HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

13 bizonyíték rá, hogy a marokkói kultúra az egyik legkülönlegesebb a világon

A modern világban nehéz elképzelni, hogy létezik olyan kultúra, ahol az emberek nem használnak dezodort vagy fürdőkádat, pedig így van. Bár európai fejjel nézve furcsának tűnhet számunkra, de néhány országban – például Marokkóban – pontosan ez a helyzet.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál megismerkedtünk a marokkói élet néhány érdekes sajátosságával, és úgy döntöttünk, hogy mivel ez egy nagyon különleges kultúra, ezért szeretnénk veletek is megosztani.

  1. 1 Marokkóban a műanyag zacskók használatát törvény tiltja.

   Marokko muanyag szatyor

   2016-ban az ország a műanyag-fogyasztás szempontjából a 2. helyen állt, közvetlenül az Egyesült Államok mögött. A becslések szerint Marokkó évente mintegy 3 milliárd szatyrot állított elő, vagyis minden lakosra körülbelül 900 ilyen szatyor jutott évente. Ezért a kormány betiltotta a műanyag zacskók használatát. Tilos őket gyártani, eladni, vásárolni, egyszóval minden tilos, ami velük kapcsolatos. Az embereket inkább arra ösztönzik, hogy újrahasznosítható szatyrokat és zsákokat használjanak az áruszállítás céljából.

  2. 2 A taxik különböző színűek, várostól függően.

   Marokkoi taxik

   Marokkóban a taxik két kategóriára vannak osztva: kicsikre, és nagyokra. Ez előbbiek nem utazhatnak városon kívülre, és minden településen megvannak a maguk színei:

   • Rabatban: kék;
   • Mekneszben: kék;
   • Casablancában: piros.

   A "nagy" taxik városon kívülre is mehetnek, és általában fehér, sárga, vagy szürke színűek. Ezeknek az autóknak gyakran rögzített útvonalaik is vannak, szóval majdnem úgy működnek, mint a buszok. Marokkóban egyébként szokás, hogy többen utaznak egy taxiban egyszerre, szóval, ha épp ott vagy, és beül melléd valaki a taxiba, ne lepődj meg nagyon.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Amikor a hőmérséklet +20°C alá csökken, a helyi gazdagok bundába bújnak.

   Marokkoi bunda

   Sok utazó számol be róla, hogy a marokkóiak előszeretettel bújnak kabátba, dzsekikbe és bundákba olyankor, amikor az utcán egyébként még valódi forróság uralkodik. (legalábbis számunkra) Az országban ez egyfajta "önfényezés", ugyanis csak a gazdag emberek engedhetik meg maguknak, hogy meleg ruhákban járjanak.

  4. 4 Az első dolog, amit meghallasz egy marokkói városban, az a dudálás. Rengeteg dudálás.

   9686a05c7596d233e47ff268bb

   A helyi sofőrök szeretnek dudálni. Annyira szeretnek, hogy ez néha megrémíti a felkészületlenül érkező turistákat. A legkülönfélébb okokból kifolyólag képesek dudálni:

   • Például azért, mert piros van, és a mögötted álló nagyon siet, ezért figyelmeztetni akar, hogy hamarosan zöld lesz.
   • Amikor két ismerős sofőr látja egymást.
   • Sőt, még akkor is dudálnak, ha az elöl haladó autós úgy látja, hogy biztonságos az előzés, ezzel figyelmeztetve a mögötte haladót, hogy megkezdheti az előzést.

   Nehéz tehát kiismerni, hogy ha ránk dudálnak Marokkóban, az miért is volt pontosan.

  5. 5 A fiatalok jövőjét szabály szerint a származásuk határozza meg.

   Marokkoi emberek sikerei

   Egy fiatalember jövője ebben az országban sok tényezőtől függ, de legfőképpen a születési helyétől, és a kapott oktatása minőségétől.

   Például, egy marokkói srác, aki egy rangos városi iskolát végzett, valószínűleg menő munkát fog szerezni valahol Casablancában, szép háza és autója lesz, majdhogynem európai életet élve.

   Ha ugyanez a srác vidékre született volna, és ott végzi a tanulmányait, akkor gyakorlatilag semmi esélye (de lehet, hogy vágya sem) lenne arra, hogy kitörjön a városba. Hiába végez egyetemet, a helyzetén az sem változtat.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Kevés házban és étteremben adnak evőeszközöket.

   Marokko kezzel eves

   A helyiek inkább a kezükkel, mintsem evőeszközökkel esznek. Történik mindez azért, mivel azon a véleményen vannak, hogy a kezük sokkal tisztább, mint az evőeszközök.

   A marokkói emberek egyébként rengeteg teát isznak. Ha kevesebb, mint 3 csészével iszol mondjuk egy vacsora közben, azzal könnyen megsértheted a házigazdát.

  7. 7 A vidéki területeken sok marokkói nőnek van arctetoválása.

   9376b452a7bc6467de7885a9be

   A múltban minden marokkói nőnek tetoválás volt az arcán, karján, lábán, és egyéb testrészein. Ezek egyfajta amulettek voltak, melyek a különböző törzsektől különböztették meg őket.

   Az idő múlásával a hagyomány ugyan feledésbe merült, de ma is sok (főként idősebb) marokkói nő található, akinek például tetoválása van az arcán.

  8. 8 A városokban sok nő nem takarja el a fejét, és inkább a nyugati divatot részesíti előnybe.

   Marokkoi nok oltozkodese

   Mi jut eszedbe, ha a marokkói nőkről hallasz? Valószínűleg elrejtett vállak és lábak, fejkendő, stb. Valójában ez azonban inkább csak az idős nőkre vonatkozik, akik teljesen más nevelést kaptak, mint a mai fiatalok.

   Ma már egyre több nő (főleg a nagyvárosokban) inkább a farmert, magassarkú cipőt, és a pólót részesítik előnyben, ráadásul attól sem riadnak vissza, ha sminkelniük kell magukat. Emiatt persze sok negatív kritikát kapnak az idősektől, de ez sem érdekli őket.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 A gyász színe itt egyáltalán nem a fekete.

   Gyasz szine marokkoban 1

   Marokkóban a gyászszertartások közben az emberek fehér ruhákat viselnek, számukra ez jelképezi a gyászt. Mellesleg hasonló a helyzet Indiában, Kambodzsában, és Kelet-Ázsia nagy részén is.

  10. 10 Az emberek itt nem szeretnek fényképezkedni. Ha engedély nélkül fotózod le őket, nagy bajba kerülhetsz.

   Emberek fotozasa

   Marokkó népszerű turisztikai célpontnak számít: az utóbbi években az országot szó szerint elárasztották a turisták. Sokan igyekeznek mindenről fényképet készíteni, beleértve a helyi lakosokat is. Ez azonban egy rossz ötlet.

   A marokkói emberek nem szeretik, ha fényképezik őket, és bár egyébként nagyon barátságosak, egy ilyen dolog miatt könnyen konfliktusba kerülhetünk velük. A helyzetre létezik egyszerű gyógyír: fotózás előtt egyszerűen kérdezd meg, hogy szabad-e.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  11. 11 Marokkóban a legtöbb házban nincs fürdőszoba.

   Furdes marokkoban

   A modern otthonokban természetesen az embereknek van zuhanyzója és fürdőkádja, a legtöbb ember azonban közönséges vödröt és tálat használ erre a célra.

   Ez nem jelenti azt, hogy Marokkóban esetleg higiéniai problémák lennének, csak az ott élő emberek fürdőkád helyett ilyen, jóval egyszerűbb módon tisztítják magukat. Mint a régi, szép időkben.

  12. 12 Kevés ember használ WC-papírt.

   WC papir marokkoban

   Marokkóban WC-papírral maximum a drága szállodákban, éttermekben és kávézókban találkozhatunk. Más helyeken ez valószínűtlen. Egy felkészületlenül érkező turista számára valószínűleg ez sok kellemetlen problémát okozhat.

   A papír szerepét itt a víz váltja fel: szinte minden WC-ben található külön mosdó vagy vödör, amivel meg lehet oldani a tisztálkodást.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  13. 13 Hasonló a helyzet a dezodorokkal.

   Marokko es a dezodorok

   Marokkóban a testből áradó szagokat teljesen természetesnek tekintik. A helyiek általában nem cserélik naponta a ruhájukat, és nem használnak dezodort. Ehelyett inkább rózsavizet használnak. Ez minden kezdő turista számára életre szóló szagokat garantál.

   Bónusz: mindenki szereti a macskákat, és ez alól Marokkó sem kivétel. Hiszed vagy sem, a képeken látható kövér macskák valójában kóbor macskák, ám a helyiek előszeretettel etetik az utcán bóklászó állatokat.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

27 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Nagyon sajnalom a külömbsegtetelt a "hova születes" kepeknel. Eselyt sem kapnak szegenyek barmennyire tehetseges vagy okos. 
   • Régen is ez volt, gazdag ember ostoba gyereke bejutott egy jó iskolába vagy munkába, de a szegény okos gyereke maradhatott kapalni😏🤔
   • Akkor lehetett igazán tanulni! Az orvos és gyógyszerészen kívül bárkiből bármi lehetett, persze tanulni kellett. Orvos és gyógyszerész csak azért nem mert ott nem volt se esti, se levelező képzés! A lusta, buta persze másra fogta!
   • Magyarországon sem jobb a helyzet ezen a téren, csak itt még kormánypárti elkötelezettség is kell hozzá. 
 • Ezek azert nem teljesen vannak így... Es meg mielott megkapnam a te honnan tudnad.. 9 eve elek marokkoban szoval tudom...
  • 2,760
   Beszélgetésindító
   Mik azok, amik máshogy vannak?
 • Pont a wc papír maradt le, pedig amiatt kattintottam... Szóval mit használnak helyette? 
 • Szépen alattomosan elkezdődött itt is a fehér ember szokatása a feketeté(bb) kultúrához. 
 • Akkor engem mindenki utálna, mert rühellem a teát és egy kortyot sem innék, nem hogy 3 bügrével.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.