HIRDETÉS
Érdekességek

12 hétköznapi dolog, amiért pénzbírság vagy börtönbüntetés járhat más országokban

  Egy végtelenül abszurd világot élünk, ahol szinte már bármivel bajba kerülhetünk, ha nem vigyázunk. 2014-ben például a 16 éves dél-karolinai diákot, Alex Stone-t dinoszaurusz-gyilkosságért tartóztatták le. Nem vicc! A srác egy dolgozatban poénból leírta, hogy fegyverrel lelőtte a szomszédja kedvenc dinoszauruszát, az aggódó tanárok pedig ráhívták a rendőrséget, akik a helyszínen őrizetbe vették.

  HIRDETÉS

  Nyilván ez egy szélsőséges eset volt, ám a világ különböző országaiban számos olyan törvény van hatályban, melyek tiltják az egyébként számunkra teljesen hétköznapinak vett dolgokat, mint például a most következőket.

  1. 12 Telefontöltés egy brit vonaton


   Robin Lee egy teljesen hétköznapi londoni lakos, aki egy nap úgy döntött, hogy tölti kicsit a telefonját utazás közben. A londoni végállomáshoz érve már rendőrök várták a peronon, akik áramlopással gyanusították.

   Robin végül egy figyelmeztetéssel megúszta, de egy ilyen „lopásért” akár 5 évre is elítélhetnek valamit. Ez a tömegközlekedési áramfogyasztással kapcsolatos törvény egyébként nemcsak Angliában, de Walesben és Írországban is érvényes.

   Az ilyen bajok elkerülése érdekében tehát inkább ne töltsünk semmilyen készüléket az Egyesült Királyság tömegközlekedési eszközein, ha csak arra esetleg külön engedélyt nem ad valamilyen tábla vagy egyéb jelzés.

  2. 11 Fürdőruhában sétálás Spanyolországban


   2011 óta azok a turisták, akik bikinit vagy úszónadrágot viselnek a strandon kívül, legalább 100 ezer forintos bírságra számíthatnak Barcelonában. Ennél is rosszabb a helyzet Mallorca utcáin, ott ugyanezért a „bűncselekményért” 190 ezer forintos bírság jár – alaphangon.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 10 Részegség egy alaszkai bárban


   Nevetségesnek tűnhet, de Alaszkában a rendőrök kifejezetten a bárokhoz mennek, hogy „elkapják” a részeget. Mivel a környéken sok az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett bűncselekmény, ezért nagyon komolyan veszik az alkoholfogyasztást.

   Valójában senki nem fog letartóztatni minket, ha kicsit ittasak vagyunk Alaszkában, ha azonban annyira részegek vagyunk, hogy járni sem bírunk vagy agresszíven viselkedünk, akkor a rendőrség azonnal közbeavatkozik.

  4. 9 A thai királyi család tagjai által készített ruhák kritizálása


   A nők általában szeretnek pletykálkodni és hibát keresni egymás ruháiban, ám Thaiföldön ez határozottan nem ajánlott. A királyi család tagjai által készített ruhák kritizálásáért ugyanis börtönbüntetés is járhat, mivel ezt az ország hírnevének rombolásával azonosítják.

   2018-ban egy thai YouTube sztár véletlenül kritizálni merte a Thai Miss Universe versenyzőjének ruháját, amiből komoly problémája adódott. A ruhát ugyanis a thai hercegnő tervezte a versenyzőnek. A blogger a hatóságok nyomása hatására végül törölte a bejegyzést és nyilvánosan bocsánatot kért, amivel sikerült elkerülnie a börtönbüntetést.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 8 Papucsban, magassarkúban, vagy más kellemetlen cipőben történő vezetés Spanyolországban


   Senki nem fog az utadba állni, ha úgy döntesz, hogy tangapapucsban ülsz be autót vezetni Spanyolországban, ám ha egy közúti igazoltatás során a rendőr veszélyesnek ítéli a papucsodat/cipődet, akkor akár 200 eurós pénzbírságoz is kaphatsz.

   Az Egyesült Királyságban ugyanezért akár 2 millió forintos bírság is járhat. Az Egyesült Államok bizonyos államaiban is vannak hasonló szabályok, Virginia államban például akár 1 év szabadságvesztéssel is sújtható, ha valaki nem megfelelő – veszélyes – cipőben ül be a volán mögé.

  6. 7 Azt terjeszteni Egyiptomban, hogy a Nílus vize nem alkalmas ivásra


   Sherine Abdel Wahab egyiptomi énekesnőt 6 hónap börtönre ítélték, miután egy tévéműsorban megjegyzést tett a Nílus vizének tisztaságára. Bár az énekesnőnek tényleg igaza van, Egyiptomban pénzbírság vagy akár börtönbüntetés is járhat az országgal szembeni „indokolatlan gúnyolódásért”.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

12 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  • Gratulácíó az elmaradott, meggondolatlan kijelentésért. Legközelebb tájékozódj egy kicsit a világról mielőtt kinyitod a szád vagy leütöd a billentyűzetet.
  • Ó igen. A magyarok moslékzabálók, ugye? Menj Kínába vagy Vietnámba. Esetleg Eszak-Koreába, a fejlett demokráciákba. 
   • Drága vagy, kedves kommentelő. Egyáltalán nem a magyarság lealacsonyítása volt a célom. Ez a " kapitalista nyugat" dolog volt ami nálam kicsapta a biztosítékot. A nyugati társadalmak, NYUGATIAK, kedves kommentelő ( nem az általad felsorolt távolkeleti és nyugatázsiai országok hanem nyugat Európa). Mindig is messze fejlettebbek voltak mint magyarország. Gondolja csak a 20. Századi nagy irodalmi lapra a NYUGATra. Szóval lehet itt földrajzi tudástól mentesen és felhergelt kopó ként bele kötni másba, de mi értelme van? Inkább nézz utána a dolgoknak, lépj ki a kis mikrouniverzumodból és lesd meg mi is folyik a világban valójában.
   • A nyugati fejlettség és gazdagság a gyarmatosításból ered.  Talán nem kéne annyira büszkének lenni erre. 

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.