HIRDETÉS
Érdekességek

13 tény a világ legzárkózottabb országáról, ami sok szempontból még Észak-Koreánál is rosszabb

Valószínűleg mindannyian hallottunk már róla, hogy milyen nehéz az észak-koreai emberek élete, de van még egy ország a térképen, aminek a törvényeit talán még Kim Dzsongun sem merné bevezetni. Ebbe az országba a külföldiek számára majdhogynem lehetetlen a belépés, a helyi lakosok többsége pedig soha nem hagyhatja el hazáját. Erről az országról nem fogsz képeket találni a közösségi médiában, mivel tilos fényképet készíteni, a helyi lakosok internethez való hozzáférése pedig nehezebb, mint Kínában. Minden külföldi médiát letiltanak, a külföldről behozott irodalmat pedig bűncselekménynek tekintik.

  HIRDETÉS

  Cikkünkben most ritkaságszámba menő fényképeket és sokkoló tényeket gyűjtöttünk össze a világ egyik legzárkózottabb országáról – Türkmenisztánról.

  1. 1 A külföldi vőlegénynek 50 ezer dollárt kellett fizetnie az államnak a menyasszonyért.


   2001-ben az országban törvényt vezettek be, mely szerint a külföldi férfiaknak 50 ezer dollárt kell fizetniük a türkmén állam biztosítási szervezetének számlájára, ha helyi lánnyal akarnak házasodni. Az új elnök 2007-ben visszavonta a sok helyen csak „váltságdíjként” emlegetett rendeletet.

   A házasság feltételei azonban most sem jövedelmezőbbek. A házassághoz az embereknek legalább egy évig együtt kell élniük jövőbeli házastársával Türkmenisztánban. A férj csakis helyi ingatlantulajdonos lehet, azaz egy külföldinek lakást kell vásárolnia Türkmenisztánban, ha feleségül akar venni egy helyi lányt. A házassági szerződésben benne van, hogy válás esetén ezt az ingatlant egyenlő részben osztják fel a felek között.

  2. 2 Tiltottak az aranyfogak.


   2004-ben a köztisztviselőknek megtiltották az aranyfogak behelyezését, bár kicsit később enyhítették ennek szabályait. Az országban továbbra is szigorú „dress code” van életben – a fiataloknak tilos a hosszú haj, a szakáll és a bajusz. A lányok nem viselhetnek nyilvános helyen rövid szoknyát.

   Az iskolákban a lányoknál gyakran ellenőrzik, hogy a ruhájuk alatt van-e hagyományos hímzéssel ellátott nadrág, a köztisztviselők pedig nem használhatnak körömlakkot vagy műszempillát.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Csak az elnök festheti a haját.


   Minden lakos számára tilos a kozmetikumok használata, még a televíziós alkalmazottak sem használhatnak ilyeneket. Türkmenisztánban tilos arany ékszereket viselni és hajat festetni – csak az ország elnöke engedheti meg magának.

  4. 4 A hónapokat az uralkodók és hozzátartozóikról nevezték el.


   Türkmenisztán első elnökét, Saparmyrat Nyýazow-ot még maga Kim Dzsongun is irigyelte személyisége miatt – nem volt egy aranyos ember. Január hónapot a saját nevére neveztette át, áprilist pedig az elhunyt édesanyja nevére.

   Az ország vezetője tiszteletére Türkmenisztánban több mint 14 ezer műemléket építettek. Legismertebb műemléke talán a Asgabat városban találhat „Semlegesség műemléke” című szobor, mely 10 millió dollárból épült. A szobor tetejét az elnök hatalmas, 14 méter magas arany szobra ékesíti, mely minden nap követi a nap mozgását az égbolton.

  5. 5 Tiltott az AIDS, az opera és a balett.


   2001-ben Türkmenbaşy-ban betiltották a balettet és az operát. Az elnök nem sokkal később az összes fertőző betegséget illegálisnak nyilvánította. Az AIDS, a kolera és a hozzájuk hasonló betegségek említése is tilos.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Türkmenisztánban a személyiség kultusza uralkodik.


   Türkmenisztán jelenlegi elnöke, Gurbanguly Berdimuhamedow az elődje által elfogadott törvények nagy részét hatályon kívül helyezte. Ezen felül eltávolíttatta az ország korábbi uralkodójának aranyszobrait, helyettesítve azokat a sajátjával.

   2015-ben például egy grandiózus emlékművet avattak, mely az elnököt ábrázolja egy lovon ülve. Azok számára, akik esetleg jártak már Szentpéterváron, a szobor nagy valószínűséggel ismerős, a város bronzlovas emlékműve ugyanis majdhogynem megszólalásig hasonló, a különbség csak annyi, hogy a türkmén műemlék tömör aranyból készült.

  7. 7 Az elnök nem szereti a fekete színt.


   2015-ben Türkmenisztán betiltotta a fekete autók behozatalát. Az elnök szerint a fekete szín balszerencsét hoz, ezért jómaga is csak fehér autóval hajlandó közlekedni. A fekete szín iránti gyűlölet olyan mértékeket öltött, hogy a rendőrség a fekete sapkát hordó gyerekeket is megállítja az utcán és elkobozza tőlük a fejfedőjüket.

   A korábban forgalomba hozott fekete autókat is betiltották, tulajdonosaikat az autóik átfestésére kényszerítették.

  8. 8 Az esküvői hagyományokhoz az államfő is hozzájárul - úgy ahogy.


   Az esküvői autókat illetően vannak speciális hagyományok. A népszokás szerint kötelező különleges és drága ékszerekkel díszíteni őket – lehetőleg minél több arany ékszert felhasználva.

   A hagyományőrző fényképek mellett a közelmúltban egy új szokás jelent meg: a jelenlegi államfő ugyanis törvényben előírja, hogy az ifjú házasoknak kötelező képet készíteniük az elnök portréjával. A menyasszony és a vőlegény esküvői albumában legalább 3 fotónak kell lennie az államfő portréjával.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 Az országban élő nők nem vezethetnek autót.


   Így néznek ki Türkmenisztánban a balesetekben elhunyt emberek számára kihelyezett útszéli emlékművek. (nálunk kereszteket szoktak)

   Az országban bekövetkező balesetek csökkentése érdekében a kormány úgy határozott, hogy 2017. decemberében betiltják az autóvezetést a nők számára, mivel úgy ítélték meg, hogy a nők gyakrabban okoznak baleseteket, mint a férfiak.

   Kezdetben a rendőrség csak leállította és figyelmeztette a szabálysértő nőket, hogy legközelebb már pénzbírságot kapnak. Néhány hónappal a tilalom után azonban bekeményítettek és teljesen elvették a nők vezetéstől való jogait, a nők autóit nemes egyszerűséggel elszállították.

  10. 10 Internetezni csak útlevéllel lehet.


   Az internetes lefedettség nagyon gyenge az országban, ami nem is csoda, hiszen néhány évvel korábban teljesen betiltották. A fővárosban összesen 5 internetkávézó található, ahol ahhoz, hogy a vendégek felcsatlakozhassanak a világhálóra, útlevéllel kell regisztráltatniuk magát. A legtöbb népszerű nemzetközi weboldalt – beleértve a hírportálokat is – blokkolták. Nincs Facebook, ahogy más hasonló közösségi oldal sem.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  11. 11 A határon ellenőrzik a fényképeket.


   Türkmenisztánban sok épület fényképezése tilos. Tilos a repülőterek, katonai létesítmények, rendőrségi állományok, kormányzati épületek, nagykövetségek és az elnöki palota fotózása. Emellett számtalan más helyen is tilos a fotózás, például bazárokban és egyéb helyeken – egyébként a fentebb látható kép készítője is megsértette a törvényt.

   Ha a rendőrség olyan fotót talál a telefonunkban vagy a kameránkban, amit nem lett volna szabad elkészítenünk, akkor elkobozzák az adott eszközt. A repülőtereken gyakran csak úgy engednek felszállni a gépre, ha előtte megmutattad az összes fotód a telefonodon, laptopodon és fényképezőgépeden.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 A barátok látogatása illegális.


   Turisztikai vízummal rendelkező személyek nem léphetnek be más emberek – rokonok, barátok, ismerősök – házába. Ha a helyi rendőrség ezt észreveszi, akkor az illetőt pénzbírsággal és kitoloncolással büntetik. A turisták este 10 után nem hagyhatják el a szállodájukat, de egyébként is tilos az országban túravezető nélkül mászkálniuk.

  13. 13 Itt található a ,,pokol kapuja".


   Körülbelül 50 évvel ezelőtt a türkmén Derweze falu közelében szovjet geológusok egy földalatti üreg vizsgálata közben egy hatalmas gázzal töltött gödörre bukkantak. Annak érdekében, hogy a káros gáz ne jusson ki a levegőbe, úgy döntöttek, hogy felgyújtják. Úgy gondolták, hogy a tűz majd néhány nap múlva kialszik és folytathatják a kutatást, ez azonban nem történt meg – a tűz a mai napig ég. Napjainkban ez az ország egyik legfőbb turisztikai látványossága.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

17 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Jártam már ott, sok marhaság van ebben a cikkben . Nem nézték át a képeimet pl
 • Szóval náluk nincs koronavírus, mert elnöki utasításra tilos? Akkor megvan a megoldás :D 
 • Bejutni majdnem hogy lehetetlen de a tűz az egyik fő turisztikai látványosság és külföldi is házasodhat. 
 • 8,733
  Beszélgetésindító
  ezek magasabbra lendítik a lábukat, mint az észak-koreaiak

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.