Ha szégyenlős vagy, ha valaki ok nélkül bámul téged a metrón, akkor valószínűleg nem éltél még Bécsben.” © toffmon / Reddit

  Jártál már Ausztriában? Mi volt a legérdekesebb, amit ott láttál?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

42 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • "Az osztrákok nem használnak ágyneműket. Ha bejelentkezel egy szállodai szobába, akkor hamar felfog tűnni, hogy egy ágynemű nélküli takaró hever az ágyon. Ilyenekkel még az osztrákok házaiban is ritkán találkozni, ezért a tapasztalt turisták sokszor ágyneműt hoznak magukkal, amikor ide utaznak."Egyrészt: fel fog tűnni, jó lenne már "felfogni" az igekötős igék írását.Másrészt dehogynincs ágynemű, dolgoztam osztrák hotelben, nagyon is volt.
  • Pontosan. Én is voltam már osztrák hotelben, apartmanban is és ott is volt 
  • Síző vagyok,rengeteget járok ide. Érdekes módon mindenhol volt ágynemű:) és a képen is van ágynemű.
  • Csak olyan szálláshelyeken voltam Ausztriában, ahol felhúzott ágyneművel vártak. Olaszországban viszont, főleg a mediterrán részeken nem adnak paplant, csak egy vékony plédet, amit lepedővel tudsz elhatárolni a testedtől, mivel ezt nem mossák minden vendég után.
 • Van ágynemű/ nem mindenki bámulja a másikat, csak a " furcsák" akár a pesti metrón, a boltban való sietség pakolásnál a pénztárostól függ, németeknél , és magyaroknál is ez a helyzet, mert a fizetésük múlik rajta :/
 • A bolti részt igazolom, a sielős is megállja a helyét. A többi viszont.. Grazban pl tasche a bolti szatyor,nem sackrl. Az akkcentusokkal egyetértek. Egyenesek? Kb mint mi magyarok. Van aki nagy arc van, aki nem tesz megjegyzéseket.Na tschüss papa! 
 • Kivancsi lennek arra, hogy a cikk iroja volt-e Ausztriaban, vagy csak hallomas alapjan irta meg ezt a nagyos hibas cikket! Pl. Agynemü /en ahol eddig voltam es az nagyon sok hely/ mindenhol volt, elkepzelhetetlen nelküle! Sajat takaro! Nagyon sok par alszik egy takaro - ugynevezett francia takaro/ alatt. Ezek merete termeszetesen a duplaja a sima takaronak. Liftgombok! Van ilyen mashol is es erthetö /termeszetesen ehhez ismerni kell az adott orszag nyelvet/. WC. Nem tudom hogy jön ide, de van ketfele es mindkettö hasznalatos. Kutyaado! Tartomanyonkent valtozik es en a kutyusom utan 50 Eurot fizettem /B/.De ez nem csak Ausztriaban van igy, mashol is van ebado! Az idösebb osztrakok között /es a fiatalok között is/ vannak akik nem tudnak sielni. Ha feltünöen viselkedsz mindenhol "megbamulnak". Koccintas közben mashol is illik a partner szemebe nezni.A tanulas valoban ingyenes de ahhoz be kell jutnod az egyetemre es ehhez felveteli vizsga szükseges. Ha az eredmenyed jo es hely is van /sok a jelentkezö minden egyetemen/  akkor minden rendben.
 • Eddig nagyon szerettem a cikkeit a like.hu-nak,de ezek után, elgondolkodom, melyiknek mennyi lehet a valóság alapja!! Nem ragozom amiket az előttem szólók már leírtak,de valóban a cikk (alsó hangon)85%- egyáltalán nem igaz!! Jaaa, Ausztriában élek több,mint 10 éve. Szóval valóban el kéne gondolkodni egy kis Ausztriai pihenésen a cikk írójának,hogy lássa mennyi butaságot hordott itt össze!!! 🤦Szép napot mindenkinek!! ☺️
 • "Az osztrák liftek gombjai a frászt hozzák a turistákra. Sokan nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy a számok mellett gombok is vannak a panelen" szerintem minden liftben vannak gombok a szamok mellett. Vagy tevedek?
  • Azt írja hogy számok mellett betűk.De máshol is van ilyen, például nálunk. Földszint, alagsor, parkoló.... 
  •  "... hogy a számok mellett betűk is vannak a panelen ..."Mondjuk otthon is emlékszem "Fsz", "P", gombokra.  :-)
   • Mostmar azt irja. Én idéztem akkor meg az volt ott hogy gombok. Amugy nalunk is volt MF (magas foldszint) , meg F (földszint)
 • Örült sok tudatlansag amit itt irtak. Az, hogy Ausztriai szallodakban nem adnak agynemüt, az ver mindent. 45 eve elek itt, allandoan utazok, de ilyennel meg nem talalkoztam!!!
 • Én harminc évig dolgoztam Bécsben. Van egy-két igaz dolog a cikkben, de más részük vagy szamárság, vagy csak nagyon messziről érkező ember szemében furcsa (üdvözlés, saját takaró, WC, stb.). Ausztria sokkal jobban hasonlít Magyarországhoz, mint például Németország, az emberek kevésbé tartózkodóak, távolságtartóak.
 • A mai napig Ausztriában dolgozom igaz már nem a szakmámban mert meguntam és helyette most más fajta területen dolgozom.,egyébként a szakmám felszolgáló és a tapasztalatom az hogy mindenki fizette a saját számláját amit fogyasztott ezzel nem is lenne gond ha mondjuk nem egy család jön mondjuk és mindenki külön fizet! A durva az ,az hogy mindig így volt mert az osztráknak nem az erősége  hogy a másikat meghívná  estleg valamire is! Hozzá teszem 10 évig voltam kint felszolgáló és a borravaló sem az erősségük mert te akkor is csak egy külföldi maradsz nekik akár hogy is beszéled a nyelvüket vagy jól dolgozol!Mindig is éreztetni fogják velünk hogy mi nem Osztrákok vagyunk ez az en véleményem!
 • Ez így igaz ahogy ide le van írva festői környezet tisztaság nyugalom jólét turista paradicsom mi 50éve elvagyunk maradva tőlük szeretnék ilyen országba élni.
 • Tavaly beköltöztem egy osztràk vàrosba, LustenauA vàroshàzàn ajàndèkokat kaptam!Parkolò jegy egy èvre, mustàr itt gyàrtjàk, szemetes zacskòk, Kèpes ujsàgok , mindent amit a vàrosròl tudni lehet ès rengeteg kedvessèg ès figyelmessèg .Eltelt egy èv ,szeretem ezt a vàrost☺.
  • Utàlak!....fúj...hazudsz.....utàlak....mindenkit utàlok aki nèmetül beszèm ès jól èrzi magàt ott....
 • Amerre én jártam, mindenhol volt ágynemű. Az osztrák, egy identitás nélküli nép. Osztrákoknak vallják magukat, de csak németül beszélnek. És azt is rosszul. A népesség fele szerb, horvát, albán, arab, török, afrikai, stb. Ne aggodj, nem fogsz kapni semmiféle őszinte, vagy kevésbé őszinte megjegyzést, egy gerinctelen, sunyi, közönyös és kétszínű nép. Egyáltalán nem kapkodnak a pénztárnál. Épp ellenkezőleg, lassúak és közönyösek másokkal szemben. És a felsőfokú oktatás sem ingyenes. Az idegeneket nem bámulják meg, mivel a lakosság fele idegen. Bécs lakosságának negyvenöt százaléka bevándorló. Koccintás közben, mi magyarok is egymás szemében nézünk. Már aki, akárcsak osztrákéknál. Egyszóval, a cikk úgy marhaság, ahogy van. A szerzője szerintem soha nem járt Ausztriában. 
 • Na aki ezt írta, sosem járt még osztrák hotelban, apartmanban. El ne higgyétek, hogy nincs huzat! Baromság. Bécsben és Tirolban tanulnak vendéglátást az amcsik, mert ez a nemzetközi csúcs itt.Na viszont a Jugendherberge, az már más kategória. Ott jobb, ha előre megérdeklődi az ember, hogy kell-e vinni huzatot vagy lehet kérni tőlük.Ami a WC-t illeti, jobb az  úgy. Nem lesz vizes a popó.
 • Salzburgban lassan 3 éve élek,  igenis van ágynemű, paplan huzat is van, van igaz extrapokroc, huzatlanul de az a fázósabb turistáknak  van, mert it kb 5°C fokkal hűvösebb van reggelente.
 • Ahol én dolgom, ott pl nincs ágynemű felhúzva, a vendégnek kell és lehúzni is. 😁 
 • A tökföldeket, és a színes túlpuccozott házakat kihagytátok. Imádnak pl rengeteg kertidíszt felhalmozni az udvarukra, ami már már kicsit ízléstelennek hat. 
 • Van ágynemű! Paplanhuzat is. A felsőoktatás nem ingyenes (de jó is lenne), de ettől függetlenül bárki jelentkezhet, aki megfelel a felvételi követelményeknek, és ki tudja fizetni a tandíjat (és ez a nagypapára is vonatkozik természetesen). A "különleges" köszöntés - ami rokonok és barátok között nálunk is teljesen normális - az egymást ismerőkre vonatkozik, nem az először látott turistára. Betűjelzéses liftgombok Magyarországon is vannak, ahogyan "polcos" WC-kagylók is (gyerekkoromban nálunk is olyan volt). 
 • Itt élek kint Ausztria egyik legszebb Turista falujában már tíz éve ! Értem őket és figyelemmel kisérem a szokásaikat! Ha itt van Hotelja egy csaladnak akkor az pedáns és tiszta és szinte mindenhol van normális ágynemű huzattal ! Magas emelt szinten működik majdnem minden Osztrák vendéglátó egység! Az Osztrák emberek többségben lenézik a külföldieket még olykor saját vendégeiket is visszont van néhány akik önmagukra nem adnak és nem ápoltak pedig anyagilag megtehetnék ezért néha irgykedésből bánnak a másikal tiszteletlenűl és itt értem a külsőt! Lehetne még többet is átírni az olvasottak után de ami engem kiakasztott az az ágynemü .. 
 • Igazabol az néz meg, aki bevándorló, főleg a magyarok. Évek óta figyelem (Bécsben élek jó tíz éve) és aki tuti nem néz meg az a született osztrák. 

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.