HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

15 dolog, amit a kiegyensúlyozott életről tanulhatunk a japán emberektől

2018 júliusában szinte minden vezető újság a címlapon hozta le, hogy a japán labdarúgó szurkolók nagy meglepetésre ott maradtak stadiont takarítani a meccs után. De vajon mi késztette arra a japán embereket, hogy még a Belgium elleni kiesést eredményező meccs után is mosollyal az arcukon takarítsák a stadiont maguk után.

  HIRDETÉS

  Ennek a kérdésnek a megválaszolásához meg kell értenünk magát a japán kultúrát és az emberek gondolkodásmódját, ami teljesen eltér a világ más részén megszokott életfilozófiától és értékrendektől.

  1. 1 Kövesd a szabályokat!


   A japánok mindenben a rendezettségre törekszenek. Japánban nem fogsz olyan embereket látni az üzletekben, a buszmegállókban vagy a nyilvános helyeken, akik a sorban tolakodnak és lökdösik egymást. Még ha több száz ember is várakozik a vasútállomáson, akkor sem alakul ki káosz. Az emberek rendezett sorokban várják a vonatot, tiszteletben tartva egymás személyes terét.

  2. 2 Tartsd tisztán a bolygót!


   Japánban működik a világ egyik legjobban kidolgozott hulladékkezelési rendszer. Az otthonokban különválogatva gyűjtik a szemetet, de ez nem olyan egyszerű, mint hisszük. Nihama városának lakói például egy 42 oldalas hulladékkezelési útmutatót kaptak, hogy tudják, milyen típusú hulladékot hogyan kell kezelniük. A japán szurkolók pedig kitakarítják a stadionokat a meccsek után.

   Japánban egyébként az sem ritka, hogy az iskolai osztályok, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek összefognak, és közös szemétgyűjtést szerveznek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Mindenben keressük a rendet és a harmóniát!


   Japánban a Wa, azaz a harmónia elve érvényesül mindenben, az emberek közötti kommunikációtól kezdve a dolgok elrendezéséig. Az ikebana művészete és a hagyományos japán költészet is a harmónián, a megfelelő elrendezésen alapul. A japánok hiszik, hogy a tárgyak elrendezésében a harmónia harmóniát teremt az ember lelkében és elméjében is.

  4. 4 Vállald a felelősséget!


   A japánok valószínűleg az egész világon a legjobb példái a felelősséggel történő munkavégzésnek. Az utasok és a személyzet biztonsága érdekében a japán vasúttársaság bevezette az ún. “mutató és hívó” rendszert, a Shisa Kankot, melynek lényege, hogy minden elvégzett mozdulatot hangosan ki is mondanak, így jóval kevesebb a hibalehetőség.

   A Shisa Kankoval ki lehet küszöbölni, hogy mindent automatikusan csináljunk. Ezt a tudatosságot fokozó módszert érdemes a hétköznapokban is hasznosítani. Ha az ajtóban eszedbe jut, hogy lehet, hogy nem húztad ki a vasalót, mikor visszamész, mutass rá a vasalóra, és mondd ki hangosan: “Kihúztam a vasalót.”

  5. 5 Szórakozz úgy, mintha senki sem látna!


   Japánban a szórakozás éppen olyan fontos, mint a kemény munka. Ki tudna unatkozni abban az országban, ahonnan a karaoke és a Cosplay származik? A karaoke az egyik legjobb módszer a stressz csökkentésére egy hosszú munkanap után.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Légy udvarias!


   A japán kultúrának alapja az udvariasság, aminek ezernyi módja van, kezdve az asztali illemszabályoktól egészen addig, hogy milyen szavakkal szólunk másokhoz. Az udvariasság koncepciója, a teinei nagyon népszerű Japánban, és gyakran kapcsolódik össze a tisztelettel, ami magában foglalja, hogy másokat magunk elé helyezünk, pl. ha idősek, vendégek, tanárok, főnök vagy ügyfelek körében vagyunk.

  7. 7 Szentelj figyelmet az élet apróbb örömeire.


   Japánban szinte mindent rituálisan csinálnak. Szeretnél egy csésze zöld teát? A hagyományos édesség, a wagashi társaságában fogod megkapni. Különböző változatokban készítik őket, de mindegyik olyan aprólékosan és gondosan készül, hogy valódi műalkotásszámba mennek.

   Alapanyaguk az édes azuki-bab paszta, gyakran tölteléknek is ezt használják.

  8. 8 Szentelj naponta legalább 1 percet egy olyan dologra, amiben szeretnél jobbá válni!


   A Kaizen elve azt mondja, hogy egy feladat legyen bármilyen nehéz és bármilyen bonyolult, kis lépésekben bármi megvalósítható. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha naponta legalább 1 percet töltesz azzal, amiben jobb szeretnél lenni, sikerrel fogsz járni. Ha szeretnéd fejleszteni a nyelvtudásodat, mindennap tanulj legalább 1 percet, és látni fogod, hogy készségeid idővel javulnak. A módszer lényege, hogy napi pár perc idővel több órányi gyakorlássá áll össze.

  9. 9 Hozd ki a legtöbbet abból, amid van!


   Japán megtaníthatná az egész világnak, hogyan kell kihozni a legtöbbet még a legkevesebből is. Ez különösen igaz a kis helyek kihasználására. Nincs hely házépítésre a városban? Semmi probléma! Japánban kis házakat húznak fel a már meglévő épületek közé. Ezek bármennyire is kicsik, minden megvan bennük, ami a komfortos élethez kell.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 10 Lásd meg mindenben a szépet!


   A japán Wabi-Sabi filozófia megtanítja, hogyan fedezhetjük fel a szépséget még a tökéletlen dolgokban is. Ragyogó példája ennek a Kintsugi művészete, melynek keretében összetört kerámiákat állítanak helyre különleges módon. A ragasztót arannyal, ezüsttel, platinával keverik össze, ezzel pedig kihangsúlyozzák az összeragasztás vonalát ahelyett, hogy megpróbálnák láthatatlanná tenni. Nagyon jó lecke ez a modern világunknak, amiben minden téren a tökéletességet hajszoljuk.

  11. 11 Törődj azokkal, akiknek szükségük van rá.


   Japán volt a világ első országa, ahol macska-kávézókat nyitottak. A hely szűke, a szigorú szabályok és a feszített élettempó sem bírhatta rá a japánokat arra, hogy otthon hagyják a háziállataikat. A macska-kávézók nagyon jó lehetőséget adnak arra is, hogy a kóbor cicákat ellássák.

   Bár a macskák beengedése egy kávézóba még mindig vitatott téma, viszont egy olyan gyakorlat, mellyel állatokat lehet megmenteni, ezért egyértelműen inkább jónak, mint rossznak nevezhető. Ilyen típusú kávézók ma már a világ számos városában megtalálhatók.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 Használd a technológiát, hogy könnyebbé és szórakoztatóbbá tedd az életed!


   A robotika országa egy sor olyan készülékkel kápráztat el minket, melyektől az élet kényelmesebb és egyszerűbb lehet. A legszokatlanabb szerkentyűk és kiegészítők között megtaláljuk a tölcsérrel ellátott szemüveget, amivel könnyebben adhatjuk be a szemcseppet, a rúzs matricát, amivel pontosan vihetjük fel a rúzst az ajkainkra, a teljes testet védő esernyőt vagy a nyakkendőbe épített tárolót. A képen Pepper látható, az ember alakú robot, aki alkalmazottként dolgozik több japán üzletben.

  13. 13 Étkezz egészségesen!


   Statisztikák szerint Japánban a leghosszabb a várható élettartam. Az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott étrend segít a japánoknak ilyen sokáig élni. Étrendjük alapját a friss halak és a tengergyümölcsei, zöldségek, algák és a rizs képezik.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  14. 14 Tiszteld az idősebbeket!


   Japánban külön napja van az idősek tiszteletének, amit szeptemberben ünnepelnek. Ettől függetlenül azonban az idősek iránt tisztelet ott szerves része a mindennapoknak is. A gondoskodás a családokon belül is érvényesül, ahol a legidősebb gyermek feladata gondoskodni a szülőkről.

  15. 15 Lazíts, mielőtt túl stresszessé válnál.


   A Hanami szó szerint azt jelenti, virágnézés. Ez a japán cseresznyefa virágzás nézésének hagyományos rítusa. A Hanami egy ragyogó fesztivál, ami egész Japánból sok látogatót vonz, ők városról városra utaznak, hogy kövessék a cseresznyefa virágzását. A Hanami mögött bizonyos filozófia is van. A cseresznyevirágok csak nagyon rövid ideig élnek, az életre és a halálra emlékeztetnek, ezen keresztül pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy tanuljuk meg értékelni a jelen pillanatot.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

8 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Én is azt vallom, minek a hatalmas ház, nekem elég lenne akár egy konténerlakás is. Csak az enyém legyen. Csakhogy nálunk nem adnak engedélyt egy adott négyzetméternél kisebb házra. Nehogy már olcsón jussál saját otthonhoz. Szerintem az emberekre kéne bízni, hogy nekik mekkora lakás megfelelő. A lényeg hogy a közművek szabványosan legyenek csatlakoztatva. Bizony, ez itt nem Japán, nincs ésszerűség, nincs tisztelet, nincs harmóniára törekvés.
 • 2. Kép Miért kell összeszedni a szemetet a stadionokban meccsek után? Ha nem szemetelnek! 3. KépNáluk talán nem alszanak a parlamentben. 
 • Egy átlagos Magyar nem igazán érti ezt az egészet de talán nem is kell. Mind annyian mások vagyunk de ettől vagyunk különlegesek. Én Magyarországon születtem de nem érzem magam itthon, lehet hogy szégyen, de ez van. Igazából kisgyerek korom óta úgy létezem mint egy Japán, de nekem ez a természetes. Igazából idáig csak a japános helyeken nem néztek kicsit furcsának, ott nem szokatlan az ilyesmi. Őszintén szólva mindíg elcsodálkozom hogy milyen modortalan emberek vannak, és mennyie nem törődnek semmivel (tisztelet és köszönet a kivételenek). 
  • Rettenetesen sok ember viszonylag kis területen. Ezért is alakult ki szokatlan mértékű fegyelmezettség, más személyes terének tiszteletben tartása.
   • Azért nem annyira rettenetes, a városokban tömörülnek 
 • Talán, ha nem őlnék halomra a delfineket, meg bálnákat, még el is hinném, hogy nagyszerűek.
 • 9,109
  Létrejött!BeszélgetésindítóElső hozzászólás20 hozzászólásÖregmotorosElső reakció
  Egyszerűbb nem szemetelni, min tösszeszedni a szemetet.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.