HIRDETÉS
ÉrdekesUtazásVilág

13 egyértelmű bizonyíték rá, hogy minden, amit tudunk, az fenekestül felfordul Ausztráliában

  Mindig, amikor azt hinnéd, hogy már mindent tudsz Ausztráliáról, akkor jön néhány új tény, ami segít rádöbbenni: mennyire nem ismered valójában ezt a különleges országot. Van itt például több mint 5 ezer kilométer hosszú kerítés, tündérkenyér, és olyan legyek is, amik nagyobb fejfájást okoznak az embereknek, mint az óriáspókok.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál egyszerre csodáljuk és féljük ezt a különleges országot, de kíváncsiságunkból fakadóan összegyűjtöttünk néhány érdekességet, melyeket csak nagyon kevesen tudhatnak Ausztráliáról.

  1. 1 Ausztráliában van egy 5614 km hosszú kerítés.


   A "dingókerítést" még 1885-ben építették, hogy távol tartsák vele a kártékony dingókat a létfontosságú termőföldektől, illetve megvédjék az ott legelő birkákat.

   Ugyanitt van egyébként egy "nyúlkerítés" is: ezt 1901 és 1907 között építették, és "csak" 3256 km hosszú.

  2. 2 A legyek több gondot okoznak az embereknek, mint az óriáspókok.

   ©  JonRichfield / Wikimedia Commons ©  Emilio_floris / Wikimedia Commons 

   Az ausztrál házakban gyakran találkozni félelmetes óriáspókokkal, de meglepő módon ezek nem okoznak olyan sok fejtörést az embereknek, sőt: ezek a pókok elpusztítják a legyeket, szúnyogokat és csótányokat is a házakban. Sokkal nagyobb gondot jelentenek az apró, de vérszomjas homoklegyek, amik gyakran terrorizálják az ausztrál strandokon pihenő embereket: harapásaik rettenetesen viszketnek, begyulladnak, és nagyon lassan gyógyulnak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Ausztráliában külön ünnepe van a meztelen kertészkedésnek.


   Az ausztrálok májusban ünneplik az úgynevezett meztelen kertészkedés világnapját: ilyenkor kerti szerszámokkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel a kezükben, de ruha nélkül mennek ki a telkeikre. Általában képeket is posztolnak erről a közösségi oldalakra, amiken a kezük ügyébe akadó eszközökkel takarják ki a testük különböző részeit.

  4. 4 A házimacskák nem mehetnek a szabadba póráz nélkül.


   Nyugat-Ausztráliában létezik egy olyan törvény, ami megtiltja a házimacskáknak, hogy póráz nélkül tartózkodjanak a szabadban. Erre a törvényre a helyi vadvilág védelme érdekében volt szükség, mivel a macskák komoly veszélyt jelentenek a madarakra, rágcsálókra és egyéb aprótestű állatokra.

  5. 5 Az üzletek korán bezárnak.


   Az Ausztráliába érkező emberek gyakran meglepődnek azon, hogy még a nagy üzletek, bevásárlóközpontok és kávézók is milyen korán zárnak. Queensland államban például az ilyen létesítmények mindennap jellemzően 16:00 és 17:00 között zárnak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Az Ugg csizma benti cipő, amit illetlenség az utcán viselni.


   Az ausztrálok az Ugg-ot benti cipőnek tartják: melegek és kényelmesek, amik segítenek túlélni a hideg teleket - merthogy igen, Ausztráliában sincsen mindig perzselő forróság.

   • Ausztráliában élek. Itt az Ugg csizmák helyettesítik a papucsokat. Mivel a házakban sokszor nincs központi fűtés, ezért semmi sem véd a hidegtől, csak a melegen öltözés. Ezeket a cipőket az utcán viselni illetlenség, általában csak a "bogan"-ok (~trógerek) csinálják. ©  austral_i_ya / Instagram
  7. 7 Jobb, ha nem említed az elért eredményeidet az interjú során.


   Az ausztrálok nem szeretik azokat, akik dicsekednek. A jelenség még külön nevet is kapott - magas mák szindrómának hívják, amikor valaki szándékosan lekicsinyel másokat a saját sikereivel és eredményeivel.

   • Itt az interjún jobb, ha nem említed, hogy felsőfokú végzettséged van, főleg, ha esetleg képzettebb vagy, mint az interjút tartó személy vagy a bent lévő vezetők. ©  austral_i_ya / Instagram

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  1. 8 A filmeket külön vetítik a kisbabás anyukák számára.


   A BYB (Bring Your Baby) címkével ellátott műsorok minden ausztrál moziban megtalálhatók. Általában hétköznap délelőtt vetítik őket. Érdekességük, hogy az ilyen filmeknél csökkentik a hangerőt (a kicsik érzékeny füle miatt), és ezeken a vetítéseken senki nem néz csúnyán az anyákra, ha a gyerek sír, vagy felállva ringatja.

  2. 9 Az Ausztráliába költözők meglepődnek azon, hogy a magas díjak ellenére sem pihenőszoba, sem ágy nincs a helyi óvodákban.


   A kivándorolt emberek szerint Ausztráliában olyan drágák az óvodák, hogy ha 2 vagy több gyerek van a családban, akkor jövedelmezőbb, ha a nők inkább nem dolgoznak és otthon maradnak vigyázni a gyerekekre. Igaz, itt a jövedelmek is elég magasak, szóval kényelmesen lehet élni akár akkor is, ha csak egyvalaki dolgozik a családban. Az óvodákban egyébként nincs külön alvószoba, ahogy ágyak sem - a gyerekek egyszerűen padlóra terített matracokon alszanak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 10 Ausztráliában nem ajándékozzák meg a nőket március 8-án.


   A nemzetközi nőnapról azonban így is megemlékeznek, ám ilyenkor legtöbbször a nők és férfiak közötti egyenlőtlenségek, fizetésbéli különbségek, stb. kerülnek előtérbe. A nők ilyenkor előre a tenyerüket mutató fotókat posztolva mutatják meg a közösségi oldalakon, hogy min szeretnének változtatni.

  4. 11 Az egyik legnépszerűbb ünnepi étel a fehér kenyér vajjal és sokszínű tortadarával.


   Ezt az ételt "manókenyérnek" vagy "tündérkenyérnek" hívják és gyakran szolgálják fel őket különféle bulikon vagy a gyerekek születésnapi partijain.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 12 A szendvicseket a sörgyártásból visszamaradó, magas élesztőtartalmú cefréből készült krémmel kenik.


   A csípős illatú és élesztő ízű sötétbarna sós krém egy hihetetlenül egészségesnek tartott nemzeti étel Ausztráliában, melyet a helyi lakosok már több mint 100 éve esznek. Vékony rétegben a kenyérre vagy süteményekre kenve fogyasztják.

  6. 13 A hamburgerekbe a húspogácsán, sajton és salátán kívül céklát, ecetes ananászt és tojást is tesznek.


   Még ha az utóbbi két hozzávalót nem is minden hamburgerben találjuk meg, abban biztosak lehetünk, hogy az ausztrál burgeregben a cékla kötelező alapanyag, bár ott sem mindenki szereti - ilyen esetben előre szólni kell, hogy ne tegyenek céklát a hamburgerbe.


   1. Bónusz: ha Ausztráliában jársz, ne hagyd felügyelet nélkül az ételed.

   ©  mikeonmaui / Reddit


   2. Bónusz: ,,Egy koala telepedett le a környékünkön, és amikor a helyi hatóságok megtudták, egy táblát tettek ki, hogy biztonságosan mászkálhasson a környéken."

   ©  timtowiebcnr33 / Reddit

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Ezek is érdekelhetnek

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.