Betiltott termékek és dolgok

12 mindenki számára ismerős dolog, amiért egyes országokban pénzbírság járhat

Ha valamiből, hát a furcsa törvényekből és bizarr szabályozásokból aztán hihetetlenül sok van a világon. A velük kapcsolatos jogalkotás sok esetben réges-régen történt, ám ahogy változtak az idők, egyszerűen elfelejtették törölni vagy átírni azokat, így bár még mindig hatályban vannak, ma már meglehetősen abszurdnak tűnnek.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál most felkutattuk az internetet, hogy olyan furcsa tilalmakat és szabályokat találjunk, melyeket csak a világ egyes részein használnak, ennek köszönhetően pedig nagy meglepetést képes okozni a távolról érkező turistáknak.

 1. 1 Használt tárgyak

  51b4af53b9b02decdb676a2067

  Ha Kanadában úgy döntesz, hogy használt dolgokat kezdesz árulni, akkor jobb, ha megismerkedsz a tiltások és javaslatok hosszú sorával. A nem teljesen betiltott, de problémás tárgyak listája elképesztően hosszú, ide tartoznak többek között a babakocsik, kerti lámpák, redőnyök, jégkorongsisakok, MP3 lejátszók, stb.

  Különösen nagy figyelmet kaptak Kanadában a használt matracok, a felfújható matracok és a hálózsákok. Az országba kizárólag akkor lehet behozni ezeket a tárgyakat, ha megfelelően tisztították és fertőtlenítették őket, erről pedig igazolásuk is van.

 2. 2 Időutazós filmek

  1737de52a1885dda094ec15216

  2011 áprilisában Kínában betiltották az időutazással kapcsolatos filmek forgatását és forgalmazását. A törvényt azzal indokolták, hogy a filmesek túl komolytalanul bánnak a történelem megtörtént eseményeivel, és nem szabad erre bátorítani az embereket. A törvény szerint az ilyen műsorok egyben a feudalizmust, a babonát, a fatalizmust és a reinkarnációt is hirdetik.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Napvédő termékek

  2230af5e69a6f4fd1f227e56c1

  Hawaiin 2021. március 1-től betiltották az oxibenzont és oktinoxátot tartalmazó napvédő krémeket, vagyis gyakorlatilag minden napvédő krémet. Úgy gondolják, hogy ezek a vegyszerek az egyik okai annak, hogy pusztulásban vannak a korallzátonyok és a tengeri élőlények.

 4. 4 Lufipálcikák

  e9b6395517ae84a1520a4d73e1

  2021 júliusától minden uniós országban tilos a lufipálcikák használata. A korlátozás teljesen logikus: túl sok nehezen újrahasznosítható műanyagot jelent a használatuk, ráadásul az emberek gyakran egyszerűen eldobálják őket a szabadban.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 5. 5 Kutyák

  e41e7f5e158063fbffb68d412a

  Izlandon nagyon szigorú kutyákkal kapcsolatos törvények voltak és vannak is hatályon. 1984-ig teljesen tilos volt kutyákat tartani Izlandon, és bár ma már jóval enyhébbek a szabályok, még mindig nagyon szigorúak. Tilos például külföldről kutyákat behozni, különösen bizonyos fajtákat, mint például a pitbullok, masztiffok és bullterrierek.

 6. 6 Kebab és shawarma

  a487d95343adb16f243f231c51

  Olaszországban nagyon komolyan veszik a kulturális és kulináris örökségeket. Ez nemrég odáig fajult, hogy Velencében és Veronában egyenesen megtiltották az éttermeknek, hogy kebabot és shawarmát áruljanak. Tilos továbbá a szeletelt pizzák árusítása is, az étteremtulajdonosoktól pedig elvárják, hogy az ételeik legalább 70%-a a helyi konyhához tartozzon.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

Szólj hozzá!

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  Mit készítsünk?!
  Kép
  Fotó vagy GIF.
  GIF
  GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
  Videó
  Youtube, Vimeo vagy Vine.
  Szöveg
  Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
  Lista
  Klasszikus internetes lista, számozással.
  Szavazás
  Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
  Visszaszámlálás
  Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
  Személyiség teszt
  Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
  Kvíz
  Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
  Nyílt lista
  Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
  Ranglista
  Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

  Küldd el egy barátodnak!