HIRDETÉS BEZÁRÁS

12 furcsa dolog, amit csak Kínában lehet látni

Ebben az országban sok olyan dologgal találkozhatunk, ami a világ többi részén egyszerűen elképzelhetetlen.

  Egyértelmű, hogy vannak dolgok, amiket csak Kínában láthatsz – ilyen a Kínai Nagy Fal, az óriáspandák a természetes élőhelyükön és Sanghaj meseszerű égboltja. Ezeket azonban kötelező jelleggel meg is tekintik az országba érkező turisták, ugyanúgy, ahogy New Yorkban például a Szabadság-szobrot, vagy Londonban a Big Ben-t.

  HIRDETÉS

  Ma azonban megnézünk Kína néhány furcsa és meglepő vonását. Ezek a dolgok nem azért különlegesek, mert csak néhány országban lehet velük találkozni, hanem azért, mert csak és kizárólag Kínára jellemzők.

  12. Elhagyatott városok

  Érdekes kínai dolgok 012

  Szokatlan emlékművek, tágas parkok, modern épületek és végtelen autópálya-hálózatok – ezek mind a nyüzsgő mega-városok részei. De jelenleg Kínában egyre több a lakatlan város, vagy másnéven szellemváros, amiket az évekig tartó építkezések után végül elhagynak az emberek. Az ilyen szellemvárosok egy része végül befejezetlenül marad, míg más mega-városok teljesen működőképesek, azt leszámítva, hogy teljesen lakatlanok.

  A fenti képen például Ordos City-t láthatod, Kína egyik legnagyobb és leghíresebb szellemvárosát. Ordost több százezer ember számára építették, akiktől azt várták, hogy ennek a minden igényt kielégítő metropolisznak a hatására majd az ország északi részére költöznek. A lakásoknak és a kereskedelmi ingatlanoknak azonban csak egy nagyon kis százalékát foglalták el végül az emberek. A s szoros értelmében tehát a város nincs teljesen „elhagyatva”, de nagyon gyéren lakott ahhoz képest, amit reméltek tőle. Ordos City az elhagyott városok egyfajta szimbólumává vált az országban.

  11. Vizeletben főtt tojások

  Érdekes kínai dolgok 011

  Kína a szokatlan hagyományok országa. Kínában minden évben megrendezik a sár-fesztivált az ország mocsaras délnyugati részén, és a júniusi féreg-evő ünnepet, de az egyik legfurcsább rituálét tavasszal tartják. A Zhejiang tartományban található Dongyang város lakói lassú tűzön főtt tojásokat esznek, készülj fel… fiú vizeletben főzve. A szűz fiúk vizeletében található ásványi anyagok már az ókortól kezdve helyi csemegének számítanak, amelyet 2008-ban hivatalosan is felvettek Dongyang szellemi kulturális örökségének listájára. Sok lakos úgy véli, hogy az így elkészített tojás feltölti a szervezetet, javítja a vérkeringést és megakadályozza a hőgutát. A tojás a vizelettel együtt körülbelül 25 centbe (75 forint) kerül.

  A körülbelül 1 millió lakosú Dongyangban naponta friss vizeletet gyűjtenek az általános iskolák folyosóin kihelyezett vödrökben. A 10 év alatti fiúknak, ha egészségesek, azt mondják, hogy ezekbe a speciális vödrökbe végezzék el a dolgukat. Egyes eladók még üres üvegeket is magukkal hordanak, és parkokban vagy nyilvános illemhelyeken várják a gyerekükkel érkező szülőket, akik nem bánják, ha részt vesznek ennek a furcsa ételnek az elkészítésében. Egyes kereskedők évtizedek óta ezzel az üzlettel foglalkoznak.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  10. Divatos pizsamák

  Érdekes kínai dolgok 010

  Talán hallottál már a kínaiak kényelmes pizsamák iránti szerelméről. Ez a szenvedély annyira erős, hogy nagyon gyakran láthatsz kínaiakat pamutból készült, színes pizsamákban az élelmiszerboltokban, kutyasétáltatás közben vagy biciklizés közben. Furcsa, hogy egy ilyen hatalmas népességű országban nincs semmilyen társadalmi kódex az állampolgárok számára elfogadható öltözködésről.

  Itt teljesen hétköznapi látvány, ha egy magas sarkú cipőt viselő hölgy egy pizsamás ember mellett sétál Sanghaj közepén. Ez a szokás annyira népszerű Sanghajban, hogy 2010-ben, a Világkiállítás előestéjén a helyi hatóságok, akik a lakosságot a legjobb fényben akarták feltüntetni, kampányt indítottak, amelyben arra kérték az embereket, hogy a Világkiállítás ideje alatt ne menjenek ki az utcára hálóruhában.

  9. Nem törődnek a szerzői jogokkal

  Érdekes kínai dolgok 009

  A kínai kultúrában a becsületesség és a szabályok betartása nem mindig olyan szigorú, mint a világ sok más országában. Itt nem számít szégyennek jó csalónak vagy sikeres szélhámosnak lenni, sőt néha büszkeségre is ad okot. Nem meglepő, hogy a szerzői jogokhoz való nemzetközi viszonyt Kínában egyáltalán nem veszik komolyan. Pekingben vagy Sanghajban sétálva egyszerűen nem lehet olyan helyeket találni, ahol ne árulnának hamis Rolex órákat 5 dollárért (1800 Ft), vagy „márkás” pólókat 2 dollárért (700 Ft). Kína a kreativitás hiányáról ismert. 2005-ben még a Time magazin címlapját is egy az egyben lemásolták.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  8. Krokodilból készült étel

  Érdekes kínai dolgok 008

  Menjünk szépen sorba. Először is, a Walmart szupermarketlánc lényegében amerikai találmány, de Kínában több száz Walmart üzlet található az egész országban; másodszor, sok kínai Walmartban lehet krokodilt venni; harmadszor pedig, ezt az állatot élelmiszerként árulják. A krokodilhús talán nem annyire elterjedt Amerikában, ahol legfeljebb aligátort lehet találni. Kínában azonban ez egy meglehetősen gyakori étel.

  7. Makacs háztulajdonosok

  Érdekes kínai dolgok 007

  Kínában lenyűgöző mennyiségű fejlesztés zajlik, a csaknem 500 méter széles rádióteleszkópoktól a közel 42 km hosszú hidakig, és nem csoda, hogy ez az egész infrastruktúra és építkezés rengeteg helyet igényel, ami azt jelenti, hogy a lakosok néha kénytelenek elköltözni, hogy helyet csináljanak az új projekteknek. Egyes emberek azonban nem hajlandók elhagyni az otthonukat, legtöbbször azért, mert a felajánlott pénzbeli kompenzációt túl alacsonynak tartják. Kínában az ilyen épületeket, amik magányosan maradnak, miközben körülöttük folyamatosan fejlődik az infrastruktúra, szögeknek nevezik, mert úgy állnak ki, mint egy szög.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.