HIRDETÉS

14 népszerű mítosz gyerekkorunkból, amit ideje elfelejtenünk végre

  Azt a tényt, hogy a görögdinnye valójában zöldség, és hogy a háromszög szögeinek össze nem mindig 180°, már valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Akadnak azonban olyan népszerű mítoszok, amik még mindig sok félreértést tudnak okozni a mindennapok során, mivel a legtöbben még mindig vakon hisznek bennük.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most 14 népszerű mítoszt gyűjtöttünk össze, amiket egyszer s mindenkorra ideje végre elfelejteni.

  • „Meg lehet sütni valamit a szoláriumban.” Természetesen nem. Az ultraibolya fény csak napégét tud okozni.
  • „A fehér foltos csoki romlott.” A csokoládén megjelenő cseppet sem gusztusos fehér réteget nem a penész okozza, ez csak a csokoládéban lévő zsír vagy cukorkristályok kicsapódása.
  • „A farkasok vonyítanak teliholdkor.” A farkasvonyítás a ragadozók közötti kommunikáció egyik formája. Sokan úgy gondolják, hogy a farkasok többet kommunikálnak teliholdkor, de ez nem így van – egyszerűen a holdfényes éjszakákon kevésbé fúj a szél, tehát az vonyítás jobban hallható.

  Farkasok és telihold

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • „A medencékben speciális kémiai anyagokat használnak a vizelet kimutatására.” Ez az egyik leggyakoribb tréfa, amivel a gyerekeket ijesztgetik a vízi parkokban. A szakértők szerint elméletileg valóban lehetséges lenne speciális jelzőanyagot hozzáadni a medence vizéhez, ez azonban nem csak a vizeletre reagálna, hanem az uszoda vizében megtalálható összes szerves anyagra és vegyületre.
  • „Ha tönkre akarod tenni az exed kocsiját, csak öntsél cukrot a benzintankjába.” Ha úgy döntesz, hogy ilyen drasztikus lépés után nyúlsz, jó ha tudod, hogy ez a módszer nem fogja károsítani az autó motorját, maximum a gáztartály szűrőjét. Ellenben, ha valaki lebuktat, komoly rendőrségi ügy lehet belőle.
  • „A fogkrémes tubusokon lévő szín jelzi a fogkrém természetességét. A zöld címke 100%-ig természetes, a piros részben, a fekete pedig kémiai úton előállított.” A valóságban ezeknek a színeknek semmi köze a fogkrém összetevőjéhez, a gyártás során történő jó megkülönböztethetőség végett használják.

  Fogkrém

  • „Életünk során rengeteg pókot eszünk meg álmunkban.” Szerencsére ez sem igaz. A pókok számára mi csak egy zajos és veszélyes szörny vagyunk, ezért igyekeznek elkerülni minket még álmunkban is.
  • „A spenót nagyon egészséges.” Mint kiderült, nagyot tévedtünk. Az egész egy tévesen írt tizedesvesszőnek volt köszönhető: a 19. század végén amerikai kutatók azt akarták publikálni, hogy 100g spenót 2,9 mg vasat tartalmaz, de kihagyták a tizedesvesszőt és 29mg lett belőle.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

14 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!


 • Az USB nem egy eszköz, hanem egy csatolófelület neve. A pendrive-ot írás után minden esetben biztonságosan kell eltávolítani, hiszen az írási műveletet azzal zárjuk le.
  • Ez így ebben a formában nem igaz. Az írási művelet már azelőtt lezárul hogy bezárulna a fájlkezelő másoló ablaka. Persze nem annyira hozzáértő személyeknek ajánlott a művelet elvégzése az adatok biztonsága érdekében. Ha figyelünk rá hogy minden művelet befejeződjön az eszköz eltávolítása előtt akkor az adataink nem sérülnek. Én csak akkor szoktam ezzel foglalkozni ha az ügyfél eszközét húzom ki(és nem felejtem el).
  • Bizony el kell távolítani, vagy minimum kilépni mindenből, ami a pendrive-ot mutatja (Commander, sajátgép, akármi). Egyszer kihúztam a pent csak úgy, kiléptetés nélkül, ki is kapcsolt a gép azonnal. Még jó, hogy három bátyámból kettő informatikus, így nem kellett új laptopot vennem... :D
  • Botanikailag nem létezik olyan megkülönböztetés,hogy zöldség vagy gyümölcs. Ez csak egy középkori vám rendelet miatt alakult ki ami a felhasználás módja szerint tesz különbséget.
 • A pandák javarészt bambuszt esznek, 10-20 kgt naponta.Tápnövényei között találunk még tárnics-, nőszirom-, sáfrány- és ördögcérnafajokat is. Elvétve fogyasztanak apróbb gerinces állatokat is, mint például kis rágcsálókat, pocoknyúlféléket (Ochotonidae) és halakat is.
 • A piros/kék radírt eredetileg műszaki-rajzolók számára találták ki és igazából a rajzon a tárgyak körvonalait puha, pl.  B-s ceruzával, míg pl. az eléleti tengelyt, sokkal vékonyabban rajzoló kemény, pl. HB- ceruzákkal rajzolták. Ezeket az utóbbiakat sokkal nehezebb volt kiradírozni, ezért volt ezeknek a radíroknak egy keményebb es egy puhább része. A fehér lap arra szolgált, hogy az illesztésnél ne törjön ketté.Az USB-eszközök eltávolítása csak a Windows XP óta nem "kötelező". Az azelőtti verziókon problémákat okozhatott a gépen.
 • Nem az intelligenciára hat jótékonyan a babáknál a komoly zene, hanem az idegrendszeri fejlődésre. Nem ugyanaz a kettő. És nem is hallottam még hogy valaha is az intelligenciára hivatkoztak volna.Ásítani meg az agy oxigénhiánya miatt ásítunk. 
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!