HIRDETÉS

13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

Japán egy végtelenül sokoldalú ország, ahol a gazdag kulturális hagyományok hihetetlen technikai fejlettséggel párosulnak. Éppen ezért nem is meglepő talán, hogy a világban sehol máshol nem találkozhatunk ennyire kontrasztos, mégis a nagy egészet tekintve csodálatosnak mondható valósággal.

Az emberek szokatlan hozzáállásával és gondolkodásmódjával fűszerezve az embernek tényleg olyan érzése lehet egy Japánban tett utazás során, mintha egy teljesen másik bolygón járna. Mutatjuk, miért.


 1. 1 A buszvezetők sztrájkja az utasoknak kedvez.


  Japánban teljesen máshogy működik a sztrájkolás, mint a világ más országaiban. Például nem rég Okayama-ban volt egy sztrájk, ami során ugyanúgy dolgoztak a buszsofőrök, annyi különbséggel, hogy nem fogadtak el pénzt az utasoktól. Így a cég pénzt vesztett, az utasok pedig boldogok voltak, nem beszélve arról, hogy egyáltalán nem okozott fennakadásokat a közlekedésben.

 2. 2 Külön embert állítanak a meghibásodott mozgólépcsőkhöz.


  A feladata, hogy tájékoztassa az embereket a problémáról, valamint, hogy biztosítsa őket a hiba javításáról - mindezt végtelen elnézésüket kérve. Meg tudnánk szokni!

 3. 3 Szervezett sorban állás.


  Így néz ki a vonatra váró tömeg egy tokiói állomáson. Az emberek rendezett sorokban várják az ajtók nyílását úgy, hogy sorban állásukkal ne zavarják az éppen leszállni készülő embereket. Ez a rendezettség jellemző egyébként a többi tömegközlekedési eszközre is.

 4. 4 Kotacu - még a mozikban is.


  A kotacu egy hagyományos japán bútor, ami nagy népszerűségnek örvend a felkelő nap országának lakói körében. Olyannyira, hogy a közelmúltban például nyílt egy mozi, amiben a látogatók - igényük szerint - ilyen kotacuról nézve figyelhetik kedvenc filmjeiket.

 5. 5 Macskák mindenhol.


  Aki valaha is hallott már a Hello Kitty-ről, az tudja, hogy a japán emberek bizony nagy macska-rajongók. Ennek köszönhető az, hogy még a fejükön is macskás fejpántot hordanak például a szabadidejükben.

 6. 6 A termékeknek két ára van.


  Ne ijedj meg, ha egy japán boltba tévedve két árat látsz egy termék árcéduláján, a japánok ugyanis külön számolják el a termékekre rakott adókat, így Magyarországtól és világ többi pontjától eltérően ők az áfa nélküli árral együtt tüntetik fel a termék pontos árát.

 7. 7 Elképzelés vs. valóság - japán verzió.


  Ha Japánban ételt vagy italt rendelsz, akkor biztos lehetsz abban, hogy pontosan ugyanazt fogod kapni, mint amit a terméket hirdető képen látsz.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

 8. 8 Eldobható esernyők.


  Mivel nagyon olcsók, így nem kell attól tartani, hogy eltörik vagy meghibásodik, ami egyébként nagyon gyakori a szélsőséges időjárási viszonyok miatt. Az eldobott esernyők nem vesznek kárba, megjavítva újra megvásárolhatják azokat a lakosok – potom pénzekért például a metróállomások feljárója vagy a frekventáltabb helyek közelében.

 9. 9 Barátságos üzleti verseny.


  A japán Beppu termálfürdő nemrég egy különleges kampányba kezdett a nagy rivális Kusatsu termálfürdő javára. A közelmúltban földrengés következtében súlyosan megsérült, majd újjáépített Kusatsu látogatottsága ugyanis visszaesett, mely olyan monopol helyzetbe hozta a rivális céget, hogy az emberek szinte teljesen felhagytak a Kusatsu termálfürdő látogatásával. Ezért a Beppu reklámszlogenje külön kitért rá, hogy a látogatók már a hasonló kvalitású Kusatsu fürdőt is igénybe vehetik – ismét. Valószínűleg nem sok cég csinált volna hasonlót.

 10. 10 Papucsok, amik maguktól a helyükre mennek.


  Nem régiben egy japán hotel olyan papucsokat kezdett használni, amik önmaguktól a helyükre mennek. A papucsban 2-2 kereket, motort és érzékelőket helyzetek el. Az eredeti ötlet egyébként a Nissan-nak köszönhető.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

 11. 11 A japán éttermek kirakatában megnézhetjük, hogy melyik étel hogyan is néz ki.


  Ez hasznos, kiváltképp például a turisták számára, akik sokszor nem tudják eldönteni, hogy mit is rendelnek pontosan egy-egy jól hangzó japán étel neve alapján. Ahogy pedig azt már említettük, biztosak lehetünk benne, hogy az asztalunkhoz hozott étel pont úgy fog kinézni, mint a kirakatban kihelyezett vendégcsalogató ételek.

 12. 12 Legóból készült japán cseresznyefa.


  A japánban található Legoland érdekes világrekordot állított fel – elkészítették ugyanis egy japán cseresznyefa élethű, méretpontos mását, Legóból! A hatalmas és látványos műalkotáshoz több mint 800 ezer Lego kockát használtak fel a készítők.

 13. 13 Végezetül: a japán Lego cseresznyefánál már csak a valódi japán természet az, ami lenyűgözőbb.


  Így néz ki a tavasz Japánban.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!