HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

13 ősi dolog, amiről mindannyian azt hittük, hogy modern találmány

A modern embert sok olyan dolog veszi körül, ami megkönnyíti az életét. A csúcstechnika korában már olyan kényelem áll a rendelkezésünkre, melyről néhány generációval ezelőtt még csak álmodtak az emberek. A történészet tanulmányai azonban jól mutatják, hogy a kényelem iránti vágy mindig is az emberiség vérében volt, hiszen ha kezdetleges módszerekkel is, de már az őseink is igyekeztek könnyebbé tenni az életüket.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy megtudjuk, milyen érdekes történetek lakoznak az általunk használt legmodernebb eszközök mögött, és honnan is indult minden.

  1. 1 Hűtőszekrény

   646a7c525e879963a1bd3ff408

   Amint az emberiség képes volt nagyobb mennyiségű élelmet beszerezni, felmerült a kérdés, hogyan lehetne minél tovább megőrizni azokat. Ehhez már az ókorban is sózták és füstölték az ételeket, de a hideg varázslatos hatása is ismerős volt.

   A hűtőszekrények őse időszámításunk előtt 1774 és 1759 között bukkant fel először, amikor Mezopotámiában egy speciális vízelvezető rendszerrel több sekély vízállású tartályt kötöttek össze. A tartályokban a víz éjjel megfagyott, hidegen tartva az ételeket, amik így jóval később romlottak meg.

  2. 2 Telefon

   a2ca9457dca174ca3fafc26edc

   A modern világot nehéz elképzelni telefonok nélkül. A hang átvitele azonban nem ismeretlen, már az időszámításunk előtti 8. és 15. század között is előszeretettel használta ezt a perui Chima civilizáció.

   A hangot ők úgy továbbították, hogy két bőr membránnal ellátott tököt kötöttek össze zsineggel, ezzel létrehozva az első "telefon-szerű" kommunikációs eszközt.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Csomagolópapír

   1d1e6e579eb3bf408ba221003c

   Az áruk csomagolásának különféle módjai már a kereskedelemmel egyidősek. Kezdetben ehhez kosarakat, fadobozokat és kerámia edényeket, illetve sok más egyebet használtak. Elsőként a kínaiak használtak ilyet, ők az időszámításunk előtti 1. és 2. század körül papírt használtak erre a célra.

   Európában a csomagolások először a 11. században jelentek meg, egy perzsa utazónak köszönhetően, aki a kairói piacon látta, hogyan csomagolják a zöldségeket és a gyümölcsöket.

  4. 4 Eldobható poharak és tányérok

   72d53e56b0aff97449d0f0f968

   A piknikek és házibulik elképzelhetetlenek a könnyen eldobható, egyszer használatos evőeszközök nélkül. Nagyon kényelmes, hiszen nem törik, nem kell mosogatni, használat után pedig egyszerűen kidobhatjuk őket.

   A tudósok hasonló célokra használt agyagtálakat fedeztek fel a minószi civilizáció idejéről (i.e. 18-17. század). Az ilyen tálakat különösen az ünnepekre készítették, használat után pedig egyszerűen kidobták őket. Vélhetően ez a magas társadalmi helyzet bizonyítéka volt, vagy annak a jele, hogy senki sem akart mosogatni a buli után.

  5. 5 Cipőkanál

   c1cf025d38baebf950cbf265d7

   Nem feltűnő, ugyanakkor kétségkívül pótolhatatlan eszköze a mindennapjainknak. Régen állati szarvakból készítették őket, a feljegyzések pedig a 15. században tesznek említést először hasonló célokra használt eszközökről, azonban nyilvánvaló, hogy már akkor is széleskörben használták, hiszen gyakran a tulajdonosuk nevét is beléjük faragták.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Vasaló

   a60bec5ebf853cb77ef9c296e6

   A vasalás egyesek számára öröm, mások számára pedig kötelezettség. Ezt valószínűleg már az őseink is így gondolták. A kínaiak voltak az elsők, akik fémtárgyakat használtak a ruhák vasalására: akkor speciális, parázzsal töltött edényeket simítottak végig az anyagon. Észak-Európában köveket, üvegeket és fadarabokat használtak ugyanerre a célra.

  7. 7 Melegítő matracok

   e3fc4f5ae8b2c6a726319d110c

   Semmi sem kellemesebb, mint egy jó meleg ágy. Ezt már a XVI. században is tudták, amikor fűtőbetétként melegített köveket vagy téglákat tettek az ágyakba, melyeket előzetesen a kályhában forrósítottak fel. Aztán jöttek a különféle fémeszközök, melyekbe rendszerint forró szenet raktak, és hosszú út vezetett addig, míg megjelentek a ma ismert, elektromos ágymelegítők.

  8. 8 Útlevél

   4821aa52389e4dcf27fda77c9a

   Az útlevelek első említése az időszámításunk előtti 3. századra datálható, az ősi Indiában. Ekkor a felelős tisztviselőknek kéziratokra volt szükségük ahhoz, hogy ki és beléphessenek az országba.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 Sütőforma

   9c83c65fc688890cca2d231395

   A kenyérsütés titkát már az ókori görögök, egyiptomiak és rómaiak is ismerték. A legrégebbi, Horvátországban felfedezett kemence már több mint 6500 éves. A pékek ekkoriban még megformázott agyagedényeket használtak sütőformaként.

  10. 10 Lakóházak

   0063535d7ebf4fdec610db65cb

   Lakóházak már a Római Birodalom idején is léteztek. Főként a középosztály tagjai laktak ilyenekben, akiknek nem volt annyi pénzük, hogy saját házat vásároljanak a városban. A házakban víz- és csatornarendszer is volt.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  11. 11 Éttermek

   82845b5f58ac6cc458222f5811

   Az első modern éttermekhez hasonló létesítmények Kínában jelentek meg az időszámításunk előtti 12. század körül. Akkoriban már léteztek olyan városok, melyek az 1 milliós lakosságot is elérték, ezért anyagilag is jövedelmező volt éttermet nyitni, amit általában a szórakoztató negyed közelében tettek.

  12. 12 Vegetarianizmus és diéta

   bd42a35257bb82e2cab6fb1b36

   A változatos étrend-preferenciák már az ókor óta léteznek. Egyesek a vallás, mások különféle egyéb okok miatt választottak speciális étrendet, voltak, akik például úgy gondolták, hogy az elfogyasztott állatok tulajdonsága beléjük száll.

   Már az ókori görög sportolók is speciális étrendet követtek, mert tudták, hogy a siker érdekében nemcsak edzeni kell, hanem helyesen táplálkozni is. Az olimpikonok étlapján ekkoriban nagy mennyiségű hús és kenyér szerepelt.

  13. 13 Gyorséttermek

   9ac40655d8b9d818e2fbb25164

   A gyorséttermek kényelmesek, hiszen csak bemegy az ember, kiválasztja az ételt, és már eheti is, vagy hazaviheti magával. Bármilyen meglepő is azonban, ez sem a mi ötletünk. Már az ókori Rómában is voltak olyan gyorséttermek, melyek arra szakosodtak, hogy az emberek hideg és meleg élelmiszereket vásárolhassanak elvitelre, hogy aztán a saját házukban vagy lakásukban fogyasszák el azokat.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 9,814
  Rendszeres látogatóKommentkirályTörzsvendégBeszélgetésindító10 hozzászólás
  12. Vegetarianizmus a cikk címe, de egy szó sem említi, csak elfogyasztott állatok valamint hús és kenyér szerepel.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.