HIRDETÉS
Érdekességek

13 furcsa dolog a múltból, aminek a valódi célját ma már egyre kevesebben ismerik

  Világunk napról-napra változik, melynek elengedhetetlen velejárója, hogy a mindennapos eszközeink is folyamatosan cserélődnek, megújulnak.

  HIRDETÉS

  Amit például pár évtizeddel ezelőtt még teljesen hétköznapi eszköznek tartottak az emberek, azt lehet, hogy ma már az emberek többsége fel sem ismeri. Épp úgy, mint a most összegyűjtött, mai szemmel első ránézésre meglepően furcsának tűnő holmikat.

  1. 1 Autós váza


   Ez a fajta dekorációs elem a XX. század elején vált népszerűvé a személyautókban. Nem csak a látványa miatt szerették, de egyfajta természetes illatosítószerként is használták. Egyesek egyébként még ma is használnak ilyen autós vázát.

  2. 2 Újrafelhasználható koktélpálca.


   Ez az elsőnek miniatűr golfütőnek tűnő dolog valójában nem más, mint egy régi antik koktélpálca. Egyik vége ráadásul szétnyitható ,,karmokkal” rendelkezik, melyet a koktélokban található olívabogyó, koktélcseresznye, jég (stb…) kiszedésére találták ki. Segítségével az etikett megsértése nélkül távolíthatjuk el ezeket a poharunkból.

  3. 3 Telefontárcsázó


   Ez a tollak és ceruzák végére illeszthető kis fém gömbben végződő eszköz megkönnyítette az emberek telefonos tárcsázását, mivel azoknak az ujja sokszor nem fért bele a lyukba és emiatt rosszul és/vagy félretárcsáztak.

  4. 4 Mechanikus számológép


   A mai modern számológépek megjelenése előtt is kellett már bonyolult számításokat végezniük az embereknek, melyeket jobb híján ilyen és ehhez hasonló mechanikus számológépekkel végeztek. Ez a képen látható rotációs mechanikus számológép egyébként az Optima nevet kapta és 1900 körül jelent meg Németországban.

  5. 5 Jégtörő és mozgató


   A háztartási hűtőszekrények és fagyasztók megjelenése előtt az emberek számára körülményes volt a jég-vásárlás. Éppen ezért azokat nagyüzemi módon, hatalmas hűtőkamrákban tárolták, ahol ilyen eszközök segítségével törték le és adták át a vásárlóknak, akik így anélkül tudták elszállítani, hogy hozzá kellett volna érniük a kezükkel. (amitől ugyebár könnyebben elolvadt volna)

  6. 6 Jégkrémkanál


   Ha már láttál ilyen furcsa formájú viktoriánus korabeli kanalat, akkor jó ha tudod: nem véletlenül ilyen ezeknek a kialakítása. Ezeket a kanalakat ugyanis csak és kizárólag fagylaltevésre használták annak idején.

  7. 7 Antik játék mosógép


   Az ilyen eszközök csak és kizárólag a gyermekek szórakoztatására szolgáltak, akik így a szüleik példáját követve moshatták el kedvenc babáik ruháit.

  8. 8 Zseb napóra.


   A fotó készítője szerint ez az óra a nagymamájáé volt, aki szeretett utazni. Nos, egy ilyen készülék kétségkívül rendkívül megbízható volt: nehéz volt tönkre tenni és nem kellett hozzá elem.

  9. 9 Kenyérpirító villa


   A britek már az elektromos kenyérpirítók megjelenése előtt is imádták a pirított kenyérrel készült ételeket, így azokat ilyen kenyérpirító vasvillák segítségével tartották a tűzhöz, ahol aztán szépen megpirultak.

  10. 10 Parfüm-medál


   Az antik parfüm-medál nem csak egyszerűen díszes nyakláncként funkcionált a nők számára, de segítségükkel könnyedén beparfümözhették magukat akármikor, amikor úgy érezték, hogy ez szükségszerű.

  11. 11 Kemény tojás pucoló


   A fénykép készítője szerint egy 19. században épült ház pincéjében találta ezt a furcsa eszközt, amiről először azt hitte, hogy valamiféle orvosi kellék vagy akár kínzóeszköz lehetett. Az internetezők azonban hamar felnyitották a szemét, hogy ez valójában a főtt kemény tojások megpucolására szolgáló antik eszköz, semmit több. Nem mellesleg ÍGY NÉZ KI a ma használatos változata.

  12. 12 ,,Örök tabletta"


   Az antimon nevezetű fémből készült tablettát székrekedés és gyomorpanaszok esetén használták a 19. században. Azért kapta az „örök tabletta” nevet, mivel a gyomorsav nem tudta feloldani, ezért érintetlen állapotban távozott a testből, így aztán kellő tisztítás után akár újra és újra felhasználható volt.

  13. 13 Tapsmérő.


   A tapsmérőt az 1950-es és 60-as években kezdték el használni, amikor megjelentek a televíziós tehetségkutatók és táncversenyek. A szavazás egyik leggyakoribb módja az volt, hogy a nézők tapsolással döntötték el, hogy szerintük ki volt a legjobb. Ennek a hangerejét pedig szabad füllel nehéz lett volna sportszerűen lemérni, ezért ilyen hang alapú tapsmérőket használtak a műsorokban.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.