HIRDETÉS
ÉrdekesTudomány

14 lenyűgöző találmány, ami megváltoztathatná az egész életünk

Napról-napra jelennek meg az újabb és újabb technikai vívmányok, melyek igyekeznek könnyebbé, környezet-barátabbá tenni az életünk. Ezek között persze vannak olyanok, melyek magas előállítási költségeik vagy éppen a potenciális célközönségük hiánya miatt gyakorlatilag halva született ötletek, de azért olykor-olykor igazi áttörés is történik a különféle területeken. Az alábbi eszközök roppant ígéretesnek tűnnek, akár a komplett életünket is képesek lehetnének megváltoztatni, azonban hogy ebből a gyakorlatban mi valósul majd meg, azt csak később fogjuk megtudni.
  1. 1 Sötétben világító növények


   Egy olcsó és hatékony módja lehet a mesterséges világításnak, mellyel a városok-falvak egyaránt csökkenthetnék a közvilágításra kiadott költségeiket.

  2. 2 Függőleges virágoskertek


   Ennek a módszernek főleg a nagyvárosokban lehetne nagy hasznát venni, ahol gyakorlatilag megvalósíthatatlan a klasszikus értelemben vett gazdálkodás. Ezzel a módszerrel azonban új távlatokat nyithatnának a gyümölcs és zöldség városon belül történő előállításában, melyek így frissebbek, könnyebben elérhetőek lennének.

  3. 3 Léggömbökből szórt internet.


   Az országok vezetői és a világ legnagyobb tech vállalatai folyamatosan azon dolgoznak, hogy az internetet a világ összes pontjára, ingyenesen eljuttassák. Ennek egyik módja lehet a léggömbökből szórt internet, melynek irányában már történtek próbálkozások, többek között a Facebook részéről.

  4. 4 Biotechnológia


   A biotechnológia lehetőséget nyújt, hogy olyan élő organizmusokat állítsunk elő tudományos úton, melyek a mi elvárásaink szerint jönnek létre, esetenként például szárazságtűrőek, vagy éppen magasabb a vitamintartalmuk.

  5. 5 Virtuális valóság.


   A legújabb virtuális valóság irányába tett próbálkozások már túl nyúlnak az egyszerű értelemben vett “VR szemüvegek” hatáskörén, ezek ugyanis már nem csak látványban és hangban varázsolják el a viselőjét, de képesek mesterséges szagokkal-illatokkal még élethűbbé varázsolni a virtuális valóság élményt.

  6. 6 Mesterséges hús.


   A húsfeldolgozó vállalatokkal már emberemlékezet óta folyamatos harcot vívnak az állatvédők. Van, aki demonstrációval tiltakozik ellenük, van, aki szimplán vegetáriánus életmódra váltott, hamarosan azonban ennek akár teljesen búcsút mondhatnánk, a tudósok ugyanis már képesek húst előállítani tudományos körülmények között. Ezen ételek íze és tápanyagtartalma megegyezik az élő állatokból származó húséval, éppen ezért ha a világ is megérik rá, komoly változást hozhatnak a gazdaságban.

  7. 7 Exoskeleton.


   Vagy más néven mesterséges csontváz. Bár eredetileg katonai célokra fejlesztették, az egyszerű hétköznapokban, különösen a mozgássérült emberek életében is komoly változást hozhatnak. Persze tudjuk, hogy a hétköznapi, mozgássérült emberek sosem lesznek akkora “üzletek” a kormányok és gazdaságok számára, mint a háborúk, ettől függetlenül ezen a területen is kiválóan lehetne alkalmazni. Reméljük egyszer majd ennek is eljön az ideje.

  8. 8 Telekinézis.


   A tudósok kifejlesztettek egy technológiát, mely lehetővé teszi a különféle eszközök, gondolatunkkal történő irányítását. Szintén katonai célokra fejlesztett módszer, ezt azonban már egyre inkább igyekeznek átültetni a hétköznapi életünkbe is. Több gondolattal vezérelhető mesterséges végtag is létezik már, ám még nem teljesen kiforrott ez a technika.

  9. 9 Nagy sebességű közlekedés.


   A szuperszonikus tömegközlekedés egyik megálmodója Elon Musk, akinek többek között olyan forradalmi ötletei vannak ezen a téren, amivel a Los Angeles – San Francisco útvonalat – ami most 6 órába telik – akár fél óra alatt is meg lehetne tenni, vonattal.

  10. 10 Káros gének eltávolítása


   Tudományosan bizonyított, hogy a nagyobb, akár halálos kimenetelű betegségek gyakorlatilag születésünktől kezdve belénk vannak kódolva. A legújabb tudományos módszerek segítségével lehetőségünk nyílnak ezeknek a géneknek az eltávolítására, ezzel pedig megakadályozhatnánk a későbbi, komolyabb kimenetelű betegségeket.

  11. 11 Sótalanítás.


   A korábbi méregdrága módszerekkel ellentétben ma már léteznek egyszerűbb megoldások, melyek lehetővé teszik számunkra a só teljes mértékű eltávolítását a tengervízből, ezáltal kristálytiszta ivóvizet kapva belőle. A jövőben még nagy hasznát vehetjük majd ennek a módszernek.

  12. 12 Tricorder.


   A Star Trek filmekből ismert egészségügyi-kütyü már nem is annyira sci-fi, mint ahogy azt néhány évvel ezelőtt gondoltuk. Számos fejlesztés történt ebben az irányban, így ma már léteznek olyan eszközök, melyek valós időben képesek mérni testünk legfontosabb paramétereit, és azonnal tudnak jelezni 12 különböző betegségtípust, többek között a bárányhimlőt és a HIV-fertőzést.

  13. 13 Mezőgazdasági drónok.


   Egy egyszerű, költségbarát megoldás, mellyel még könnyebbé lehetne tenni a mezőgazdasági munkák egy részét, például a permetezést.

  14. 14 Szuper-vékony páncél.


   A tudósok ma már képesek olyan bámulatos dolgokat előállítani szénatomokból, mint például a papírlap vastagságú “páncélmellényeket”, melyek 200-szor erősebbek az acélnál. Folyamatosan történnek kísérletezések ezen a téren, még nagy forradalmat hozhatnak majd a jövőben.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Ezek is érdekelhetnek

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni